Válasz a hozzászólásra

Szupercella (Escape Plan)

A Szupercella lassan, vontatottan indult, de a fordulópontnál nemcsak a szereplőket, de a nézőket is magával ragadja. Kedves nézők dőljenek hátra a székeikben és jöhet a nosztalgiázás, hiszen a 80-as évek két meghatározó alakja ismét akcióba lendül.

http://www.youtube.com/watch?v=F9i_pmMR89g

 

rendező: Mikael Hafström
forgatókönyvíró: Miles Chapman, Jason Keller
zeneszerző: Alex Heffes
operatőr: Brendan Galvin
producer: Robbie Brenner, Mark Canton, George Furla
vágó: Elliot Greenberg
szereplők:
Sylvester Stallone (Ray Breslin)
Arnold_Schwarzenegger (Rottmayer)
Jim (James) Caviezel (Willard Hobbes)
Vincent D'Onofrio (Lester Clark)
Vinnie Jones (Drake)
Amy Ryan (Abigail Ross)
Faran Tahir (Javed)
50 Cent (Hush)
David Joseph Martinez (Beradah)
Sam Neill (Dr. Emil Kaikev)

Sylvester Stallone szokatlan szerepben tűnik fel a filmvásznon. Ray Breslint testesíti meg, aki börtönökből szökik meg, ezzel tesztelve a védelmi rendszerüket, rávilágítva a gyenge pontjaira, amiknek a megerősítésével az elítélteknek esélyük sincs megszökni a „zárt világból”. Breslin rendkívüli intelligenciával rendelkezik, és korát meghazudtolva hajtja végre a szökéseket.

Mottója: a sikeres szökés három tényezőtől függ: az alaprajz ismerete, a rendszer átlátása, és segítség a falakon kívülről. Tapasztalataiból könyvet is ír, melyben kifejti, milyennek kell lennie egy tökéletes szökésmentes börtönnek.

Breslin cége nagy dobásra készül, az új megbízásuk egy szupertitkos, high-tech börtön, a Sírkő szökésállóságának a tesztelése. Ám hiba csúszik a számításba, Breslint elrabolják és a szupertitkos börtönben tér magához, ahol rá kell jönnie, hogy a játékszabályok megváltoztak. A szabadulás tervezése közben arra is fény derül ki és miért akarja kivonni a forgalomból.

A szökésre egyetlen esély van, együtt kell működnie rabtársával Rottmayerrel, aki az embertelen körülmények ellenére sem veszítette el a humorát.

Schwarzenegger láthatóan jól érezte magát a rászabott szerepben, szinte minden jelenetében brillírozott, a magánzárkában német nyelven előadott monológja pedig egyszerűen zseniális, a film egyik csúcspontja.

Kiemelkedően jól játszotta a szerepét Jim Caviezel is, aki egyé forrt a szerepével, ezáltal kihozva a maximumot a karakterből. A csendes őrült börtönigazgató Breslin könyve alapján építette meg a börtönt. Maximalizmusa határtalan és a pengeéles agya csak úgy hasít, amivel igencsak megnehezíti Breslin és Rottmayer életét. A jéghideg tekintetétől pedig az ember ereiben megfagy a vér.

Pozitívum számomra, hogy a főszereplők kezébe nem adnak extra kütyüket, nincs autós üldözés, túszdráma és egyéb felesleges körítés. Ennek ellenére fel tudja venni a kor ritmusát, a MacGyvert megszégyenítő trükkökkel, a verekedős, robbantós, lövöldözős jelenetekkel. Bár vannak benne vontatott részek, és szinte minden jelenetét láttuk már más akciófilmekben, ennek ellenére eladja a mozit Stallone és Schwarzenegger neve és jelenléte.

Pályájuk csúcsán még hallani sem akartak arról, hogy egy filmben szerepeljenek, most mégis megtört a jég. Stallone és Schwarzenegger belátta, hogy a mai világban együttes erővel sokkal sikeresebbek, mint külön-külön.

Az internetes vélemények alapján a film nagyon megosztotta a rajongókat. Én mindenesetre örülök neki, hogy elkészült ez a film, nem csak azért mert szórakoztató, humoros és néha még meg is lepett, hanem azért is, mert a 116 perc alatt volt időm nosztalgiázni. Jól esett egy kicsit visszacsöppenni a múltba, felidézni a ma már klasszikusnak számító filmeket, jeleneteket, amiket még VHS kazettáról néztünk jobb esetben szinkronosan, rosszabb esetben hangalámondással.

 

Érdekességek:

„Egész nap forgattunk, különböző kameraállásokból. Sly földre került, majd én is földre kerültem. Behúztam neki. Behúzott nekem. És végül egy vad verekedős jelenet kerekedett az egészből.” – mesélte Svarci egy internetes oldalnak. „Persze jól meg volt tervezve minden mozzanat, sokat dolgoztunk rajta, hogy minden ütés pontos legyen. De nem kontrollálhatsz mindent. Egy idő után kicsúszott a kezünk közül a dolog, és rögtönöztünk. Félelmetesen jó volt a közös munka!”

Amikor az újságíró egy valós bunyó lehetőségére terelte a szót, hogy vajon ki kerekedne felül kin, mindkét sztár poénos válasszal reagált. „A következő filmünkben mi leszünk a morcos vén csókák és lejátsszuk a meccset egymás között.” – válaszolt nevetve Sly. Svarci erre azzal kontrázott, hogy " Sly ütne-verne, erre én jól elküldeném, hogy szálljon már le rólam, és inkább együnk egy jót." A Terminátor azért azt is hozzátette zárásként, hogy mindkettőjükben duzzad a versenyszellem, és emiatt egy nagyon érdekes küzdelem lenne.

 

Nagy port kavart Stallone első festménykiállítása
Sylvester Stallone személyesen nyitotta meg vasárnap Szentpéterváron a festményeiből rendezett első oroszországi kiállítást, amelyet a helyi kommunisták be akartak tiltatni.
A patinás Orosz Múzeumban január közepéig nyitva tartó tárlaton 36 alkotást mutatnak be a hollywoodi sztár négy évtizedes festőművészi pályafutásából.
Vlagyimir Guszev múzeumigazgató szerint a filmsztár festményei "kifejezőek, erőteljesek és dinamikusak, bemutatják, hogy mennyire agresszív a világunk". Joszif Kiblickij, a múzeum művészettörténésze szerint Stallone impresszionista és expresszionista ihletésű képei "egyértelműen művészi értéket képviselnek, és a laikusok szemében alig különböznek napjaink egyik legdrágább festőjének, Jean-Michel Basquiatnak a festményeitől", akinek a képei dollármilliókért kelnek el.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a kiállítást megnyitva Stallone azt mondta, olyankor ragad ecsetet, amikor másként nem tudja kifejezni az érzelmeit. Hangsúlyozta azt is, hogy a festés számára nem a haszonszerzést szolgálja.
Az orosz szélsőbaloldal be akarta tiltani a kiállítást és tüntetésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha ez nem történik meg. Az Oroszország Kommunistái nevű párt szentpétervári szervezete szerdán pornográfia terjesztése címén feljelentette a színészt, aki egy pornófilmben alakította legelső filmszerepét. A kommunisták szerint a Stallone főszereplésével forgatott Rambo-filmek "támadó háborúkra uszítanak".

8

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről