Párhuzamok a House és a Mentalista között

Nem is oly rég elgondolkoztam azon, hogy eme két sorozat mennyire hasonló, de mégis oly különböző.

Mindkét széria egyetlen ember köré épül, aki nélkül nem is lenne értelme tovább csinálni az egészet. A periféria-emberek jöhetnek-mehetnek, de a főszereplőnek állandónak kell maradnia. A különbség csak annyi, hogy míg a Doktor House esetén a mellékszereplők elég felszínesek, sekélyesek és ugyanolyanok, addig a Mentalistában több szerep jut nekik és jobban szórakoztatnak.

Abból az apropóból gondoltam, hogy megírom ezt a cikket, mert elég sok Mentalista epizódot nézek manapság. Nem mondom, hogy tökéletes sorozat, sok dolog van, amelyek zavarnak. Megláttam a párhuzamot a Doktor House-sal és úgy érzem ez az a széria, amely a legjobban hasonlít sánta orvosunk kalandjaira. Igaz, hogy más a stílus, gyakorlatilag a katakeresek főszereplőn kívül mindenben különböznek.

Mégis a Mentalista sokkal szórakoztatóbb. Pedig a történetek nem túl eszesek, az írók fejére ott is rá lehetne koppintani, de úgy érzem jobban boldogulnak a helyzettel. Azzal mégis egyet kell értenem, hogy a House már 6 esztendeje képernyőn van, ezért valahol törvényszerű, hogy nem tudják tartani a színvonalat, a Mentalistában még van sok potenciál, ami kiaknázásra vár.

A House-sal az a legnagyobb baj, hogy minden rész egyforma, nem halad a történet, nincs fő irányvonal, nincs karakterfejlődés. Egyedül a főszereplő arrogáns jellem visz némi színt az unalmas hétköznapokba. Ez pedig manapság már nem elég. Voltak olyan sorozatok a régmúltban, amelyeket nagyszerűen el lehetett adni úgy, hogy egyetlen személy köré épült a mondanivaló. Gondoljunk csak a MacGyver-re. A 90-es évek elején még elment, de manapság már nem állná meg a helyét.

Fontosak a mellékszereplők és fontos a történet is. Nézzük meg a Lost-ot. Fantasztikus karakterek, egyikük sem hasonlít a másikra, mindemellett még a történetvezetés is kifogástalan. Azt hiszem ezt még a Lost negatív rajongói is elismerik.

A Mentalistában jónak érzem a karaktereket, a története már korántsem. Kellene némi újítás, több Red John, vagy valami nagyobb horderejű. A House- ban sem a sztori, sem a figurák nem tetszenek. Mindenki pontosan egyforma, érdektelen. A történetről meg ne is beszéljünk, mert egy-két jól átgondolt eseten kívül egy kalap alá esik minden. Az életszerűsége nulla.

Szóval a két hasonló sorozatot összehasonlítva, nekem Patrick Jane kalandjai sokkal jobban tetszik. Ettől eltekintve mindkét széria belehúzhatna kicsit, hogy legalább a finálé alkosson maradandót.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről