Letaszítva(Fallen)

Még régebben láttam ezt a filmet és nagyon tetszett. Gondoltam ismét előveszem, hiszen tudjuk, az emlékezet csalfa. Azt kell mondjam, elsőre sem tévedtem.
Talán az egyik legjobb misztikus thriller, amit valaha láttam. Denzel Washington színészi játékát mindig kedveltem, ebben az alkotásban sem vall szégyent.
A Letaszítva egy az elejétől végéig izgalmas és rejtélyes történet.

„…az angyalok, akiket kiűztek az égből…”

A film amivel szembekerül a néző egy fordulatos misztikus thriller, krimi elemekkel és ha ez nem lenne elég a történet is remek. Érdekes és meglepő.
Denzel Washington, John Hobbes nyomozót alakítja, aki egy elkötelezett, nem korrumpálható rendőr. Jelenleg is az egyik letartóztatottja kivégzésén van. A büntetésre váró férfi Edgar Reese, (Elias Koteas) egy sorozatgyilkos. A zavart elméjű bűnöző már-már kedveli a nyomozót, halála előtt különös beszélgetést folytat vele, melynek egy részét szír-arámi nyelven prezentálja, mint utólag kiderül.
 Reese ígéretet tesz Hobbes-nak, hogy el fogja kapni. Az egész beszélgetés zavaróan érthetetlen és furcsa. A kivégzés lezajlik, ám ekkor különös dologgal szembesülhetünk. Egy külső kameranézetben végigkísérhetünk valamit, ami elhagyja a gyilkos testét, majd emberről emberre halad. Ez a későbbiekben többször is előfordul és lényeges lesz.

A nyomozó azonban nem nyugodhat, hiszen nem sokkal a kivégzés után gyilkossághoz hívják, ami gyanúsan emlékeztet a halott Reese keze munkájára. Mi több, találnak egy rejtvényt is.
„Lyons???Spakowsky”
Erről kiderül, hogy kitűntetett rendőrökről van szó. De ki az aki köztük van? Ki kapta 65-ben a kitüntetést?
Hobbes nyomozni kezd és rá is jön, ki volt ez a rendőr és szembesülnie kell az egykori egyenruhás titokzatos halálának még titokzatosabb körülményeivel. Ebben segítségére van e rendőr lánya is, aki egyébként teológus. Ekkor már kezd erőteljesebb lenni a misztikus vonala a filmnek.
A nyomozás fokozatosan újabb nyomokkal szolgál és a nyomozó egyre közelebb kerül a megoldáshoz.
Ám ez a megoldás egy szörnyű végzet ígéretét hordozza.
Hobbes átlép a realitás és a természetfeletti határán és elhagyja szkepticizmusát.

Egyre több minden támasztja alá a tényt, hogy itt bizony gonosz erők munkálnak.
A legfőbb támpont egy név: Azazel.
A teológus kisasszony felvilágosítja a letaszított angyalokról, azok vándorlásáról és, hogy jobb lenne, ha félne, mert a démon kíméletlen lény. A félelem egyre inkább megkörnyékezi és hatalmába keríti a férfit.
Az a jelenet kifejezetten hatásos és rémisztő – ha az ember jobban belegondol – amikor az őrsön a munkatársa elénekli azt a Rolling Stones dalt, amit Reese énekelgetett, ha olyanja volt.
Jól megfigyelhető a démon vándorlása. Egy kiváló része a mozinak.
Végül ugyanaz történik Hobbes-szal is, mint az egykor furcsa halált halt rendőrtiszttel.
A történelem megismétli önmagát. Azazel mindent elvesz a nyomozótól, kegyetlenül megkínozza, ahogy azt a film elején Reese ígérte. Elkapja, ám a férfi megkísérli csapdába csalni a démont.
A film vége orbitálisat csattan.

Egy remek film a Letaszítva, elejétől a végéig izgalmas, mellőzi az üresjáratokat.
Folyamatosan csepegetik az információkat és számtalan szenzitív jelenettel (éneklős rész) spékelték meg.
Ezek mind olyan részei a filmnek, ami ha jobban elgondolkodunk rajta egészen hátborzongató.
És mindezt úgy éri el, hogy nem tolnak az arcunkba különböző nyáladzó számítógép kreálta szörnyetegeket. Ezek nélkül is ellehet érezni a hát borsózását.
Különösen hatásosak a külső kameranézetben bemutatott részletek, Washington narrációi és a párbeszédek. Illetve azok tartalma, mert ellentétben sok más hasonló alkotással, ebben a filmben nem csak beszélnek. Amit mondanak, annak súlya van.
Az alábbi idézet nagyjából körvonalazza a film hangulatát és mondanivalóját:

„Sohasem lehetsz biztos semmiben. Még a legapróbb dolgokban sem. Valaki elmegy melletted az utcán, a szemedbe néz. Ismer téged? Együtt jártatok iskolába? Mániákus gyilkos, aki az első látásra utál? Vagy semmi az egész? A világon semmi?”

Remekül körvonalazza a mozi paranoid hangulatát, ahogy a főhős már végleg nem tudja kiben bízhat, mindenkiben ellenséget sejt és a félelem vasmarka egyre erőteljesebben szorítja.
Ez a film egy stílusos és érzékletes alkotás. A műfaj egyik mintapéldája.

8

 egyetrértek nagyon jó

 egyetrértek nagyon jó film!!!

Denzel nagyon jól játszik mint általában!!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről