Ősz New Yorkban

Ősz New Yorkban

Az Ősz New Yorkban című filmet még 2000-ben mutatták be. Joan Chen rendezte, aki alapjában véve nem tett korszakalkotót a romantika műfajában, különösebben azt sem érzem, hogy újraértelmezte volna azt, azonban jól ráérzett kikkel kell megcsinálni a filmet. A két név Richard Gere és Winona Ryder. És akkor New Yorkot még nem is említettem… 

Folytatás…

Winona Rydert csak az Ollókezű Edwardban láttam eddig, ami már húsz éves(!) alkotás, úgyhogy van még mit pótolnom. A másik főszereplőtől, Richard Geretől nagyon sok filmet láttam, köszönhetően annak, hogy a családban van rajongó. Aki egyébként nem én vagyok. Természetesen, amikben eddig láttam abban hiba nem volt! A színész pályafutása nemcsak attól érdekes, hogy a ’70-es évek óta szinte folyamatosan forgat, népszerűsége pedig töretlen, hanem, hogy nem ragadt le a filmes szakma Richard nyilvánvaló külső adottságának örökös majmolásán. Egészen a kilencvenes évekig a drámák mellett akciófilmekben és thrillerekben láthattuk. (A Legbelső félelem például jó kis film, még most a hideg ráz, ha eszembe jut.) Majd ezután jöttek a vígjátékok, mint a jól ismert Micsoda nő és társai, újabb lökést adva karrierjének.

Egy ősz, Will és Charlotte találkozása, kibontakozó szerelme, vívódása és egy tragikus végszó. Mindez New Yorkban, egy igazán lenyűgöző városban történik, ahol az ősz még lenyűgözőbb, mint bárhol a világon.
     
A sármos, negyvenes éveinek végén járó Will, egy jó nevű étterem tulajdonosa. Imádják a nők, élvezi az életet. A huszonkét éves, csöndes és örökké zavarban lévő Charlotte, pont az ő éttermében ünnepli a szülinapját. A lány nagymamája, Dolly, ismeri Willt, bemutatja őket egymásnak. A férfi, barátai hiábavaló figyelmeztetése ellenére (korkülönség), egy újabb futó kalandot tervez. Charlotte-ról eközben kiderül, hogy egy érzékeny, álmodozó és rendkívül kreatív lány. (Színes huzalokból készít különféle fejdíszeket, amikre papír madarat erősít.) Egy csellel ráveszi a lányt, hogy kísérje el egy jótékonysági rendezvényre. Érdekli a lány, de semmi komoly..

A bál után Willnél folytatódik az este. Másnap a férfi közli, számára ennyi volt a dolog. Winona remekül hozza a naiv lányt, akit látszólag elfogadja Willt olyannak amilyen. Mi persze tudjuk, totál bele van esve. Charlotte közli vele, hogy nem gond, ő ugyanis szívbeteg és néhány hónapja lehet hátra. (Mintha ezzel akarná magához láncolni a férfit.) Életében először komoly pánik fogja el. Kötelességtudatból marad vele, de belül vívódik,

félti a szabadságát, eddigi életmódját, dühös lesz, egyszer meg is csalja. A lány komolyan gondolta kapcsolatukat és nagyon megbántódik. Kidobja a férfit.    

Will nem tud megbékélni magával. Rájön, hogy beleszeretett a lányba. A lány megbabonázta titokzatosságával, naiv bájával és nem mellesleg visszafogadja őt. 

Érdekes megfigyelni a kapcsolatukban, ahogy egy ember a másik hatására mennyire meg tud változni, mennyi új lehetőséget fedez fel magában, korábban nem tapasztalt szunnyadó erők törhetnek a felszínre.        

Gere és Winona jó páros, hatásos a játékuk. A halálos betegség, a megjósolt maximum egy év komoly próbatétel a megfelelően hatásos megjelenítésre. Will, az egykor gátlástalan macsó, leszáll a földre és egy nőért képes lesz napokon keresztül telefonon hajkurászni orvosokat, egyik államból a másikba utazni egy kiváló sebészért, és félteni végre valakit akit igazán szeret. Alaposan szembe kell néznie önmagával, ami egy izgalmas folyamat és koncentrált színészi játékot igényel. Charlotte anyjával is volt együtt (még évekkel ezelőtt), és ha ez nem lenne elég, van egy felnőtt lánya is, akivel nem igazán tartotta a kapcsolatot. Eddig. A sors fintora, hogy végül ő talál egy megfelelő orvost a műtétre, akiről a néző is azt hiszi, csodákra képes. De ezúttal kudarcot vall… 
Minden, minden egy pillanat alatt szertefoszlik…

"A csillagok puhák és közeliek, akár a virágok.

A dolgok lassan forgó hálóba font árnyékok.

Fűszál, levél egy sincs magában,

eggyé olvadnak a szürkés homályban."


7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről