Négyen egy gatyában

Négyen egy gatyában

A Négyen egy gatyában bármennyire is egy rosszul hangzó cím, a végeredmény egy kedves és aranyos film legfőképp a kamaszoknak szánva. Készült belől második rész is, 2008-ban mutatták be. Könyvadaptációról van szó, Ann Brasheres írta, legalább négy rész jelent meg, ha jól számoltam.

Folytatás…

A főszereplő lányok közül nekem csak a Szívek szállodájában is szereplő Alexis Bledel volt ismerős, a többieket még nem láttam semmiben. Alexis egészen szerethető karaktert játszik, bár szerintem hasonló személyiség lehet a filmben játszottal.

Négy lány barátságáról szól a film, akik már születésük óta ismerik egymást. Mindig, minden helyzetben támogatják egymást. Ezt teszik majd idén nyáron is levelezés útján. Carmen a cserfes, Tibby a lázadó, Lena a csendes és Bridget a magabiztos szőke. 

Közeleg az első olyan nyár, amit nem együtt fognak tölteni. Tibby egy áruházban fog dolgozni, Lena elutazik Görögországba a nagyszüleit meglátogatni (a mázlista), Carmen elutazik az édesapjához és Bridget Mexikóba megy edzeni a focicsapatával.  

Az indulások előestéjén az egyik boltban ráakadnak egy farmerre, ami mindnyájukra egyformán jó. Úgy gondolják ez egy jel lehet, és szabályokat fogalmaznak meg. A lányokkal együtt a nadrág is körbe fogja utazni a világot! Mindenkinél egy hétig lesz, és továbbküldi postán. Első olvasásra bugyutának tűnhet az ötlet, de szerintem belefér és nem volt olyan érzésem hogy ciki lenne. A négy lány kalandját párhuzamosan követhetjük, de én külön-külön írom le.

A lányok azt hitték a farmer csodát tesz ha velük/rajtuk van, de rá kellett jönniük hogy nincs így. Felhőtlen és komoly szituációk egyaránt megtörténtek velük.

Lena viszi magával a farmert először. Szamárháton érkezett nagyszüleihez. A helyszín Görögország. Kék-fehér házak, csodás tenger, hangos de nagyon szimpatikus, kedves és vidám helybeliek. Lena nehezen tud feloldódni egy olyan környezetben ahol a nők például fürdőruhában flangálnak a parton. Ez neki sok volt, magamutogatásnak vélte és túlságosan kitárulkozónak. Ekkor ismerkedik meg egy Kostas nevű fiúval.

A gátlásos lány szép lassan a szemünk előtt válik nővé. Lena esetében ez a belső folyamat, változás a legfontosabb. Szerintem nagyon sokan vagyunk/voltunk úgy, hogy nem tudtuk kik vagyunk, miért vagyunk ott ahol vagyunk, mi a feladatunk és célunk. Lena és Kostas nagyszülei ráadásul nem kedvelik egymást, így még nehezebben boldogultak . A nyár azonban gyorsan elszállt és a szerelmesek útjai elváltak.     

Carmen szülei elváltak. Apja évente kétszer látogatja meg, ezért is várta nagyon a közös nyarat. Csalódottságára, apjának új élettársa van és a nőnek két, Carmennel hasonló korú gyereke is van. Az új család Carmen szemében tökéletes volt és ő már nem illett bele. Ráadásul esküvő is tervbe van véve!

Pár hét múlva hazaszökött, mert nem bírta tovább. A lányok rávették, hogy menjen vissza és vegyen részt az esküvőn, béküljön ki apjával. A farmer végül segített neki megtenni.


Tibby
az áruházban árcédulákat ragasztgat, és közben úgy érzi cserben hagyták barátnői amiért elutaztak. A sors végül összehozza egy tizenéves, idegesítő, okoskodó kislánnyal. Észre sem veszi és egy idő után már egész nap a nyakán lóg. Később persze megkedveli. Tibby mindig nehezen engedte közel magához az embereket, de mikor megtudta hogy a kislány leukémiás, felelősséget érzett iránta. Meglátogatja a kórházban.A lány felnőtteket meghazudtoló bölcsességgel látja az életét, betegségét, Tibbyt. Nekem tetszett a két lány kapcsolata.

Bridget, az edzőtáborban meglátja a másik focicsapat edzőjét, és úgy érzi meg kell szereznie. Egy kicsit játssza az agyát, egy kicsit tele van önbizalommal és nagyon nyomul.

A fiú nem akar tőle semmit, megijedt a lánytól. Bridget esetében is van „fent és lent”. A srác elküldi és ezt nehezen dolgozza fel. Lehet hogy túlságosan sztereotíp, de mindesetre megviseli Bridgetet. Hiába volt rajta a farmer, neki sem sikerült jól a nyaralás.

A film legnagyobb erénye hogy mindenki megtalálhatja benne amit ő maga is átélt kamaszkorában. Bennem például a párhuzamokon túl, jó és rossz élményeket is feljöttek úgyhogy nekem tetszett. Többször is meg lehet nézni a filmet, megkockáztatom, hogy sokaknak a kedvenc tizenöt filmjének a listájára is fel fog kerülni

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről