Válasz a hozzászólásra

Game of Thrones – Évadzárás

Sajnos véget ért az HBO fantasy-jének első nagy sikerű sorozata. A tíz rész során finoman bontogatták a történet hajtásait, óvatosan alapozták meg az utolsó részek történéseit, illetve a következő évad várható eseményeit.
Annyi szent, hogy nem akármilyen alapot kapott a folytatás, hiszen az utolsó részek fejleményei kifejezetten izgalmas második évaddal kecsegtetnek.
Sajnos addig jövő április tájékáig kell várni… de térjünk rá az utolsó három részre.


A hetedik részben megkezdődött az a drámai eseménysor, melyet a király halála és Eddard Stark becsület iránti elkötelezettsége indított el. Robert Baratheon tragikomikus megboldogulása miatt a trón szabaddá vált, tehát az örökösök gyülekezni kezdtek és az egykori király Segítője és barátja mindent megtesz, hogy ne az ifjú szőke Joffrey kerüljön a trónra, hanem az, akit az jogosan megillet.
E lépése miatta a két hatalmas ház, a Stark és a Lannister egymás ellen fordul, és az események eluralkodnak a Király Segítőjén.
Háza népét lemészárolják, gyermekeit megkísérlik összegyűjteni, őt magát pedig börtönbe vetik és árulással vádolják meg.
Ennek köszönhetően az otthon maradt Robb Stark háborúba hívja hűbéreseit és megindulnak, hogy kimentsék apját és testvéreit.
De erre a harcra könnyedén rámehet az egész család, hiszen a gazdag és hatalmas Lannisterekkel akaszkodtak össze, akik már a trónt is megkaparintották.
Robb azonban mindent megtesz a siker és a családtagjai érdekében – ezt érthetjük szó szerint – és nem is ügyetlen, ami a politikát és a háborút illeti, mi több egyáltalán nem ostoba.
A hadiszerencse forgandó és még koránt sem ért véget a harc, de tény hogy a Lannisterek bedurvultak, aminek köszönhetően békés megoldás már nem létezhet a két fél között.
A fő történet vonal egyértelműen az alakulgató polgárháborús helyzet, a többi szál is főként ebből ágazik el, illetve ebbe torkollik, de azért akad pár egyéb vonás is, ami meglepetést tartogathat a következő szezonra.

Ugyanis egy másik kontinensen Khal Drogo és Khalessi a Hét Birodalom felé menetelnek egy elképesztő hadsereggel. Csak hogy a külföldi Targaryen lány „reform gondolkodása” miatt feszültség teremtődik a dothraki seregben, ami miatt Drogo életveszélyes állapotba kerül, a halál szélén táncol, amikor Daenerys egy vajákos asszonyhoz fordul, hogy mentse meg haldokló urát.
Drogo megmenekül ugyan, de hatalmas árat fizet érte, akár csak Khalessi, akinek megszületik a gyermeke is, de mindent elveszít, ami eddig az övé volt. És a sorozat történelmében először mágiának is szemtanúi lehetünk.

Ezalatt a Fal élete is felbolydul, hiszen a Falon túlról érezhető fenyegetés egyre kézzelfoghatóbb.
A múltkor talált levágott kezet  holttestek követik, akik azonban nem nyugszanak békében és jeges kék szemükkel megpróbálnak a még élőkkel végezni.
A rémület eluralkodik a kisszámú Feketéken, hiszen ők vállalták a Birodalom védelmét a Falon túl élő veszélyek ellenében, ám aligha tudnak ennek eleget tenni, pláne ha a Birodalom házai egymással acsarkodnak, amikor a vész közeleg.

Snow pedig választás elé kerül. Választania kell a vér szava és a kötelesség között. Bármit is választ, vállalnia kell érte a felelősséget. Vagy testvérével tart a háborúba és dezertál, vagy eleget tesz kötelességének és a Fal védelmét választja. Nehéz a választás…

Tehát az események komoly drámai fordulatot vesznek a hetedik résztől kezdve, el kell búcsúznunk pár kedvelt (vagy nem kedvelt) főszereplőtől, miközben más, új karaktereket vonnak be a történetbe, akiknek szerepe még nem tisztázott. A jellemek formálódása is szemmel követhető, jó példa erre Joffrey, aki egy kegyetlen kis rohadék, vagy Sansa érzelmeinek átalakulása. A fiatal lány, aki az új király jegyese lesz, ki sejtheti, hogy milyen jellemmé válik, milyen gyökeres változást okozhattak a tragikus hirtelenséggel bekövetkező történések. Arya gyakorlatilag elvész a Stark család szeme elől és menekülés közben egy Fekete kezébe kerül, aki megmenti az életét és magával viszi a Falhoz, Robert fattyával együtt. Emlékszünk még a kovács segédre?
De rajta kívül még egy pár karakterről is kiderül az igazi származása.

Tyrion Lannister sorsa is alakulgat, valamennyit megismerhetünk a múltjából, betekintést nyerhetünk abba, hogy mitől lett olyan, amilyen. A karakter továbbra sem egyértelmű, nem az a tipikus Lannister, ebből is még bármi lehet, de az tény hogy a sorozat egyik legjobban megformált szereplője – ez persze Dinklage érdeme - és talán a legérdekesebb is.
Az érdekes jellem alakulások közepette persze ott van még a sorozat és a történet legnagyobb erénye is, ami a világ bemutatása, amit Martin teremtett meg. A sajátos társadalmi berendezkedés és hagyományrendszer, mely szerint élnek és cselekednek a szereplők.
Élvezet nézni a karaktereket, akik próbálnak életben maradni, túlélni vagy még több hatalomra szert tenni ebben az intrikáktól hemzsegő játékban, melynek neve a Trónok Harca.
Nem tipikus fantasy, bár az utolsó részekben már mágia, meg élőhalottak is akadtak, mi több Daenerys évadzáró „máglya-trükkje” nem akármilyen irányba viheti a szériát. Az eddig is sejthető volt, hogy van potenciál ebben a nőben, de hogy ilyen és ekkora mértékű, azt nem sejtettem.
És akkor még ott vannak Bran jósálmai is, ami szintén egy érdekes táptalaja a fantasy elemeknek és még nem is láttuk mi húzódik a Falon túl.
Én alig győzöm kivárni a folytatást. Tény, hogy a Game of Thrones egy remek sorozat, szerencsére sikeres is, tehát jöhet a második évad, amiben aztán kétségkívül számtalan érdekesség lesz és a kissé bevezető ízű első évad után, igazán kiteljesedhet a történet.

A feliratokért pedig ezer hála Halamitának, Merthinnek és Noresfatunak!


0

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről