Gilbert Grape

Folytatás...

A mai filmes bejegyzésemmel azoknak már biztos örömöt fogok szerezni, akik odavannak Johnny Deppért, de felkaphatják a fejüket azok is, akik szerelmesek Leonardo DiCaprióba.  Akit nem mellesleg Oscar-díjra jelöltek alakításáért.   

A film még 1993-ban került bemutatásra, Peter Hedges regénye nyomán az a Lasse Hallström rendezte, akinek a Kutyasors című alkotása Oscart kapott.

A történet Endorában játszódik, amitől még a külváros is mérföldekre van. Itt él a kissé furcsa Grape család. Gilbert (Johnny Depp), az öccse Arnie (Leoanrdo DiCaprio), Amy és Ellen, valamint az édesanyjuk (Darlene Cates). Az egykor csinos édesanya férje öngyilkossága után kezdte elhagyni magát, ma 270 kiló és gyakorlatilag mozgásképtelen. Gilbert öccse a nemsokára 18 éves Arnie, értelmi fogyatékos és bátyjával van a legszorosabb kapcsolata.


DiCaprio nyilatkozta, hogy mélyreható kutatást végzet karaktere megformálásához, személyesen is találkozott hasonló problémával küzdő fiatalokkal, ami nagyban segítette hogy hiteles legyen.  

Az apa halála után Gilbertnek kell helytállni. Ez komoly erőfeszítésébe telik, tele van feszültséggel de kötelességtudat is hajtja. Kezdetben édesanyját okolja leginkább a kialakult helyzetéért. Máskülönben egy élelmiszerboltban dolgozik eladóként és viszonyt folytat a férjes Mrs. Betty Carverrel (Mary Steenburgen).

Becky, (Juliette Lewis) megjelenésével a kisváros élete fenekestül felfordul. Furcsa lány, furcsa öltözködéssel, sajátos világszemlélettel. Lakókocsival járja a világot édesanyjával, egy váratlan műszaki hiba következtében még is kénytelenek Endorában maradni.

A lány az első pillanattól fogva látja és érti Gilbert helyzetét, problémáit, együtt érez vele, ezt próbálja is tudomására jutatni, de ő nem enged senkit közel magához. Arca egy vonása sem árulja el, mégis tudjuk, hogy őrlődik és küzd belül, önmagával. Becky ébreszti rá, hogy feláldozza magát…

Juliette Lewist még nem volt szerencsém filmben látni, de kedvessége és derűje megfogott. Gilbert nem igazán tudja kezelni, hogy Becky előtt nyitott könyv és hogy vonzódik is hozzá, addig gyötri magát amíg már nem tud uralkodni tettei felett.  

A film egyik legfontosabb jelenete (eleve nincs sok esemény) egyben üzenet is a néző, a világ felé, hogy mennyire kegyetlennek és bántóak is tudunk lenni embertársainkkal szemben. Az anya ugyanis hét év után először lép ki emberek közé. akik szóval és tettekkel is megalázzák, olyan mérhetetlen fájdalmat okozva ezzel neki, amit nem lesz képes elviselni.   

A másik figyelemreméltó rész, Depp és DiCaprio egyik közös jelenete, mikor Gilbert felpofozza öccsét, amiért az nem fogadott szót. Szerintem hatásos. A fiú tekintetével elmondott mindent, amire beszéd nélkül egy ember képes lehet.

Anyjuk, miután beszélt érzéseiről Gilberttel, és fia bemutatta neki Beckyt - aki nem a kövér embert látta benne, hanem egy különleges embert-, pár órával később meghal. Furcsa elgondolás. Azt, hogy végül úgy döntenek, hogy anyjuktól méltósággal csak úgy tudnak elbúcsúzni, ha pusztán ők vannak jelen, egy elég brutális tettel nyomatékosítják. Kipakolnak a házból mindent, ami mozdítható majd felgyújtják azt.         

A végére azért minden jóra fordul. A két lány munkát kapott és elköltözött, Gilbert és Arnie pedig úgy dönt Beckyvel fogják körbeutazni a világot.

Összegzés: hangulatos kis film, kevés cselekménnyel, de Johnny Depp belső küzdelme és Leonardo DiCaprio mindenkit túlszárnyaló alakítása miatt érdemes megtekinteni.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről