The Karate Kid (2010)

Ha jól sejtem, ez egy remake film lehet, ugyanis azonos címmel, és hasonló történettel 1984-ben készült már egy film, pontosabban trilógia. A 2010-es változatban Jaiden Smith – aka. Will Smith fia – kapta főszerepet, valamit Jackie Chan, már kissé megöregedve, de méltóságából és karate tudásából mit sem veszítve a másik húzóneve a filmnek. Magyarországban még nem mutatták be a mozik, de ha minden igaz, akkor szeptember 2-án eljön ez a pillanat is. Ha már a 'nagy' neveknél tartunk, akkor megemlítem Justin Bieber-t is, aki a filmzenében működött közre (nekem ez nem mérvadó, és szerencsére csak a vége-főcímben hangzik el a dal...).

Jacket on! Jacket off!... [nyomokban Spoilert tartalmazhat!]

Dre Parker és az anyukája Kínába költöznek Detroit-ból, mivel a nő egy jó állást kapott. A fiú nem igazán örül a költözködésnek, hiszen viszonylag népszerű volt, voltak barátai... (Persze ki örülne annak, ha egyik napról a másikra elköltöznének a világ egy teljesen ismeretlen pontjára?) A megérkezés első napján már azonnal megismerkedik egy lánnyal, Mei Ying-gel,persze emiatt egyből összetűzésbe kerül a környék és az osztály 'alfa-hímével', Cheng-gel, hiszen ő már hamarabb szemet vetett a lányra. Ott a parkban, egyből el is 'agyabugyálja' Dre-t, aki később alapozóval próbálja eltüntetni a kék-zöld foltokat, majd mindenkinek azt mondja, hogy beleesett a medencébe. Az iskolában próbál mindig kitérni Cheng útjából, mert nem akar megint összetűzésbe keveredni vele, közben Mei Ying-gel egyre közelebbi barátságba kerül. [A lány éppen készül a pekingi zenei konzervatórium meghallgatására, úgyhogy szorgalmasan hegedülget.]

Egy nap, Dre gondol egyet - meg kell hagyni elég vakmerőt – és egy adag szutykos valamit Cheng és udvartartása nyakába borít. Ezután egy elég kalandos utcai üldözés veszi kezdetét,amiben természetesen szegény Dre marad alul, hat profi Kung-Fu-s fiúval szemben. De ekkor megjelenik a kicsit furcsa, és csendes házibácsi, aki 'lekaratézik' mindenkit, de ami meglepően vicces, hogy valahogy sikerül úgy csinálni az egészet, hogy senkit sem üt meg közvetetten, hanem a fiúk ütögetik egymást az ő segítségével. (érdekes és látványos jelenet, mindenkinek ajánlom...)

Mr. Han (ugyanis így hívják) kezelésbe veszi Dre-t, és valami különös kínai módszerrel elmulasztja fájdalmát. Ezután Dre megkéri, hogy kísérje el beiratkozni Kung-Fuzni, hogy ezentúl megtudja védeni magát. De a beiratkozás végül is nem úgy sül el, ahogy eltervezték... Mr. Han ugyan elintézi, hogy a fiút ezentúl ne üldözzék, de ennek fejében részt kell vennie a bajnokságon. De felajánlja a fiúnak, hogy edzeni fogja, és megtanítja Kung-Fuzni. Mr. Han-ről kiderül, hogy avatott Kung-Fu mester. Segít Dre-nek, hogy megismerje a Kung-Fu igazi jelentését, megtanítja neki, hogyan legyen fegyelmezett és higgadt, hiszen ez a harcművészet nem egymás szétpüföléséről szól, hanem a tiszteletről, a türelemről és a koncentrációról.

Dre hatalmas változáson megy keresztül, amit az anyja is észrevesz, és meg is köszöni Mr. Han-nak. Ám nem csak a fiúnak van változásra szüksége. Kiderül, hogy Mr. Han egy fájdalmas titkot hordoz magában, mégpedig azt, hogy egy autóbalesetben elvesztette a 10 éves fiát és gyönyörű feleségét. Ezért van a szobájában a kocsit, amit minden évben megjavít, majd a baleset napján összetör, ezzel próbálva enyhíteni a hatalmas fájdalmat. A fiúnak valahogyan sikerül kizökkentenie ebből az állapotból, és minden egyensúlyba kerül. Ám eljön a verseny napja... De erről már nem írok, hiszen akkor mi lenne az izgalmakkal. : )

Nekem nagyon tetszett a film, gyönyőrű tájakon játszódott, és azt hiszem már ezért megéri megnézni. Vannak benne vicces jelenetek is, Jackie Chan néhol elejt egy-két ütős beszólást, amin félóráig röhög az ember, de alapvetően a mondanivalója az amit minden embernek az eszébe kellene vésnie. Sajnálatos módon manapság ezek a mondanivalók eléggé klisé-szerűvé váltak, és mindenki csak a mondanivalókkal dobálózik, így észre se vesszük azt a kevés, igazi mondanivalót...


 

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről