Unthinkable

Az utóbbi idők egyik legjobb akció-thrillerével nézünk farkasszemet. Végre sikerült ebben a műfajban egy olyan filmet létrehozni, amely feszült, hideg és rendkívül szórakoztató. Mindezt a maga sajátos stílusában, ahol nincs fehér és fekete, azaz jó és rossz. Döntések vannak, amelyek mindegyikéért meg kell fizetnünk az árat. A két főszereplőnk óriási színészi teljesítményt nyújtott, ha másért nem, már csak ezért is érdemes megnézni az Unthinkable-t.

Tovább...

Carrie-Anne Moss alakítja Helen Brody FBI ügynököt, aki Amerika történelmének valaha volt legveszélyesebb terrortámadásának középpontjába csöppen bele. Amikor a bevezetőben említettem a rendkívüli aktori játékokat, nem elsősorban Moss kisasszonyra gondoltam. Tény, hogy ő sem játszik rosszul, más filmben talán kiemelkedő is lenne a produkció, de mégis eltörpül Michael Sheen és Samuel L. Jackson mellett.

A két férfi valami elementáris erővel adja át magát a szerepnek. Mindkettőjük csillagos ötös alakítást nyújtott.

Maga a történet sem kispályás. Egy Younger nevű férfi (nevezzük Yusuf-nak) 3 bombát telepített valahová Amerika területére. A pokolgépek nukleárisak, ezért több millió emberi életet követelnek, ha felrobbannak. A férfi mindent tökéletesen kitervelt. Ő valójában egy fanatikus, aki a muszlim vallás követője és mindenre képes, hogy elérje célját. Vannak követelési, de azokat csak később osztja meg az illetékesekkel. Igazából pontosan tudja, hogy nem fognak teljesíteni belőlük semmit, neki az is tökéletes, ha felrobbannak a bombák.

 

 

A történet akkor kezd érdekes mederbe terelődni, mikor Brody ügynök (és általa mi is) megtudjuk, hogy Yusuf-ot már elkapták és őrizetben tartják. Egy specialista, akit egyszerűen csak H-nak hívnak (Samuel L. Jackson) dolgozik azon, hogy szóra bírja a terroristát. H egy kínzó mester, aki semmitől sem riad vissza, hogy megkapja a szükséges információt.

A morális kérdések, amelyet feszeget a film, igazi csemegék. Képesek vagyunk-e hidegvérrel megkínozni valakit azért, hogy kicsikarjuk a válaszokat? Mennyi vér tapad a kezünkhöz, ha megtesszük és mennyi, ha nem? Képesek vagyunk átlépni a saját lelkiismeretünkön az ügy sikerének érdekében?

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok merülhetnek fel a nézőben a film alatt. Még szerencse, hogy a körítés is hatalmas. Mindvégig nagyon feszült hangulat uralkodik. Tűkön ülve várjuk, hogy mi lesz a folytatás, ki törik meg, merre halad tovább a történet. Meddig megy el H, hogy kicsikarja az infót a több sebből vérző gyanúsítottból.

A végkifejletet is nagyon jól megkomponálták az írók. Átérezhetjük a bukás, a kudarc érzését az egyik fél szemszögéből, miközben az igazi dráma csak ekkor veszi kezdetét.

Bűn lenne elárulni, hogy mi lesz a finálé, inkább nézzétek meg a filmet, mert nagyon megéri.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről