American Horror Story 2. Évadzárás – De milyen?

Rendszeres olvasóink bizonyára észrevették, hogy elmaradtam az epizódokkal.
Ennek oka, hogy nem tudom tovább vállalni az epizódról epizódra való jelentkezést.
Nem jut rá idő, de azért a periodikusság megmarad, annyit ígérhetek.
Ezért is olvashatjátok az alábbi összefoglalót az időközben véget ért horror-dráma szériáról. Lehetőségek sokaságával indult a sorozat és egészen a szünetig remekül teljesített és nagyon színvonalas volt. Talán csekély visszaesést tapasztalhatnak a finnyásabbak.
Azonban a folytatással, mint ha teljesen más irányvonalat akartak volna követni a készítők, már-már olyan érzésem támadt:
Nem is ugyanazok csinálják.

A befejezés pedig hatalmas csalódás volt.

Az AHS nagyot robbant tavaly, Jessica Lange bezsebelt egy Golden Globe-ot, (idén is jelölték) és ráadásul a széria tényleg méltó volt az ajnározásra. Hiánypótló és ötletes volt.
Ezt megőrízték a folytatásban is, a második szezon remekül indult és tartotta a színvonalat, aztán eljött a téli szünet és pár hét után egyre másra következtek a fura epizódok, ezzel együtt visszább esett a sorozat is. Már a kezdetektől fogva rengeteg fantázia volt benne, számtalan szálon futott a sztori és jól keverték a kártyákat, végig megmaradt a szükséges homály.
Aztán elérkeztünk a 10. részhez és megkezdődtek a furcsaságok.
A táncikálós, éneklős részt még mindig nem tudom hová tenni.
Nem látom be mire szolgált, még akkor sem, ha érdekes volt és újszerű. Aztán a folytatásban igazán ötletes és újítószellemű operatőri munkát láthattunk, ami nagyon tetszetős volt. De ez igazából egy epizódra korlátozódott, egy pár hasonló ugyan még feltűnt a következő részekben is, de már csak mutatóba. Lényegében csak bedobtak egy-két érdekes apróságot, színezékként.
Ez még nem is lett volna baj, ha ugyanez a minta nem jelenik meg a sztoriban is.

A szünet után nagyot ugrottunk az időben és bizonyos mellékszálakat – a javát – egész egyszerűen kiírtak a szériából. Ráadásul azt is rosszul csinálták, nem kaptak igazi lezárást. Ezáltal értelmetlenné váltak. Gondolok itt Mary Eunice-ra és a démoni eseményekre, vagy éppen Arden doktorra és a kísérleteire.
Kettejük közös végzete, drámai ugyan, de esetlen befejezés. Nem tisztázódott a fontosságuk.
Egyedül Arden szála illeszkedik bele a végjáték eseményeibe, mint későbbi terhelő bizonyíték Timothy Howard ellen. A szőke apáca és az általa képviselt misztikum, a démoni-angyali ellentét, ami kezdetét vette, nem bontakozott ki. És ez nagyon nagy baj, mert így érthetetlen a sorozatbeli jelenléte.
Ez is csak színesítő elem lett volna?
Mindez nem illik bele a sorozatba, pláne ha annak a végkifejletét vesszük. Hiszen egyértelmű, hogy minden a főszereplővé előlépő Lana Winters körül forgott. Ez egyidejűleg az American Horror Story átment American Drama Story-ba, amivel talán díjakat kívántak megcélozni, főleg Lange-gel és Paulsonnal. De ez nem jött össze és a történet látta kárát.
Ami ugyan kerek lett és szép keretes befejezést kapott, de nem maradt benne semmi horrorszerű, ledegradálták egyszerű és rosszul kivitelezett családi drámává.

Winters és Thredson kapcsolatának gyümölcse lett az ifjabb Thredson, (és a folytatás is) aki mély gyűlöletet táplált édesanyja iránt, ki elhagyta őt. Ezen túl, szépen kivesztek a már említett horror elemek és a széria vége lényegében elbeszéléssé vált, melyben a készítők elmesélték mi is történt a történet szereplőivel.
A földönkívüliek szála megmaradt ugyan, de szintén irrelevánssá vált. Lényegtelen színesítővé vált, Evan Peters karakterével együtt, aki ahhoz képest, hogy főszereplőként van feltűntetve, egyáltalán nem fontos figura, a hozzá kapcsolható UFO-kkal egyetemben. Ő maga sem brillírozott szürke kis szerepében. Színészfronton azonban panaszra nem lehetett ok panaszra. Rabe, Quinto és Paulson is remekelt, még a kisebb mellékszereplők is szép munkát végeztek, talán Lange játéka volt izzadtságszagú egy kicsit.
A legnagyobb gond azonban mégis az, hogy a 13 rész során felhalmozott potenciált nem használták fel, illetve rosszul nyúltak hozzá. Mary Eunice szála és Arden szála is hirtelen és befejezetlen befejezést kapott. Az idegen lények is teljesen feleslegesnek bizonyultak.
A mellékszálakat egyszerűen és durván kivágták mindenféle magyarázat nélkül.
Úgy hogy szerepük nem vált érthetővé se tisztázottá.
Megmaradt a sorozatgyilkos szála, mint főszál és mindent erre építettek fel és fokozatosan kikoptatták a széria címadó lényegét, a horrort.
Az első évad befejezése sem tetszett, – sablonosság miatt – ám a sorozat maga érdemi maradt.
A másodi évad még ennél is kevésbé tetszik, a fentebb vázoltak miatt. Nagyon csúnyán elrontották.
Mondhatni gyalázatosan. És ennek a rosszul kezelt történet az oka, ami sokkal komolyabb gond a klisék használatánál. Ami eddig a széria erőssége volt – a történet és annak vezetése – most csúfos kudarcba fulladt. Hatalmas csalódássá vált a széria.
Azért reméljük a 3. évad visszatér a gyökerekhez és tartani fogja a színvonalat, amit eddig.

Az egész évados fordítói munkájáért pedig köszönet illeti Barta Józsefet.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről