A kút(The fountain)

Régóta várat magára e film kritikája! Nem ez volt az egyetlen, de ehhez jobb ha hozzászoktok…
Sajnos még régebben láttam ezt a filmet, nagyon nem tetszett, elhatároztam, hogy megtekintem még egyszer. Ezt sikerült elérnem, és itt a film kritikája, mely másodjára valamivel jobban tetszett. De továbbra sem az a film, amit szívesen megnéznék, annak ellenére, hogy utánajárásom során kiderült, hogy nagyon kedveli az internetes közönség. Én nem tartozom ebbe a csoportba, ám….


…térjünk a lényegre!

Nem könnyű dolog erről a filmről írni, mert első látásra is látszik, hogy egy összetett alkotásról beszélünk, de ez az összetettség valahogy elment egyfajta (túl)emelkedett, agyonmisztifikált, túlbonyolított történet irányába. Csak két részletben bírtam megnézni, tartottam egy laza másfél napos méregtelenítő szünetet.
Érzésem szerint ez is sokat elmond, milyen is a film…


A két főszereplőnk, egy házaspár, Tom és Izzi (Hugh Jackman és Rachel Weisz).
A játékukban nem is találtam semmi kivetnivalót, hitelesek, életre keltik a karaktereket, különösen érdekes, hogy a filmben egyszerre többet is. Erre majd visszatérek.
Ők vannak a fókuszban, a mellékszereplők ténylegesen csupán asszisztencia, semmi több.

Ejtsünk pár szót a rendezőről is, aki nem más, mint a nagysikerű kultuszfilm, a Rekviem egy álomért direktora, Darren Aronofsky. A történetet is ő írta meg, tehát őt kell hibáztatnom ezért a kuszaságért, amit a történet folyamán tapasztaltam.
Persze nem mondom, hogy nincs benne ötlet, de…
A lényeg, hogy én a Rekviem egy álomért láttán sem dobtam hanyatt magam, mert nekem nem nyújtott semmi extrát. E témában láttam jobbat, (Trainspotting) de azt kétségkívül aláírom, hogy a zenéje mestermunka. Azért pedig Clint Mansell felelt.
Ehhez a filmhez is ő valósította meg az OST-t, de az agyonajnározott számokat, ez esetben, én nem találtam olyan kiemelkedőnek. Illettek a filmhez, az eseményekhez, de semmi katartikus érzület, mint azt sokaknál olvastam.
Pedig a legtöbben ezt emelték ki, amikor azt kérdezték: „Miért is tetszett a film? „
Erre a kérdésre egyébként ritkán érkezett értelmes válasz, a zenét említették, esetleg a megjelenítést. A megjelenítés, megjegyzem, valóban szemet gyönyörködtető és homogén. Mégis úgy gondolom, hogy az emberek döntő többsége nem érti ezt a filmet, csak azt mondja, hogy jó mert mások is azt mondták. Vagy ha mégsem, hát elmondani, hogy miért tetszett, már nem tudják. Érdekes dolog ez, de lépjünk tovább!


A film a Teremtés Könyvének egyik idézetével kezdődik, ami illik a story-hoz, majd Jackman-t látjuk, mint Konkvisztádor. Egy őserdőben gyalogol, egy maja templomhoz, ott pedig sor kerül némi konfrontációra egy maja pappal.
Aztán a következő pillanatban már a világűrben van, kopaszon, (elég furán áll neki) lótuszülésben, mint valami fura
buddhista szerzetes.
Persze nem csak úgy simán lebeg az űrben! Egy gömbben van, egy méretes, kiszáradt fával.
Ez a fa szőrös és Hugh gyakran suttog neki, eszi a kérgét is. Amikor nem ezt csinálja, akkor magára tetovál évgyűrűszerű mintákat, esetleg felesége szellemével kínozza magát.
Eztán a jelent láthatjuk, melyben Jackman egy Tom Creo nevű kutató és a felesége Izzi (Weisz) haldoklik, mivel tumort találtak az agyában.
Tom azon dolgozik, hogy megállítsa a tumorok növekedését és eltűntethesse őket, hogy megmenthesse szerelmét. Mielőtt folytatnám, hagy térjek ki erre az érdekes hármas egységre, mely a történetszövést és a cselekményeket jellemzi. Egyszerre érdekes és idegesítő, hiszen emiatt válik nehezen emészthetővé és érthetővé a film maga is. A trailer tanúsága szerint van egy jelen, egy múlt és egy jövő.
A múlt szín, melyben Jackman konkvisztádor és királynője Isabel kérésére Új Spanyolországba (Közép-Amerikába) utazik, ahol meg kell keresnie az Élet Fáját.
A jelen, melyben Tom hitvese életéért kutat, s melyben Izzi író, és ő maga írja meg a Konkvisztádort és a Királynőt, az utazást Amerikába.
Továbbá 2500-ban Jackman egy fával utazik az űrben, mely egy furcsa és nehezen követhető jövő.
Ez a három fő időfolyam van, melyek néha keresztezik egymást és ez okozza a zavart is.
Visszatérve a történetre, mely ugrál az idővonalak között, (de jól eltalálták az átmeneteket) Tom kutatásában áttörés következik be. Még pedig egy Közép-amerikai fafajtából nyert minta használatával, mely úgy látszik megfiatalítja a vizsgálati alanyt, egy majmot.
Ám a tumor változatlan méretű maradt.
Tom izgalmában elhagyja a gyűrűjét, ez később lényeges motívum lesz…
Izzi állapota folyamatosan romlik, de sor kerül pár érdekes és kapcsolódó társalgásra a két főszereplő között, mely során a nő megpróbálja felkészíteni szerelmét az elválás fájdalmára és bebizonyítani, hogy ő már nem fél a haláltól, megbékélt a sorsával.
Szó esik a maják által Shibalbának nevezett dologról.
Ez a maja hitvilágban a holtak otthona, egy haldokló csillag, mely agóniája végén összesűrűsödik és felrobban új életet teremtve.
Ez is meglehetősen lényegi szimbóluma, mondhatni allegóriája a filmnek, valójában a jövő-szín motivációja is egyben, de erre még rátérek, mert érdekes.
Ezen túl egyébként akad még pár egyedi szimbólum és utalás. Ha egyet említenem kell, akkor a gömbben álló fa és Izzi párhuzama lenne az. De emellett látható más is!
A halál, mint egyfajta átmenet, teremtés, továbbélés lehetősége, stb.
Nyilván Jackman buddhista ábrázolása, kinézete sem véletlen, de mivel nem vagyok otthon eme vallásban, hát erre nem áll módomban reflektálni…


Izzi rosszabbul lesz, kórházba kerül. Megajándékozza Tom-ot némi tintával és egy míves tollal, majd a kezébe adja a könyvét, hogy fejezze be. Írja meg az utolsó fejezetet.
Bekövetkezik a brutális(várható) drámai fordulat! Na, kitaláljátok mi? Nem nehéz…
Izzi meghal, de nagy lépést tesznek a végleges gyógymód felé is.
Nem mondom, elég súlyos fordulat.
Sor kerül a temetésre, ahol Tom megfogadja, hogy megtalálja a betegség ellenszerét, módot talál az öregedés megakadályozására. De amikor egyedül marad szenvedélye alább hagy, és elmélyül a bánatban és a bűntudatban. Elvesztett gyűrűje helyére az Izzi által kapott tollal jegygyűrűt tetovál magára. Ez is elég tartalmas, nehéz szimbólum!
A film vége kissé bebonyolódik. Zavaros lesz és nehezen érthető.
Megírja a történet végét, ahol ismét szembekerül a maja pappal, de az behódol mert meglátja a kopasz, szerzetesi csuhát viselő Jackman-t, így eljuthat az Élet Fájához…
Hogy kerül oda a jövőbeli én? Ez az egyetlen számomra kiakasztó rész, amit nem tudok hova tenni.

Mert van egy elméletem, hogy miről is szól a film:
Jackman eltemette Izzit, de később elásott mellé egy gubacsot is. Na, szerintem abból sarjadt a fa, mely a gömbben látható! Tom feltalálta az Örök Élet Elixírjét, tehát megélte 2500-at, és elindult a haldokló csillaghoz, a fában továbbélő szerelmével, hogy az újra élhessen miután a csillag felrobbant.
Remélem érhető…
Alapvetően csak azt nem értem, hogy miért kellett ennyire túlbonyolítani az ügyet, számomra ez öncélú művészkedésnek tűnik, amit nagyon nehezen tolerálok. Még akkor is, ha van ötlet a filmben, szép és gondolatébresztő. A zavaró tényezők, attól még zavaró tényezők maradnak.
Nem mondom azt, hogy ez a film egy szar. De azt sem mondanám, hogy jó lenne.
Mert nem az!
Tulajdonképpen fogtak egy romantikus történetet és össze-vissza csavarták, meg belekevertek valami furcsa, embertől idegen sci-fi szálat is, ami a legtöbb zavart okozza.
Egy olyan filmre sajnos nem mondható, hogy jó, aminél folyamatosan azt nézem mennyi van még belőle hátra. Ami idegesítően szövevényes, nehezen érthető és körbelengi valami sznobériára hajazó hangulat. Egy romantikus story-t kár így megvezetni.

8

A legtöbb helyen "A forrás"

A legtöbb helyen "A forrás" címmel találtam rá erre a filmre, többek között a port.hu-n is. Maga az angol fountain szó jelentései között is szerepel a "kút" értelmezés, és találkoztam pár filmkedvelő oldalon is ezzel a fordítással. Ezért nem is ragozom túl ezt a problémát. A kritika jó, a film közepes.

A-fraid képe

A fordításokat nem én végzem.

A fordításokat nem én végzem. :D

huh hát nem volt könnyű olyan

huh hát nem volt könnyű olyan kritikát találni, ami nem magasztalta volna az égig ezt a művet :/  nem értettem belőle vmi sokat kapásból, és még most, hogy olvastam a kritikádat, sem tiszta teljesen minden. de biztos csak nem vagyok elég elvont ilyenekhez...  am. lényegesen sokat segítettél a felfogásában, köszi!

A-fraid képe

Nem egy túl könnyen

Nem egy túl könnyen értelmezhető darab, az biztos...
Igazán nincs mit!

Nekem nagyon tetszett a film,

Nekem nagyon tetszett a film, viszont nem vagyok elfogult, és fontosnak tartom, hogy szerintem felesleges belemagyarázni dolgokat, egyszerűen csak át kell élni, és mindenkinek megtalálni benne a saját értelmezését. Erre bőven ad lehetőséget a történet, aki pedig ezt homályosságnak és rossznak véli az válasszon más jellegű, konkrét, vagy szájbarágós alkotásokat. Tényleg nem a rosszindulat szól belőlem, de valóban sok függ az ember személyiségétől. Én például már hromszor megnéztem és sosem számláltam visszafelé a perceket...

A-fraid képe

Köszi a hsz-t!A film erénye,

Köszi a hsz-t!
A film erénye, hogy széleskorűek asszociációs lehetőségek, de szerintem az nem baj, ha némi értelmet keresünk a dolgokban. Ez akkor sem baj, ha teszem azt, nincs is bennük értelem. A gondolkodás sosem árt. Az ember meg, ugye kognitív lény...

Ez csak egy filmkritika, ami a véleményemet tükrözi. Ha másnak ezzel szemben tetszik a film:
Azzal nincsen semmi baj.

Ma néztem meg a filmet rögtön

Ma néztem meg a filmet rögtön kerestem egy kritikát és a legelsőt , amit kidobott a találat el is olvastam.Nem mondom azt a filmről,hogy a leggjobbak közé sorolandó de azt egy kissé tulzásnak tartom, hogy valaki csak úgy leszarozza a filmet.Nekem tetszett kimondottan.Értelmes válaszként csak annyit tudnék mondani, hogy azért mert nekem is volt agy daganatom és fel is gyógyultam belőle és nem kivánom senkinek, hogy megtudja milyen ilyenkor az ember mit él át és az ő hozzátartozói.

A-fraid képe

Örömmel hallom, hogy

Örömmel hallom, hogy meggyógyultál és jól vagy, de én koránt sem írtam olyat, hogy ez a film szar.

Nekem tetszett ez a film, bár

Nekem tetszett ez a film, bár eléggé elvont és néhol zavaros mindig tud nekem újat mutatni. Tetszik benne a szerelmi szál, az hogy bármit megtenne szerelme megmentéséért és az hogy felesége halála után is keresi a megoldást. Tisztán érzékelhető számomra a férfi (Jackman) gyásza és a nő (Weisz) beletörődése. Rám nagy hatással van ez a film, és utána mindig órákig (ha nem napokig) merengek rajta. Szerintem ezt a filmet nem érteni kell, hanem rá kell érezni a mondanivalójára.

Haat. Senkit nem akarok

Haat. Senkit nem akarok megserteni de ez a film nagyon gaz... Igaz a szineszek jateka elvezetes, a fenykepezes, operatori munka kivalo, s a zeneje is tetszik, de a tortenet maga az nagyon nem. Tulcsavart, tul misztifikalt es vegignezve (barati tarsasaggal) egymastol kerdeztuk, hogy ez vajon mirol szolt??????? Angolosan szolva kisse "arty-farty".Szo szerint remalmom volt utana es nagyon lefarasztott. Aki nem szereti az elvont, muvesz filmeket meg veletlenul se tegye be...

sajnálom, de mivel azt írtad,

sajnálom, de mivel azt írtad, hogy a Rekviem egy Álomért című alkotás láttán 'nem dobtad magad hanyatt, mert neked nem nyújtott semmi extrát' és a forrás sem jött át neked, akkor neked közöd sincs a filmelemzéshez, meg a portál üzemeltetéshez. (korcsként tekintek rád a továbbiakban!) 

A forrás. 3 külön időszakra bontva, 3 nézetből. Ez gondolom nem esett le, sajnálom. 

a 3 nézet: a valóság, a történet (vallási, mondhatni irodalmi szemmel) és a tudományos nézet. A film azért különleges, mert kiemeli a vallásbeli és a tudományos dolgok örökös harcát. (lásd a történetben a pogányokat, eretnekeket, és a kereszténység erős látszatát.)

Javasolnám, hogy nézd meg újra a filmet!

A-fraid képe

Ahány ember annyi vélemény.

Ahány ember annyi vélemény.
Eme kritikámmal már nem értek egyet, mióta megírtam én is láttam a filmet. Többször is.
Ma már más véleménnyel vagyok róla, de egykor ezt írtam, felesleges változtatni rajta.
De már megbocsáss! Én vagyok a korcs, amikor te az alapján nevezel másokat "korcsnak", hogy milyen az ízlése a filmek terén?


Most őszintén:

Melyikünk a korcs?

Sziasztok, A kritika

Sziasztok,

A kritika szerintem tulságosan leegyszerűsíti a történetet, aki ismeri Darren Aronofsky filmjeit az a mondanivalóban keresi a történetet és nem fordítva.
Nam minősítem a kritikát vagy a leírást mert nem több egy leírásnál.
Azért annyi mégis hozzátennék röviden, hogy egy olyan ember vívódását mutatja be aki nem tud megbírkózni a felesége haláláva, és a felesége pontosan ezért készíti fel férjét a könyvvel, hogy ez be fog következni, a "RÉG" idővonala ezzel megvan.
A feleség haláltusája közeben önamagát sanyargatja, hogy elvonul kizárva mindent az életéből, még majdhogynem a feleségét is. Ez a buborék a haldokló fával, és nem ürös jelenet.
A végső vonulat pedig hogy rá kell jönnie hogy ebe bele kelle nyugodnia csak igy juthat az élet fájához.
Végül pedig az élet fája nem az amit nindeni vár, hanem bármi ami a körülöttünk lévő világot alkotja.
És a pont a végén pedig a MAG, ami egy rücskös csúnya valami, és azt szimbolizálja hogy nem mindig az az út jó, ami könnyű vagy ami szép.

üdv
energo

A-fraid képe

Hy! Mint, ahogy azt már egy

Hy!

Mint, ahogy azt már egy párszor leírtam e kritikám alatt: Már nem értek egyet az ebben az írásomban foglaltakkal.
Már én is más szemmel nézem ezt a filmet.
Azt, hogy Aronofsky mit akart mondani ezzel a filmmel és hogy a szimbolúmrendszere mit is takart valójában egyedül ő tudhatja. Mi nézők csak találgatunk. Ez egyébként az egyik legszebb tulajdonsága ennek az alkotásnak.
A te nézőpontod is érdekes, logikus, gondolkodásra késztet.
Azért örülök neki, ha néha ilyen hozzászólások is érkeznek és nem csak olyanok, mint a fenti.

Helló. Nekem csak két

Helló. Nekem csak két meglyegyzésem van de elötte leszögezném, hogy jó a kritika. Aronofsky munkássága a szememben egy csoda így sokat kutattam utána. Így merem állítani azt, hogy a fával való utazás csak egy alfa álapotban lévő ember gondolatai. A hitben való megnyugvás és ráezsmélés a világ nagy titkaira. A fa csak egy emlék a könyvből és mivel Ízzi írta, így az alfa állapotban is fontos szerepe van. A második dolog ami nem annyira egyértelmű de az biztos, hogy semmi köze nincs a filmben szereplő fához, az a végén a mag ami kívűlről rondának tűnik de a belselyében új élet sarjad. Félünk a haláltól de ez kell, hogy újjá szülessünk. Amikor főhősünk rádöbben a halál fontosságára, ott a filmben hosszú hajjal mutatja be Jackmant és eléggé hasonlít a megváltóra (gondolom nem a semmiért).    Ha a te történetedet vesszük, mi az istent keres Jackman a jövőben amikór ő csak írt a fáról de nem ivott a levéből???

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről