A Halloween, mint ünnep

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én.

Mondhatjuk, ahány ház, annyi szokás. Ez így van országok esetében is. Idehaza, Magyarországon eddig nem volt nagyon divat a halloween amerikai mintájú megünneplése. Mivel egybeesik ezen hagyomány a Mindenszentek ünnepével és később a halottak napjával, ezért a hazaiak inkább gyásznapként, az emlékezés időszakaként élték meg ezt, mintsem ünnepként. Ezzel nincs is semmi baj, mindennek megvan a maga helye és ideje. A holtak tisztelete, a temetőbe járás pedig épp olyan fontos, mint a játékok és az édesség.

Ezek a szokások az utóbbi években változáson mentek át, főleg a fiatalok körében örvend egyre nagyobb népszerűségnek a „töklámpás szokás” Magyarországon.

Amerikában a gyerekek jelmezeket húznak, becsöngetnek az emberekhez, akik többnyire édességgel és egyéb földi jóval halmozzák el az apróságokat. Öröm a lurkóknak és felnőtteknek egyaránt. Az ijesztgetés, a csíny, az édességek mind mind velejárói ennek az ünnepnek. Jelképe a híres töklámpa, amelynek megvan a maga története. A lényege azonban ugyanaz, mint itthon. Emlékezés elhunyt szeretteinkre, a halottak tisztelete. Számos filmkészítőt ihletett meg, sok-sok jó és felejthető alkotás született ennek hozományaként.

Sajnos muszáj megemlíteni, hogy az utóbbi 10 évben a tengerentúlon is sokat vesztett népszerűségéből ez az ünnep, mivel megnőttek a gyerekek sérelmére elkövetett erőszakok, eltűnések, halálozások. A szülők úgy védekeznek, hogy sokan nem engedik el a srácokat „balázsolni”, ezért folyamatosan hanyatlik ez a szép szokás.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről