Final Destination 5

 

A széria újabb darabja nemrég került a mozikba. 11 évvel az első rész bemutatása után. Minden több részt megélt mozira jellemző egyfajta hullámzás, már ami az egyes "epizódok" fogadtatását, illetve minőségét illeti. Ez esetben sincs kivétel. A teljesen hangulatos és akkoriban teljesen újnak számító témával operáló első rész óta voltak hullámvölgyek. A legutolsó rész például a széria legaljának mondható minőséget hozott, a maga 4.9-es értékelésével az IMDB-n.


 

Azt azért le kell szögezni, hogy az első rész színvonalát meg sem közelítik. Ezen persze nem lepődhetünk meg, hiszen az alapötlet ugyanaz, immár ötödik alkalommal is. Gondolom nem lesz nagy spoiler, ha megemlítem: fiatalember előre látja, hogy egy híd összeomlása mekkora katasztrófával jár, kirohanását követően heted magával elhagyja a buszt, melyben utaztak és csodával határos módon tanúi lehetnek "látomása" megvalósulásának. 

Persze munkatársai, barátai körében sok kérdést vet fel ez a "csoda". A szokásos: honnan tudtad?, ez hogy lehet? kérdések közepette tovább éldegélő hőseink sajnos a törésteszteken használatos bábuk részletességével bírnak. Azaz egytől-egyig szép kis dobozba lehetne őket beskatulyázni. Épp ezért bonyolult magánéleti történetekre, mélyenszántó jellemvonásokra nem kell várnunk.

Természetesen, ahogy megszokott, csak most indulnak be az események. De ezt a részt nyugodtan át lehet aludni, mert aki látta bármely előző alkotást, semmiről sem marad le. Bevallom először én is ezt a módszert alkalmaztam, utólag megnézve a kimaradt jeleneteket, rádöbbentem, semmit sem veszítettem. Váratlanra nem kell számítani az első 85 percben. Szép sorjában hullanak a túlélők, a már megszokott, lassan lassan már mókásnak mondható módokon. Míg a korai elődökben a szereplők elhalálozása teljesen ötletes keretek között zajlott, addig itt már-már a nevetségesség határait súrolják. Ezáltal nem is tudtam komolyan venni a "halál mindenkit utolér, nem lehet elbújni előle" maszlagot.

Egy kis változást azért eszközöltek a készítők. Miután hőseink rájönnek, hogy a halált mily módon lehet kicselezni (ha meghal valaki más az adott személy helyett - bár ez sem HALÁL biztos), elindul a nagy dilemma: meg lehet-e ölni egy ártatlan embert, ha ezáltal életben maradok? Ezt sem kell komolyan venni sajnos. Az egész egy picit elcsépeltnek hat. Ezt írhatjuk az idő számlájára is, hiszen egy 15-20 perc alatt nem lehet komoly mértékben boncolni egy ilyen témát.

Az előző részek írógárdáját teljesen lecserélték. Látszik, hogy próbálkoztak szegények egy kis extrát vinni a már ötödjére rágott csontba, de nagyrészt ez nem tud kibontakozni. Egy hatalmas csavart viszont sikerült nekik bevinni, természetesen a legvégére... Ezt nem is boncolgatnám. Aki rászán másfél órát a filmre, meg fogja látni. Összegzésként tehát egy Asylum filmnél azért jobb szórakozást nyújt, de az A listás mozifilmek színvonalát nem üti meg. Bízva bízok benne, hogy ezúttal ez tényleg a Végső Állomás volt a széria útján!

 

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről