Végrehajtók (Repo Men)

Miért figyelhet fel valaki erre a filmre? Mert az alapötlet nagyszerű, zseniális színészek bújnak a karakterek bőrébe, emellett a megvalósítás rendkívül igényes és látványos. Jól tudjuk, hogy ezek még nem elegendőek ahhoz, hogy egy film valóban jó, izgalmas és elgondolkodtató legyen, mindemellett szórakoztasson is. Nézzük, hogy a Repo Men-nek sikerült-e!

Kattints ide a folytatáshoz...

Kezdjük talán a rendezővel, aki Miguel Sapochnik. Ha valaki még nem hallotta volna az úriember nevét, az nem a véletlen műve, hiszen ez még csak a harmadik rendezése volt. Jó példa, hogy nem mindig a mennyiség számít, hiszen a direktor remekül végezte dolgát, a film megkomponálásának szakmai részébe nem nagyon lehet belekötni.

Igazából a többi dologba sem, hiszen a Végrehajtók egy elég jól eltalált mozi. Remek kis akció-thriller, amely végre hoz valami egyedinek mondható történetet. De mielőtt rátérnénk a sztori bemutatására, elmélkedjünk egy kicsit a szereplőkön. Azt hiszem a három legfőbb karakter önmagáért beszél: Jude Law, Forest Whitaker és Liev Schreiber.

Jude Law-ban ezúttal sem kellett csalódni, remekül hozza a szerepet. Engem mindvégig nagyon meggyőzött a játékával, nem is tudtam volna jobb embert elképzelni helyére. A többiek is hozták a kötelezőt, mindhárom férfi alakításával meg voltam elégedve.

Az egész produkció másik nagy ékessége a történetben keresendő. Elsősorban nem a kivitelezésre, hanem az alapötletre gondolok. Ezt kicsit később részletezem.

Hőseink behajtók, akik azzal keresik kenyerüket, hogy visszaszolgáltassák a banknak, ami az övé. Ezzel nem is mondtam semmi meghökkentőt, de a kutya ott van elásva, hogy ebben a világban (nem túl távoli jövőkép) pénzért vehet magának az ember új szerveket. Mekkora üzlet. Persze a testrészek baromi drágák, de nem kell aggódni, hiszen egy „fantasztikus” hitellehetőséggel nem kell azonnal fizetni, lehet havonta törleszteni. Ha sajnálatos módon megesik, hogy az ügyfél fizetésképtelenné válik, a végrehajtók megérkeznek és visszaveszik azt, ami a cégé. Az már senkit nem érdekel, hogy a mű szerv nélkül az illető azonnal meghal. A legjobb pedig, hogy mindez teljesen szabályos és jogszerű.

El kell ismerni, hogy a sztori elgondolása remek. Egy nagyon is valódinak tűnő és elgondolkodtató árnyképe annak a világnak ahová tartunk, tarthatunk. Gondoljunk csak bele, hogy 100 évvel ezelőtt ez a film kőkemény sci-fi-nek számított volna. Ma azonban... Ki tudja?

A Jude Law által alakított Remy ennek a cirkusznak a része, mégpedig a puska kellemesebb végén áll. Ő az egyik legjobb behajtó, akik kíméletlenül végzi munkáját, fütyül mindenre és mindenkire. „A meló az meló”. Aztán kinyílik a cinkrózsa és hirtelen a hímvessző másik végén találja magát. Egy „baleset” következtében műszívre van szüksége, amelyet képtelen fizetni, ezért eljönnek érte. Ő azonban nem adja könnyen magát.

Többet nem is szeretnék elárulni a történetről, talán még annyit, hogy a vége über-kemény.

Azért, hogy egy kis negatívat is írjak, akció mozihoz képest elég kevés volt benne az ilyen jellegű képsor. Persze, amik voltak jóra sikeredtek, talán több is elfért volna. A sztori kibontakozása és a motivációk kissé sántítanak, de ezt is el lehet nézni.

De el kell ismerni, hogy a film logikus, áttekinthető, látványos és magával ragadó. Remek kis mozit sikerült összehozni, amelynek legnagyobb erénye az alapötletben és a színészekben keresendő.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről