Válasz a hozzászólásra

Támadás a Fehér Ház ellen (Olympus Has Fallen)

Megkaptuk az új Die Hard filmet, ahogy az alkotók ígérték. Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a produkciók között. Vajon ez az ötlettelenség hiánya vagy úgy gondolták a film készítői, hogy ha a jól bevált alapokkal dolgoznak, ami már többször sikerrel járt, akkor most sem bukhatnak nagyot vele?

http://www.youtube.com/watch?v=5AuYznjGSB4

rendező: Antoine Fuqua
forgatókönyvíró: Katrin Benedikt, Creighton Rothenberger 
operatőr: Conrad W. Hall
producer: Gerard Butler, Ed Cathell III, Mark Gill, Alan Siegel
vágó: John Refoua
szereplők:
Gerard Butler (Mike Banning)
Morgan Freeman (Trumbull)
Aaron Eckhart (Asher elnök)
Angela Bassett (Leah)
Dylan McDermott (Forbes ügynök)
Ashley Judd (First Lady Margaret Asher)
Radha Mitchell (Leah)
Rick Yune (Kang)

A sztori röviden és tömören: A Fehér Házat egy koreai terrorista csoport támadja meg és fogságba ejtik az amerikai elnököt. Miután a teljes védelmi egységet lemészárolták, már csak egy ember maradt, aki megmentheti az elnököt. Mike Banning az elnök egykori testőre, akit egy szerencsétlen baleset miatt áthelyeztek és aktakukacot csináltak belőle. A legnagyobb bajban azonban kötelességének érezi, hogy segítsen, és mivel a Fehér Ház minden szegletét jól ismeri, elkezdi tizedelni a terroristákat.


Több tonnányi lőszer, robbantás, árulás, kegyetlen vérrontás, hősiesség, hazaszeretet, önfeláldozás, kemény és elszánt főhős, elvakult, zseni terrorista. Ezek a film legfőbb jellemzői. És persze nem hiányozhat a gyerek sem, mint az akciófilmek kötelező kelléke.

A Támadás a Fehér Ház ellen egy olyan film, ami nem büszkélkedhet túl sok saját ötlettel, és a jól bevált dolgokat is szinte ugyan úgy alkalmazta, mint ahogy azt már közel húsz éve jól ismerünk a hasonló jellegű filmekből.
Meglepő fordulatokkal sem találkozunk a produkció folyamán, amit a forgatókönyvírók hibájának tulajdonítok. Főhősünk produkciója nem volt kiemelkedő, igazából bárki el tudta volna játszani ezt a szerepet. Ami nagy csalódás volt számomra, hogy Morgan Freemannek adtak egy remek szerepet, viszont a jelenetei és szövegei egyszerűen nem lettek jól megírva, így ennek a zseniális színésznek csak egy középszerű alakításra volt lehetősége.

Volt néhány ok, ami miatt sajnos nem lehet komolyan venni a filmet. Pl.: a túlerőltetett hazaszeretet, az egyszemélyes hős, aki mindig ott terem, ahol éppen szükség van rá, egyedül legyőz egy egész terrorista csoportot, akik 13 perc alatt foglalták el a Fehér Házat, aminek állítólag tökéletes a védelmi rendszere. Azt pedig már csak halkan említem meg, hogy ha annyira tökéletes a rendszer, akkor hogy lehet az, hogy hősünknek, akit már jó ideje eltávolítottak a Fehér Ház testőrségéből, még mindig van hozzáférése a belső rendszerhez. Szóval ilyen és ehhez hasonló finomságok rontották az amúgy sem túl szép összképet.

Mindezek ellenére nem volt rossz film. Ha nem próbálunk logikai összefüggéseket és értelmet keresni benne, csak kiürített fejjel bambuljuk, akkor egész szórakoztató, hiszen rendkívül mozgalmas és látványos.

A Támadás a Fehér Ház ellen egy modern látványtechnikával megtűzdelt klasszikus alapokon nyugvó akciófilm.

 

Érdekesség:

A sármos színész két nyaki csontja is megsérült akciófilmje forgatása közben.

Az egyik bulvárlap információi szerint, a színésznek majdnem kilőtték a szemét, eltört két nyaki csontja, hangszálai megsérültek és a körme is leesett új filmje, a Támadás a Fehér Ház ellen forgatása közben.
A forgatás során, az akciójeleneteket is saját maga vállalta és nem alkalmaztak kaszkadőröket a nehezebb jelenetek felvételéhez sem.
A színész Jay Leno showjában mesélte ezt el és azt is, hogy utólag bánja, hogy nem alkalmaztak kaszkadőröket. A kontroll vizsgálatokon derült ki, hogy gond van a nyakával. Először az orvos hívta fel rá figyelmét, hogy valami kinövés van a nyakán, a későbbi MRI vizsgálatok során pedig az is látszódott a felvételeken, hogy nem is egy, hanem két csont tört el.
A doktornő kérdezte, hogyan sikerült ezt a sérülést szereznie, mire a színész mosolyogva mondta el, hogy csak filmet forgatott.

4.5

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről