Válasz a hozzászólásra

Farkas (The Wolverine)


 
A Marvel ismét nagyot alkotott és mozivászonra dobta a Farkas című filmet, így újabb szuperprodukcióval bővült az X-Men sorozat. Főhősünk kívülállóként csöppen bele egy számára idegen világba, kultúrába, ahol nem csak az ellenséggel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

http://www.youtube.com/watch?v=ohVHaszT224


rendező: James Mangold
író: Chris ClaremontFrank Miller
forgatókönyvíró: Mark Bomback, Christopher McQuarrie
zeneszerző: Marco Beltrami
producer: Hugh Jackman, John Palermo, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner
szereplők:
Hugh Jackman (Logan / Farkas)
Brian Tee (Noburo Mori)
Will Yun Lee (Kenuichio Harada / Silver Samurai)
Hiroyuki Sanada (Shingen Yashida)
Svetlana Khodchenkova (Viper)
Rila Fukushima (Yukio)
Tao Okamoto (Mariko Yashida)

A film visszamutat az X-Men ellenállás vége c. részhez, ahol Logan elveszíti szerelmét, Jeant. Saját kezűleg kellett megölnie az imádott nőt, aki nem tudta irányítani a saját erejét. Logan ettől összeroppant. 

Az új részben társaitól távol, a külvilágtól elzárkózva él, és lelki vívódásainak lehetünk szem és fültanúi. Az alkotók ezt is jól adagolták, kaptunk egy kis lelkizést, de pont csak annyit, ami nem tette unalmassá és vontatottá a filmet. Jeane álomképekben többször felbukkan, az alkotók ezzel kívánták fűszerezni a filmet és Logan életét. A főszerepet viszont Logan állati énje kapta, aki igazi Farkasként harapta át az ellenség torkát.

Logan régi barátja haldoklik, és halála előtt szeretne törleszteni hősünknek, hiszen fiatal korában a II. világháborúban megmentette az életét. Logan ezért Japánba utazik, hogy találkozzon Mr. Yashidával, akinek sikerült egy hatalmas és nagyon jövedelmező vállalatot felépíteni. Az idős barátja hálája jeléül felajánl neki egy lehetőséget, ami gyökeresen megváltoztatná Logan életét. Mr. Yashida pár nap múlva meghal és mindent unokájára Marikora hagy. A hatalmas birodalomra azonban többeknek fáj a foga. Innentől kezdetét veszi a kaland, és részesei lehetünk egy akciódús, lebilincselő eseménysorozatnak, ami szépen felépítve, kerek egésszé formálódva kényezteti az érzékeinket. Egy újabb remek X-Men filmmel gazdagodik az, aki beül a mozi kényelmes fotelébe.

Felbukkannak jakuzzák, barátok segítő és ártó szándékkal, bájos és kevésbé bájos szereplők és a méregkeverés mestere, Vipera is.  

Fellobbanó szerelem, árulás, meglepő fordulatok, cseppnyi humor, leheletnyi dráma, elképesztő akciójelenetek, sok eredeti és kevésbé eredeti ötlet jellemzi az új X-Men alkotást.

A táj és a látványvilág lenyűgöző, persze a látvány és az akció is csak akkor köti le a nézőt, ha a színészek meggyőzően alakítanak, a sztori jól meg van írva, ill. a rendező elég tökös. Eddig mindegyik kipipálva. A modern, keleties zene is remek választás volt, jól illeszkedett az egyes jelenetekhez.  Amit viszont hiányoltam az az állatias brutalitás, a fröcsögő véres jelenetek. Persze érthető és megbocsájtható, hiszen tekintettel kell lenni a fiatalabb korosztályra is. A rendező azonban megígérte, hogy DVD és Blu-Ray formában megjelenő filmben nem lesz finomkodás, kb. 15 perces extrával egészítik ki az új X-Men produkciót.

Külön említést kell tennem a Farkast (Rozsomákot) megszemélyesítő Hugh Jackman-ről, aki mostanra tökéletesen egybeforrt a szerepéve, még azt is megkockáztatom, hogy most nyújtotta élete legjobb alakítását. Hát igen, az X-Men filmek nélkülözhetetlen szereplőjévé vált ez a markáns arcú, vaskarmú szépfiú.

A stáblista utáni képsor meglepő. Számtalan kérdés merült fel bennem a látottak után, és természetesen nagyon várom az újabb részt.

Összefoglalva egy remek filmet láthattunk, itt-ott kisebb szépséghibákkal, de a végeredmény pozitív, az X-Men filmekhez méltó folytatást láthattunk.

Nagyon szeretem az X-Men filmeket, bár a cikk megírása közben próbáltam elfogulatlan lenni. Hogy sikerült-e? Azt döntsétek el ti.

Érdekességek:
Hugh Jackmennek nem csak színészi képességeit csillogtatta meg, hanem kitartásáról és fáradhatatlanságáról is tanúbizonyságot tett. A rendszeres kemény edzésekhez az erőnléte is szükség volt a The Wolverine film forgatása közben. Napi 6000 kalória bevitelére volt szüksége ahhoz, hogy a teste tökéletes legyen és a forgatás megpróbáltatásain is helytálljon.
A nagy izomtömeg megszerzése mellett a másik megoldandó probléma Hugh Jackman magassága volt. Hiszen ő 188 cm, amíg Farkas (Rozsomák) a képregényben mindössze 160 cm. Ezt a forgatáson speciális kameraállásokkal korrigálták, így Jackman valamivel kisebbnek tűnik a felvételeken.

Farkas még mindig elveszett lélek, aki célt keres. Ezt a filmben érdekesen fogalmazzák meg, Roninnak nevezik.
A ronin tanító vagy úr nélküli szamuráj harcosok megnevezése a feudális (1185-1868 közötti időszak) Japánban. A kifejezés szó szerint „elsodrott embert” jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara-, illetve a Heian-korból származik.

9

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről