Péntek 13

A 80-as, 90-es évek klasszikus „sorozatának” idei újragondolását követhetjük figyelemmel ennek a filmnek a segítségével. Talán Freddy Kruger mellett minden idők egyik legtöbbet foglalkoztatott horror karaktere Jason, akit az idősebb generáció tagjai jól ismerhetnek.

Sorrendben ez a 11. hivatalos Péntek 13 mozi, időrendben inkább a saga elejébe illene. Ha úgy vesszük, akkor ez ugyanaz a történet, más megközelítésből, más kezdettel.

Röviden: mindenki tökéletesen azt kapja ettől a filmtől, amit a nagy elődök fényében várhat. Se többet, se kevesebbet.

Irány a Crystal Lake...

Nagyon kevés remake vagy reboot képes hű maradni az eredeti történethez. Az írók, rendezők szeretik átformálni a sztorit, a saját szájízük szerint. Valahogy ez az alkotás kimaradt ebből a gépezetből, mivel minden tökéletesen olyan, mint régen.

Rossz-e mint horror film?

Azt kell mondjam elég lapos, kiszámítható és felszínes. Látszik, hogy igényes munka, amelyre pénzt áldoztak a készítők. Nem akarták elviccelni, nem akartak (nagyon) túlzásokba esni. Ennek ellenére manapság nem ez az ijesztgetés forrása, legalábbis nálam. Valami elveszett ebből a műfajból az utóbbi jó néhány évben, vagy talán a nézők ízlése lett kifinomultabb, mivel nem ijednek meg az efféle meséken.

Rossz-e mint a Jason sorozat tagja?

Egyáltalán nem. Sőt. Talán az egyik legjobb „hokimaszkos gyilkosos „ film, amit eddig láttam. Kifejezetten tetszik, hogy nem akar nagyobbnak és ötletesebbnek látszani, mint ami. Valahogy nagyon összeszedettnek érzem, a készítők a földön jártak és pontosan tudták, hogy ebből az ötletből mit tudnak kihozni.


Voltak kifejezetten tetszetős apróságok, amelyekre azt tudom mondani, hogy igen, ez teljesen ok. Ilyen például Jason ruhadarabja, amit a történet eleje tájékáig hordott. Nem volt meg a hokimaszk, hanem egy darab anyaggal tekerte körbe a fejét, mert elég csúnyácska volt szegény. Ez később elszakadt és rögtön rátalált a védjegyének számító maszkra. Ez az apróság rendkívül tetszett.

A színészek játéka hozta a szintet. Kiemelném Amanda Righetti-t, akit a Mentalista kedvelői már majd másfél éve csodálhatnak, Jared Padalecki-t azt hiszem nem is kell bemutatni, hiszen hétről hétre maradandót alkot a Supernatural-ben. Ezen kívül láthattuk néhány jelenet erejéig Richard Burgi-t is.

Maga a történet roppant egyszerű és 100%-ig sablonos. Pár fiatal táborozni indul a Kristály tóhoz. Buliznak, füveznek, kefélnek és egyesével esnek áldozatul Jason bácsi bozótvágójának. A színész lányok nagyon dekoratívak, sokat elmond, hogy nagy részüket megcsodálhattuk meztelenül is, ahogy az lenni szokott.

Jason bá elég kraftos legény, bátran indulhatna az olimpia összes számában (talán az úszást kivéve). Olyan gyors, mint egy gazella, könnyeden és nesztelenül lépked, akár egy macska. Célbalövő és dobó képessége kifogástalan, kiválóan bánik a szúró, vágó fegyverekkel és az íjjal. Azt hiszem az amerikai olimpiai csapatba lazán beférne ezekkel az adottságokkal.

A film vége szintén kiszámíthatóra sikeredett. Jason-t legyőzik, de az utolsó képkockákban visszatér, hogy biztosítson minket afelől, hogy nem most láttuk őt utoljára akcióban.

Összességében egy nézhető horror, fanoknak kifejezetten ajánlott. Nem hoz semmi meglepőt vagy váratlant, mégis jól összerakott és helyenként még szórakoztató is.


6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről