Törvénytisztelő polgár

Sok jót olvastam a filmről, ezért is fűztem hozzá nagy reményeket. Azt kell mondjam, hogy sokak állításával ellentétben nem tökéletes alkotás, de egy izgalmas, fordulatos, hangulatos akció mozi.

Pozitívum, hogy kevés az üresjárat, nincsenek benne felesleges mellébeszélések vagy olyan szálak, amelyek nem tartoznak szorosan a történethez.

Ellenben sok az akció, szinte önmagát bontakoztatja ki a film. El kell telnie némi időnek, amíg rávilágítanak minden tényleges jelentésére, de utána dübörög ezerrel.

Részletek következnek...

Két nagyszerű színészt találtak a főszerepekre. A Jamie Foxx és Gerard Butler páros mindent megtett a szórakoztatásunkért, főként Butler-t emelném ki, aki nagyot alakított. Kiválóan megformálta karakterét, mintha csak ráöntötték volna a szerepet.

Főszereplőnk Clyde Shelton (Gerard Butler), akinek élete már az első jelenetben örökre megváltozik. Egy betörés alkalmával két pszichopata férfi jól helyben hagyja őt, megerőszakolják és meggyilkolják feleségét és kislányát.

Az igazságszolgáltatás oldalán köszönthetjük Nick Rice-t (Jamie Foxx), aki hiénaként veti bele magát a munkába. Ügyészként igyekszik minél több embert rács mögé juttatni. Lényeg, hogy a bebörtönzési arány az egeket verdesse.

Shelton kicsit mérges lesz, amikor vádalkut kötnek a családja gyilkosával, a másik kárára. Az egyik férfi börtönbe kerül (viszonylag rövid időre), a másikat a halálsor várja.

Telik-múlik az idő, hátrahagyunk 10 teljes, várakozással teli esztendőt. Ugyanis a családját elvesztő férfi nem ül csendben a babérjain, hanem előkészít egy tervet, amellyel elégtételt vesz. Minden úgy alakul, ahogy ő tervezi, mindenkit kivégez, akit csak akar. Ekkor már börtönben van, de megállíthatatlan. Ügyészek, bírók, ügyvédek sorra halnak meg  Clyde Shelton bosszúhadjáratában.

Milyen is kívülről ez a Shelton? Rendkívül megfontolt, higgadt, kimért. Olyan jeleket vehetünk rajta észre, hogy nem teljesen ép mentálisan. Az elmúlt 10 év nagyon kikészíthette. Mindeddig csak egyetlen dolog motiválta. Az elégtétel. 10 kerek esztendőnyi tervezgetés, munka, pénz azért, hogy abban a bizonyos pár napban mindenki úgy táncoljon, ahogy ő fütyül.

Fontos visszatérő motívum a filmben a vádalku. Ahogy kicsesztek vele annak idején, ő is így cselekszik a jelenben. Miután megkínozta és brutális módon apró darabokra vágta családja életben maradt gyilkosát, a rendőrök elkapják, de persze ez is a terv része. Még ha a rácsok mögött is van, ő diktál. Folyamatosan alkukat ajánlgat életekért cserébe. Kezdetben nem veszik komolyan, de rövidesen csúnyára fordulnak a dolgok.

Azt hiszem onnantól kezd nagyon érdekfeszítővé válni a mozi, amikor bebizonyosodik, hogy   Shelton nem egy átlagos rosszfiú. Azért hagyta, hogy elkapják, mert börtönben akart lenni. Gyengének látszik, de az ő kezében vannak a nyerő lapok és minden mozdulat a végső nagy fináléhoz vezet.

A film végének el tudtam volna képzelni mást is, de üsse kavics.

Összességében egy kiváló akció film, jól csengő színészekkel, váratlan fordulatokkal, összerakott történettel.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről