Éberség

Éberség

Durva lesz...

Ez a film 2007-ben lett bemutatva, témáját tekintve orvoskrimi lehetne, bár ezt a meghatározást leginkább könyvek esetében használjuk. Annyi bizonyos, hogy nyomasztó az első perctől kezdve. Szeretem az orvosi témájú alkotásokat, a filmben nem csalódtam, szerintem érdekes.

A főszereplő Clay (Hayden Christensen) várólistán van, mert szívdonorra van szüksége. Ritka a vércsoportja, ezért sokat kell várnia. Clay egyébként kőkazdag, apjától örökölte annak vállalatát. Van egy barátnője, Sam (Jessica Alba), kapcsolatukról édesanyja Lilith, nem tud, mert a lány az ő titkárnője. Nem tud róla, mert ellenezné, hiszen sok különbség van a két fiatal között. Pont akkor házasodnak össze, mikor jön az értesítés hogy van új szív.

Clay-t műteni kell és azt szeretné ha ezt jó barátja Dr. Jack Hayper (Terrence Howard) tenné meg, mert benne megbízik, régóta ismeri, és ő mentette meg az életét mikor legelőször rosszul lett.

Bár a férfinak négy büntetőpere van folyamatban, Clay mégis hajthatatlan. Lilith viszont bemutat a fiának egy másik szívsebészt, aki profi a szakmájában. De Clay akkor is ragaszkodik Jackhez. És most bemásolom a film bevezetőjét, hogy érthető legyen mindezek után miért szabadul el a pokol a filmben…

„Évente 21 millió embert gyógyítanak altatásban. Többségük nyugodt álomba merül. Nem is tudnak semmiről.
Azonban 30 ezer embernek nincs ilyen szerencséje. Ők képtelenek elaludni… Olyan állapotba kerülnek, amit tudatos álomnak nevezünk. Teljesen megbénulnak, nem képesek segítségért kiáltani… Pedig ÉBREN vannak…”


Akkor durvul be a film, mikor megjön a donorszerv és elkezdik a műtétet. Már a műtőben probléma van, egy másik altatóorvos jön Jackéknek segíteni. Clay-t elaltatják ugyan, de ébren van… Csak a hangját halljuk, hogy már abba megőrül, hogy hallja mit beszélnek az orvosok. ÉBREN VAN és úgy nyitják fel a mellkasát! Tágítják a bőrét, hogy hozzáférjenek a szívéhez. Próbál Samre koncentrálni, őt látni, hátha nem fáj akkor annyira neki. Közben kimegy az új doki a folyosóra. Ekkor Clay tanúja lesz annak, amit ép ésszel nem lehet felfogni. Jack és a többiek a műtőben arról beszélnek, hogy muszáj megölniük! És Sam is benne van! Nem akartam elhinni..
 
Sam régen nővér volt, de nevet kellett változtatnia a sok műhiba miatt. Ő úgy tervezte, hogy ha hozzámegy Clayhez, akkor ő örököl egy rakás pénzt, amivel kifizethetik a tartozásokat és a perköltségeket. Ehhez, csak azt kellett elérniük, hogy bízzon bennük a fiú. Van benne logika de még többet is kihozhattak volna belőle. 
Clay „kilép a testéből”, és kimegy a műtőből, hogy visszapörgesse a múltat, amikor még boldog volt. Próbálja megváltoztatni a eseményeket, de nem lehet. Sam meglátja a folyosón az új dokit és megijed, hogy talán megzavarja a tervüket ez a fordulat, és bemegy a műtőbe. A szép és bájos arc mögött maga az ördög van! Megérkezik az új szerv is, és rezzenéstelen arccal maga fecskendezi bele azt a szert, amitől beáll majd a halál. Clay hallja és tudja mi történik de nem tud semmit se csinálni. Az új szív persze nem működik megfelelően és meghal a fiú. Fájdalmában és tehetetlenségétől felordít és könny csordul le az arcáról. Próbál szólni az új dokinak, de nem veszi észre, hogy könnyezik. Felfoghatatlan ami történik. Megrázó ahogy kívülről nézi a saját halálát, egyszerűen nem tudom megérteni hogy lehet az, hogy valaki ébren volt végig…  Szörnyű dolog ez a kiszolgáltatottság. És nem kell nagy betegnek lenni hozzá, hogy féljen az ember a műtétektől.

Ekkor egy sötét szobában találja magát. És egyszer csak megjelenik az anyja is. Nem hitte el, hogy kilökődött a szerv, nem hitte el egyetlen szavát sem Jacknek. Felhívta azt a dokit, aki eredetileg is javasolt fiának a műtét kapcsán, hogy menjen be azonnal a kórházba, hozza a csapatát is magával. Az ő szívét, a férfi rakja be Clay testébe a „rossz” helyett. A Nő begyógyszerezte magát és meghalt. A sötét szobában azzal magyarázza tettét, hogy nem tudott volna a fia nélkül élni.     
   
A sebész jön, kiküldi Jackéket azzal, hogy úton van a rendőrség. Nem jutnak ki az épületből, mindenkit bilincsbe verve visznek el.
A műtét jól sikerül, és Clay felébred.  A végét összecsapták, én valami váratlannal zártam volna le ,amit többféleképpen lehetne értelmezni. Egy biztos, addig örülök amíg nem kell befeküdnöm sehova.

 

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről