The Last Song (2010)

Nagyon régóta várom ezt a filmet, hiszen a könyvet már hónapokkal a bemutató előtt olvastam, ami mély benyomást tett rám. (Sajnos a hazai mozik nem igazán tolongtak a bemutatókkal, úgyhogy kénytelen voltam megvárni az amerikai DVD kiadás torrent-verzióját). De mindezek mellett volt egy kis tartózkodás is bennem, hiszen többnyire egy film nem adja vissza teljesen az olvasottakat. Éppen ezért mindig a film után olvasom el a könyvverziót, így nem érhet sok meglepetés. De meglepő módon szinte teljesen pontosan adták vissza a könyvet a készítők, leszámítva néhány csúsztatást, amit a film dinamikája tett szükségessé. Még Miley Cyrus is egészen értékelhető színészi alakítást nyújtott.

Amíg el nem felejtem, szeretném megemlíteni Nicholas Sparks-ot, akinek a regénye alapján készítették el a filmet. Az írónak nem ez az első adaptációja, az ő nevéhez fűződnek a Szerelmük lapjai, a Séta a múltba és az Éjjel a parton című filmek is.

Tovább...

Ronnie és öccse, Jonah a nyarat az apjuk tengerparti házában töltik, Észak-Carolinában. Ugyanis férfi, látszólag minden különösebb indok nélkül három évvel ezelőtt otthagyta a családját. Ronnie azóta nem hajlandó vele beszélni – és az is kiderül, hogy a lány rendkívül tehetséges zongorista, de amióta az édesapja elment, még csak a közelébe se hajlandó menni a hangszernek.

 

A lány édesapja bízik benne, hogy a lánya idővel megenyhül, ezért is hívja el magához a gyerekeket. Ronnie eleinte szinte haza se jár, ekkor ismerkedik meg Blaze-zel és a „balhés” barátjával Marcus-szal. Nem sokkal később Blaze megharagszik Ronnie-ra egy félreértés miatt, ugyanis Marcus kiszemelte magának a lányt, és ezt minden lehetséges pillanatban a tudtára is adja, de Blaze sajnos igencsak féltékeny típus. Hogy megbosszulja, beletesz a lány táskájába néhány ékszert, és mmivel Ronnie már egyszer lebukott lopás miatt most joggal gyanúsíthatják őt. Ám az apja hisz az ártatlanságában.

Szinte ugyanakkor, amikor Ronnie Blaze-t megismerte, egy véletlen baleset folytán megismeri Will-t is. A fiú összeütközik vele, amikor egy labdát próbál visszaütni, ugyanis röplabdázik. Ám Ronnie magára önti az innivalóját, és ez egy cseppet sem segít a fiúnak a jó pontok begyűjtésében.

 

Egy este amikor Ronnie duzzogva sétálgat a parton, meglát egy mosómedvét, amint éppen teknőstojásokat eszeget egy fészekből. Ezt még Ronnie sem igazán tudja végigézni rezzenéstelenül, így elhatározza, hogy kint marad a parton vigyázni a tojásokra, és másnap pedig felhívja az Akváriumot, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében. Másnap megjelenik Will, kiderül, hogy ott dolgozik önkéntesként. A következő éjszakát kint töltik a tojásokkal, és Ronnie is kezd felengedni és barátságosabbá válni.

 

 

Szép lassan kialakul köztük valami, és erre mondaná mindenki, hogy itt jön a nyálas romantikus rész, ám mégse... Ugyanis valóban összejönnek, sőt az is kederül, hogy Will a helyi arisztokraták várományosa, de a történet nem erre van kihegyezve. Sokkal inkább Ronnie „jellemfejlődésére” . Arra, hogy hogyan válik a durcás kamaszlányból felelősségteljes felnőtt. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy kiderül az apjáról, hogy előrehaladott rákja van, tehát már gyógyíthatatlan. Hozzá kell tennem, hogy a könyvben azért jóval részletesebben és árnyaltabban van lefestve az egész folyamat, de azért itt is egész szépen érzékelhető.

A lány az apjával marad végig, segít neki amikor és ahol csak tud. Közben elkészítik a város leégett templomának a gyönyörű üvegablakát, amit még Steve kezdett el, de végül Jonah és a két fiatal fejez be.

Lehet, hogy sokan egy újabb nyálas tinidrámaként tekintenek erre a filmre, de még ha az is, ez legalább minőségi. Mint ahogy már mondtam, a könyv nagyon jó, és az alkotóknak sikerült hasonló minőségű filmmel előrukkolniuk, é ez dicséretes. Persze azért egy két fontos mozzanat így is át lett írva, vagy ki lett hagyva, de összességében a forgatókönyv egészen hű maradt a könyvhöz.

 

5

Csak ne állna mindig úgy

Csak ne állna mindig úgy ennek a kiscsajnak szája... A kicsi lányomnak tetszett, ő 5 pontot adott rá a 10-ből, az IMDB-n pedig talán 3.4-et kapott. Én kiütést kapok MC-tól, tehát csak beletekertem, hogy jó-e hozzá a felirat. A szája maradt meg, ahogy minden jelenetben ööö... szóval úgy áll.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről