Tim Burton: Az Álmosvölgy legendája

Washington Irving művéből Tim Burton készített filmet 1999-ben. Azt hiszem mindenki hallott már a fejnélküli lovas legendájáról, mely szerint egy pokolból kiszabadult fejetlen halálhozó addig öli az embereket, amíg a saját kobakját meg nem találja. Jelen esetben is ezzel a problémával néznek szembe hőseink. A legtöbb helyen horrorként emlegetik ezt a filmet, magam is beleírtam a címkébe ezt a jelzőt, annak ellenére, hogy egyes jeleneteknél nem vehető komolyan. Inkább tipikus Tim Burton mozinak mondanám. Ez az érzés leginkább akkor hatott át, amikor Katrina szép, elegáns ruhájában, szőke hosszú hajával guggolt az elégett, romos ház kormos kandallója előtt. Olyan, mintha egy megerőszakolt Grimm mesét követnénk nyomon. A karakterek is elég tipikusak: a sziklaszilárd jellemű főszereplő, a gyönyörű és fiatal lány, a kövér, csúnya, parókás földesurak, a kikosarazott szívtipró, a velejéig romlott gyilkos, a gonosz mostoha, stb. Első megtekintés után még én magam is horror filmnek tartottam, a negyedik után már inkább egy sötét hangulatú „népmesének”. A szereplők teszik a dolgukat, azt kapja tőlük az ember, amit elvár, kivételt képez ez alól Ichabod Crane, akit Johnny Depp kelt életre. Az ő személyisége kicsit összetettebb, kicsit elgondolkodtatóbb. Rendőr nyomozó, aki rosszul van a hullák és egyéb fincsi dolgok látványától, mégis csinálja rendületlenül. Betegesen retteg a pókoktól, ezen kívül ő a „man of science” a tudomány embere, aki nem hisz a természetfeletti létezésében, szerinte mindennek van oka és okozata, amelyek mindig hús-vér eredetű lénytől származnak. Beleszeret Katrina Van Tassel kisasszonyba, aki pont az ellentéte, ő a „(wo)man of faith”. Ebben az esetben mindkettőjüknek igaza van meg nem is. Nem árulom el miért, nézzétek meg. Szóval hősünket áthelyezik az Álmosvölgy nevű hollandusok lakta városkába, hogy oldja meg a helybeliek problémáját. Persze csak a helyszínen tudja meg, hogy egy sírból feltámadt fejnélküli lovas (Christopher Walken) faragja az amúgy is kevesek által lakott település derék polgárait. Ichabod hamar szembesül azzal a ténnyel, hogy a gyilkos valóban természetfeletti lény, belátja, hogy valami más módszer kell megfékezéséhez. Ekkor indul be a valódi nyomozás, sötét titkok látnak napvilágot, az ügy lassan megoldódik, a fináléban mindenki elnyeri méltó jutalmát.
Az egész filmet mélyen áthatja a Tim Burton varázslat, amely megmutatkozik a színészeken, a díszleteken és az atmoszférán. A látvány csodálatos, az elkészítés óta eltelt 10 év mintsem csorbított rajta, még ma is megállná a helyét. A művész urak és hölgyek alakításai kiválóak (Johnny Depp is a geniuos, Christina Ricci tökéletes választás volt Katrina szerepére), az aláfestő zene rendkívül hangulatos, a történet izgalmas, fordulatokban bővelkedő.


update: Ide kattintva elolvashatjátok Washington Irving írását magyarul.


8

Tényleg egy nagyszerű film.

Tényleg egy nagyszerű film. Hangulatra a legjobbak közt van.

wouhn képe

ja csak néha olyan, mintha

ja csak néha olyan, mintha átcsapna saját maga paródiájába. Elég erős a sejtésem, hogy Washington Irving nem ilyennek gondolta az egészet, ennek bizonyítására most olvasom az eredeti történetet, talán még cikk is lesz róla + összehasonlítás Burton művével.

Kiváncsian várom a cikket, és

Kiváncsian várom a cikket, és mosmár rendszeresen visszajárok ide! ;)

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről