Válasz a hozzászólásra

American Horror Story: Freak Show 4x01 - Monsters Among Us

Az biztos, hogy szépen kinőtte magát a sorozat. Az első évadot még viszonylag kevesen ismerték, a harmadikat már jóval többen követték figyelemmel. A készítők pedig úgy döntöttek, hogy valamelyest könnyítenek a műfaj befogadóképességén és olyan szezont varázsolnak harmadik próbálkozásra, amely jóval szélesebb közönségnek szól. Be is fürödtek vele, a leggyengébb szezont láthattuk tavaly. Elvileg most minden más lesz, visszatérnek a gyökerekhez és újra előtérbe kerül a horror és a megbotránkoztatás.

Láthattuk is, hogy mennyi apró kikacsintás volt a régi idők klasszikus horrorjai felé. Apró technikai dolgok, kameraállítások, díszletek, hangulat, stb. Ez rendben is van, ad is némi pluszt a sorozathoz.

A negyedik szezon a szörnyszülöttek világába kalauzol el bennünket egy vándorcirkusz tolmácsolásában. Megszokott színészeink többsége nem megszokott kinézetet kapott. Épp elgondolkodtam azon, hogy milyen jó és rossz tulajdonságai lehetnek az American Horror Story sajátos formulájának, miszerint minden évad teljesen új történetet mesél el a jól ismert színészekkel. Ha valaki nem befogadó az aktuális sztorit illetően, ő is bátran csatlakozhat a következő évben, nem fog lemaradni semmiről. Pont ezért lehet az, hogy még egy vérmesebb rajongó is könnyedebben int búcsút az aktuális mesének.

Ez a Freak Show vonal nem biztos, hogy teljesen befogadható mindenki számára. Én vártam az új szezont, nem voltak fenntartásaim a mondanivalóval szemben, de valahogy mégsem úgy jött össze ez a kezdés, mint amire gondoltam.

A sorozatra mindig jellemzőek voltak a nagyszerű operatőri munkák, a remek képi megjelenítések. Ebből most jóval kevesebbet láttam. Ami kreatív akart lenni az inkább kimerült abban, hogy költséget spóroljanak a kétfejű csak egyik felének mutatásával. Ez a fajta megszokott plusz most hiányzott. Bár lehet, hogy ez előre megfontolt, hiszen a lényeg most a szörnyszülöttek bemutatása volt.

A maszkosok és sminkmesterek ismét kitettek magukért, na meg azok, akik az új főcímet hozták össze. Hangulatos és éppen annyira beteg, amilyennek elképzeltem.

Az alap teljesen élvezhető, jól ki van találva, de ez még nagyon nagyon kevés. Emlékezzünk csak a legutóbbi évadra. Egy remek alapsztorit kaptunk, de az írók nem tudtak semmit kezdeni a karakterekkel és még kevesebbet a sztorival. Csak nehogy most is beleessenek ebbe a hibába. Egy ütős történetre van szükség a megfelelő egyensúllyal a dráma és a horror között. És persze mindez egyáltalán nem lehetetlen feladat, gondoljunk csak az első két évadra, ahol mindezek pont úgy voltak meg, ahogy kellett.

Meglátjuk van-e új a nap alatt. Van még 12 részük az alkotóknak, hogy megmutassák, hogy szépen fel tudják építeni ezt a szezont. Nem lesz egyszerű, de képesek lehetnek rá.

6

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről