Válasz a hozzászólásra

Larry Crowne

Tom Hanks második megrendezett mozija sem az a kirobbanó siker.
A mozikban azért decensen teljesített, de ez nem az megríkató, katartikus alkotás, pedig akár még az is lehetett volna.
Az ötvenes férfi újrakezdését taglaló sztoriba lehetett volna egy kicsivel több drámaiságot csempészni, akkor igazán jó lehetett volna. Így azonban csak egy ilyen-olyan alkotás. Egy kicsit dráma, egy kicsit vígjáték, de valami érezhetően nem állt össze.

Hanks ismét nagyon egyszerű dolgokra törekedett és ebben Nia Vardalos is segített, már ami a forgatókönyvet illeti. Hanks is bele-beleírt, majd helyet foglalt a rendezői székben.
Szerepe szerint egy kissé mafla, kicsit esetlen, de jó szándékú és intelligens ötvenes éveiben járó férfit alakít, akiről a mozi a címét is kapta:

Larry Crowne-t.

Ez a férfi hosszú évek óta egy bevásárló központban dolgozik, ahol megbízható és hozzáértő munkaerőként számolnak vele. De kíméletlenül kirúgják, arra hivatkozva, hogy nincsen diplomája.
Egyedül él és most már munkája sincs, elvesztette azt a keveset is, ami eddig kitöltötte az életét.
Anyagilag teljesen lerobbant, nincs egy vasa se, szegényes kis életét kirántották alóla és mindent újra kell kezdenie. Crowne azonban nem kesereg, hanem összekapja magát és úgy boldogul, ahogy tud.
Elad pár dolgot, kocsiját robogóra cseréli, munkakereséshez lát, és beiratkozik az egyetemre.

Az életét megváltoztató események ekkor kezdődnek el. Megismerkedik egy fiatal egyetemista lánnyal, Taliával (Gugu Mbatha-Raw) aki felrázza és rugdossa a gyámoltalan férfit.
Lényegében neki köszönhető, hogy Larry megfiatalodási folyamata elkezdődik.
A másik felelős pedig Julia Roberts, illetve a karaktere, Mercedes, aki a tanára lesz az egyetemen. Ez a nő is legalább olyan kisiklott figura, mint Crowne, annyi különbséggel, hogy már elsüllyedt az önsajnálatban. Míg Larry azon van, hogy talpra álljon, addig Ms. Tainot egyre közelebb táncol a szakadékhoz. Emiatt mihaszna férje okolható, (Bryan Cranston) és az alkohol. Na meg, hogy már sem a tanítást nem szereti, sem önmagát. Ám a főhősünk mellett Roberts karaktere eltörpül, érezhetően nem rá hegyezték ki a történetet, a lényeg Hanks és nem Roberts. Ez meg is látszik, mivel a két szereplő között nem épül ki az a kapcsolat, ami végül egymásba habarodásokhuz vezet.
Crowne ugyanis nem csak a fiatalokkal találja meg a közös hangot, hanem a tanár nénivel is.

Igazából nem sok ragoznivaló van ezen. A Roberts és Hanks fémjelezte mozi egy nagyon egyszerű produkció. Egy hétköznapi ember újrakezdéséről, illetve arról szól, hogy az életnek csak a halál vet véget.
Történhet velünk bármi, mindig van rá mód, hogy felálljunk a padlóról.
Nem érdemes tőle sokat várni és akkor nem ér minket nagy csalódás. Se nem dráma, se nem vígjáték.
Hanks remekül hozza az esetlen és mókás karaktert, ami egyébként mindig is jól állt neki, egyszóval kisujjból játszik. Ellenben a másik nagy név, a nő főszereplőnk, Julia Roberts már nem tud lubickolni.
Ez nem feltétlenül az ő hibája, hiszen a figurája nem olyan kidolgozott, bár egy olyan kaliberű aktornak, mint ő nem kellene, hogy gondot okozzon egy ilyen szerep. Valami mégsem stimmel.
Mindenki más, eltűnik a két színész óriás mellett. Tisztességgel helytállnak, de ez egy főszereplőkre írt történet, amiben a mellékszereplőknek nincs helye kibontakozni.
A Larry Crowne egy nagyon puritán mozi, nincs benne semmi felvágás, minden felesleges sallangot kihagytak belőle – talán ezáltal rendesen kitölteni sem sikerült – és azért a sablongyár is rajta hagyta a keze nyomát. De azért mégis el kell ismerni, hogy kellemes volt megnézni.
Nem ülnék le elé még egyszer, de ezt az egyet nem bántam meg.

5

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről