Válasz a hozzászólásra

Jack Reacher

Teljes, eredeti nevén Thomas Cruise Mapother IV amellett, hogy szinte nem tud manapság sikertelen filmben játszani, 51 éves kora ellenére alkotói aktivitását, valamint kinézetét tekintve még mindig 30-nak tűnik.

Az egyik legsikeresebb színész nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. Producerként és színészként is megállja a helyét, ráadásul filmjeivel több százmillió dollár gázsi részese lehetett. A sors fintora, hogy eddig sok Golden Globe-díjat zsebelt be, ám az Oscar-díj átadókon csak a jelölésig jutott, megnyerni még nem sikerült számára az értékesebb kitüntetést. Manapság Tom Cruise változatlanul jó filmekbe nyúl bele, így van ez a Jack Reacher című produkcióval is, amely 2012-ben került a mozikba. Természetesen akciófilmről van szó, amely véleményem szerint mintha Cruise tipikus karakterére, stílusára lett volna szabva. Ez természetesen nem teljesen igaz, egyszerűen a már számtalanszor levetített kliséket, a lövöldözésektől az autós üldözésekig a tipikus akciófilmes elemeket láthatjuk újra és újra ebben a filmben is. A neves színész fantasztikus képessége, képzettsége mellett a már jól ismert nagymenő dumája is szerepet kapott. Szerencsére a verekedős jelenetek nem túlzóak. A bunyózást látványosan adják elő, a főhős is többször kapja a pofonokat, és nemcsak adja.

Az operatőri munka, a zeneválasztás, a vágás, a sztori, a történet összefűzése minőségi, a jelenetek élvezhetőek, könnyen illeszkednek egymáshoz. A cím nem igazán fantáziadús, bár ez nem éppen nagy negatívum. Tovább erősíteném azonban a pozitívumokat, van belőlük bőven. A sztori alapszerkezete szerint a nyílt utcán, egy elvetemült gyilkos mesterlövész puskával, hidegvérrel gyilkol meg öt embert. Látszólag fontosabb célja nem volt a mészárlásnak, ám ahogyan az a régi Columbo sorozatokban is lenni szokott, az ügy felgöngyölítésével nagyban változik a kép, és lassan fény derül a tettes személyére is. Ritka esetek egyike, amikor a főhős, Tom Cruise nem egy akció közepén csöppen bele a történetbe. A nyilvánosságtól elzártan, vagy inkább szabadabban élő egykori katonát, Jack Reachert kéri a gyilkossággal megvádolt, korábban az amerikai hadseregnél tevékenykedő James Barr a különös eset megoldásához. A szálak nem egy egyszerű, gyakorlat, szolgálat utáni elmeháborodáshoz vezetnek, hanem talán egy nagyobb összeesküvés-elmélethez.

A sztori előrehaladtával a karakterek kiléte, szerepe is meglepi a publikumot, a produkciót fordulatok teszik izgalmassá. A védőügyvédet játszó szépséges brit színésznő, Rosamund Pike véleményem szerint rendkívül kifinomult arcmimikájával olykor a túlzott meglepettséget érzékeltette, máskor pedig valahogy nem éreztem hitelesnek az alakítását, az adott szituációt rosszul kezelte. A színészek közül két jól ismert öreg motoros, Werner Herzog, valamint Robert Duvall is feltűnik. A rendező, Christopher McQuarrie stábjával jó filmet alkotott, bár az akciófilm műfajába nem szokás 130 perces játékidőt erőltetni. A fordulatok közben az egyes események néha indokolatlanul lelassítják a történetet. Összegezve a film élvezhető, és legalább egyszer érdemes megnézni. Az akciófilm több más műfajt is rejteget, egy kis komikum, illetve egy kis krimi is került a gépezetbe.

7

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről