Válasz a hozzászólásra

Stephen King: Rémület A Sivatagban (Desperation)

A Horrorkirály egyik legjobb regényéből 2006-ban forgatták a televíziónézők számára ezt a filmet, amin jól észrevehetőek ennek jelei.
B-kategóriás hangulatú, de a trash műfaj tagjainál azért lényegesen jobb alkotásról beszélünk. A könyv színvonalát nem képes hozni, de tűrhető adaptációnak nevezhető.
Ron Perlman talán élete legjobbját nyújtja, egy mégis csak közepes moziban.
A hosszú, két részre felosztott remek azért képes lefoglalni az embert, de a regénnyel nem versenyezhet.

A félreértések elkerülése végett:
Érthetetlen okból kifolyólag e film legalább három címen fut (’Kétségbeesés’, ’Sivatagi rémálom’), de én a könyv címét találtam helyesebbnek. Tekintve a zárójelezett kettőt…
King fanoknak nem kell részletezni, milyen remek történetről van szó, akik nem ismernék e kiváló kötetet, azoknak röviden vázolom a sztorit.

A nevadai sivatag kopár útjain járunk, ahol háromfős családot követhetünk, akiket a puszta közepén megállít egy hatalmas rendőr. Igen, ő a cápaarcú Perlman!
Valamilyen oknál fogva némi füvet is talál a kocsiban a szokatlanul viselkedő és beszélő seriff.
Időnként beleszövi mondandójába az idegen csengésű „Tak” szócskát, illetve a kedélyes jogismertetés közepette egyszer csak így szól:

„Megölöm magukat!”

A rémisztő egyenruhás fogja az embereket és a közeli Desperation nevezetű városkába viszi őket.
A vészjós zsernyák mellé, hasonló városnév dukál, szóval elkezdenek a helyi fogdába gyűlni a főbb szereplők.
Egy író, aki motorral szeli át Amerikát, bizonyos Marinville (Tom Skerritt), kísérője Steve és őrangyala (Steve Webber), egy stoppos lány (Kelly Overton), Peter (Henry Thomas) és Mary Jackson (Annabeth Gish), Mr. Billingsly (Charles Durning), a helyi „szakértő”, továbbá a tragikus sorsú Carver család.

A város teljesen kihalt, embereket nem látni, csupán különféle állatok járnak az utcákon, miközben Collie Entragian (Perlman) egyre megviseltebben fest és egyre nyilvánvalóbb, hogy itt valami komoly disznóság folyik. A rendőr időről-időre eltűnik, mialatt a fogvatartottak megkísérlik kitalálni, mi folyik itt.
Ebben komoly segítség Billingsley, aki elmeséli nekik a város és a közeli bánya, a Kína-gödör történetét. Mely szerint az ott dolgoztatott kínai bányászok találtak odalent valamit, ami felettébb rosszindulatú és elszabadult volna, ha a bánya nem omlik be. Ám az utóbbi időben ismét megnyitották a bányát…
A bent lappangó gonosz pedig elszabadult, az emberek eltünedeztek, megváltoztak, állatok és furcsa szobrocskák jelentek meg a városban, míg a seriff át nem vette a hatalmat a város felett, valami Tak-ot emlegetve. Ki, vagy mi lehet ez a Tak?

A történet maga nem túl bonyolult, könnyedén követhető, pláne, hogy több mint kétórás az alkotás, tehát jól elnyújtják. Ehhez képest néhány – főként hangulati elemet – kihagytak a filmből, aminek köszönhetően elmarad a könyvtől. Az esetek többségében nem fáradtak a magyarázatokkal, ami miatt ha az ember nem olvasta a kötetet, így bizonyos részletek homályban maradhatnak.
Arról már nem is beszélve, hogy az olvasmány hiányában nem hinném, hogy meghatározó, vagy csak különösebben szórakoztató filmben lehetne része a nézőnek. A számos King-mozit figyelembe véve, valóban egy decensebb darabról van szó, de azért túl sokat ne várjunk tőle.
Az író rajongói számára érdekességként szolgálhat, de nem tudja igazán elmesélni ezt a remek történetet. Inkább a könyv!

5

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről