Zombik alkonya

Az ünnepi horror hétvége következő áldozata a Zombik alkonya (Dead Heist), amely egy 2007-es gyöngyszem. Mindenféle feldolgozását láthattuk már ebben a témának, de ilyet talán még soha. A plakátnak ne nagyon higgyünk, mert mindent kapunk csak azt nem, ami ott szerepel. A film egy csapat négerről szól, akik ki akarnak rabolni egy bankot. De hogy jönnek ide a zombik?

Előrebocsájtom, hogy a film feléig egy deka zombival se fogunk találkozni. Na jó az elején 3-4 másodpercig láthatunk egyet elsuhanni, de utána semmi. Tipikus feka film ez, ahol a csak művésznéven emlegetett színészek (vagy rapperek) megszámlálhatatlan sokaságát kapjuk. Alig van fehér bőrű szereplő köztük. Már a főcím is tipikusan amerikai gengszter szagot áraszt. Utca, bűnözés, bandák, nagy melók. Hirtelen abban sem voltam biztos, hogy még mindig ugyanazt a filmet nézem.

Történetünk néhány feka srác körül forog, akik a nagy dobásra készülnek. Ki akarnak törni a gettóból, ezért zseniális tervet eszelnek ki. Nem, nem azt, hogy elmennek dolgozni. Sokkal inkább ki kívánják rabolni az egyik közeli bankot. A terv elég átgondolt, bemennek és kijönnek a pénzzel. Még arra se hajlandóak, hogy megnézzék hol van pontosan a pénzintézet. Nem semmi.

Melléjük szegődik egy fehér srác is, akit a nagyfőnök küldött, hogy minden jól alakuljon. Eddig teljesen olyan minden, mint egy klasszikus zombis film nemde? Szerencsére a gettós drámázásból viszonylag keveset kapunk, továbbá nincs értelmetlen és felületes szerelmi szál sem. Csak a nagy dumák, fellengzős párbeszédek, amatőr gengszter atmoszféra.

A bankrablás nem sikerül valami fényesen. Bár a terv kétharmadát megcsinálták. Bementek, felmarkolták a zsozsót, de nagy részük az életbe ki nem jött onnan. Vajon miért? Talán mert elkezdenek özönleni a zombik? Ugyan. A rendőrök rajtakapják őket. Állóháború bontakozik ki a túszejtők és a hatóság között. A békés kisvárosi nyugalmat az éj közeledte zavarja meg.

És igen, előjönnek a - bánta tudja honnan - a zombik és felzabálnak mindenkit az utcán. Ugyan kapunk némi magyarázatot, hogy mi miért történik, de elég kezdetleges a sztori ezen része. Szerencsére nem hagyják a nézőt ezen filózni, inkább elkezdődik a mészárlás. Pontosabban az alacsony költségvetésű bohóckodás. Fantasztikus látni, hogy a színészek úgy tesznek, mintha elsütnék a fegyvert, se golyó, se torkolattűz csak alávágott hang és már hátra is dől az élőhalott.

Később megékezik a felmentősereg a helyi Rambo személyében. A fazonnak fegyverboltja van és pontosan tudja mi a helyzetállás. Ki nem találjátok milyen bőrszínű az illető.

A végén azért több fehér marad talpon, mint néger. De ettől még a film egy nagy kalap trágya. A zombik egyáltalán nem hihetőek, sokkal inkább bedrogozott idiótákra emlékeztetnek. Érdemleges történetet nem kapunk, a színészek teljesítménye pedig kritikán aluli.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről