Terminátor - A halálosztó (1984)

A Retro Sci-fi hétvége következő „áldozata” James Cameron 1984-es kultikus filmje, a Terminator széria első hivatalos példánya. Azt hiszem nem sok ember van, aki ne hallott volna erről a filmről és az ezt körülölelő mitológiáról. A ’84-es premier óta könyvek, figurák, játékok tömkelege készült, nem beszélve az ugyancsak óriási sikert hozó folytatásokról és a tévésorozatról. Mindez azt bizonyítja, hogy a Terminator első része a megfelelő helyen és időben került bemutatásra, nem beszélve a kreatív munkáról és a megvalósításról. Mondjuk az is tény, hogy mai szemmel néhány jelenet mókásnak tűnhet.

A cikk még nem ért véget. Ide kattintva folytatódik...

A klasszikus sci-fi egyik alapműve a Terminator, amely azóta az egész világon óriási népszerűségnek örvend.

Főszereplőnk Arnold Schwarzenegger, aki a jövőből visszatért könyörtelen gyilkológépet testesíti meg. Arnie még elég fiatalka volt, komolyabb szakmai tapasztalatokat nélkülözve. Így hát nem meglepő, hogy alakítása nem fenékig tejfel. A szájába adott szöveget sem vitték túlzásba, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy az időutazó robotok nem túl beszédesek, másrészt Schwarzenegger-nek akkoriban még az angol nem volt az erőssége. Manapság pedig tudjuk hol tart.

Nem lehet elmenni szó nélkül a képi megjelenítéstől, amely a ’80-as években csúcsnak számított, manapság sajnos csupán jókat mosolygunk rajta. Például amikor a halálosztó már kicsit viseltesebb állapotba kerül és közelről mutatják, akkor valójában egy bábút látunk, amely hasonlít ugyan főszereplőnkre, de mégis nagyon lerí róla, hogy nem igazi. Valahogy a hideg kiráz, amikor ránézek. Jó, ezek apróságok, de talán ezt jobban is megoldhatták volna.

A terminátor belsőkamerás felvételeiből egyértelműen megállapítható, hogy annak ellenére, hogy a távolabbi jövőből érkezett, elég minimalista Windows verziót használ. Mindemellett elég kelekótya is szegényke, de azért így is félnek tőle rendesen. Sőt, látszik, hogy ezek a korai modellek nem a diszkrécióról voltak híresek. Ezt alátámasztja az a jelenet, amikor őkegyelme kocsival kopogtat be a rendőrségre. Talán eltúlzott kifejezés szerény személyére a beszivárgó. Inkább ajtóstul berontó.

Azért, hogy a másik oldalról is essen egy-két szó, örömteli, hogy Kyle Reese-t a Nike támogatja. Ezt párszor az arcunkba is tolják. Nos, igen. Egy-két termékelhelyezés jelentősen csökkentheti a költségvetést. Linda Hamilton alakítása korrekt, a frizurájáról már nem mondható el ugyanez.

Maga a történet klasszikus, már-már legendásnak mondható. A film lendülete, dinamizmusa nagyon el van találva. A mai mércével mérve is megállná helyét. Akkoriban pedig egész tömegeket csábított a mozikba.

A legmókásabbat a végére tartogattam. Amikor Arnie „leveti” emberi bőrét egy tűzeset következtében és csak a fémváz marad meg. Az valami gyalázat! Szerencsétlen gépezet új sétál, mint valami fogyatékos kiscsirke. De csak akkor, amikor totálból veszik. Értelemszerűen a többi jelenetnél bábokkal oldották meg a mozgást. Na, de ez valami borzasztó volt.

Elnézést kérek, hogy ilyen írást hoztam össze erről a filmről, de mást nagyon nehéz, hiszen mindenki nagyon jól tudja miről van szó. Egy zseniális alapmű, amely minden sci-fi rajongónak kötelező. Mai szemmel sajnos egy-két helyen gagyinak mondható, mégis korszakos mű, amit látni kell. Bár nekem a folytatások jobban tetszettek.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről