A másik Boleyn lány

A másik Boleyn lány

Folytatásért katt...

Egy viszonylag nem túl régi, 2008-as kosztümös BBC produkcióról van szó, a történet VIII.Henrik uralkodása idején játszódik. Még mielőtt bárki – velem együtt – a hatalmas brit nemzeti öntudat egyik újabb példájaként gondolna erre a filmre, el kell mondjam, a főszerepekben valamilyen rejtélyes oknál fogva nem csak angol színészek láthatóak. Ez miatt rengeteg kritika érte a filmet. Sikerült ismét könyvadaptációt találnom, a regényt Philippa Gregory írta.

Egy kicsit elfogult vagyok a kosztümös történelmi alkotások iránt, lány révén én magam is kipróbálnám milyen érzés lehet abroncsos, fűzős ruhákban sétálgatni és semmitmondó dolgokról beszélgetni az udvarbeli hölgyekkel és kastélyban élni. Az árnyoldalakat a film nélkül is tudjuk, hogy akkoriban intrikák, testvéri féltékenységek, árulások, érdekházasságok, halva született csecsemők, uralkodói ágyasok voltak szép számmal. Nehéz lehetett az élet akkoriban. Én magam se tudnám eldönteni mi helyes és mi helytelen, ha a két Boleyn lány helyében lennék. A kor szigorú fegyelemre, engedelmességre és erkölcsösségre való nevelése sok esetben bűnt és kínhalált generált, ami alól nagyon kevesen tekintendők kivételnek az uralkodói rétegben.    

VIII. Henriknek (Eric Bana) utód kell, egy kisfiú, aki örökli a trónt, a hatalmat, aki majd biztos kezű uralkodóvá nevelve apja nyomdokaiba léphet.

De hitvese sokadik alkalommal sem lesz képes fiú gyereket szülni, így Henrik bizalmasa, Norfolk hercege, (a lányok anyjának öccse) úgy dönt, kézbe veszi a dolgot, és megjelenik a Boleyn-családnál azzal a nem titkolt céljával, hogy az uralkodónak szeretőt találjon. A családfőnek mérlegelni kell, hiszen van két lánya akiket nagyon szeret, de ugyanakkor az anyagi helyzetük nem éppen rózsás. Annát választja.

A két testvér közül Anna (Natalie Portman) a beszédes, az önfejű, a lázadó, míg Mária (Scarlett Johansson) csendesebb, visszahúzódóbb, más érzéseit helyezi előtérbe magáénál, de becsületes és jólelkű.

A király 2 napra látogatóba jön, nem fáradnak azzal, hogy Máriát bemutassák neki, úgy intézik, hogy Anna keltse fel az érdeklődését. A lány makacssága miatt, Henriket leveti a lova és megijed a család, hogy mi lesz, ha a király látni se akarja Annát. Máriának kell bemenni és ápolni Henriket.

Elbűvöli a lány szépsége és naivsága, bele is szeret, és jön a parancs, a lánynak vele kell mennie. Mária nem akar, mert pár nappal előtte házasodott össze szerelmével. Azt a választ kapja, hogy a férjének állást ajánlott az uralkodó, habár alig találkozhatnak majd. Anna árulónak nevezi húgát, és nem akar szóba állni vele.

A bonyodalmak még csak ezután jönnek, mert a terv jól halad, Mária teherbe esik, csakhogy beleszeretett Henrikbe. Ami - mint sejthető – nem fog érdekelni senkit. Majdnem elvetélt a kezdeti stádiumban, ezért ágynyugalmat írtak neki elő. Henrik gyorsan megunja, hogy nem lehet kettesben szeretőjével, ezért új lányt kell neki keresni.

Anna, miután hazatért számüzetéséből, (olyan férfival kötött titokban házasságot akit szerződésben kötnek egy uralkodónőhöz, tehát házasságtörő lett) azt a ”feladatot” kapja, hogy Henrik gondolait újra Mária felé terelje. Ennek ellenére, elcsábítja és fokozatosan az irányítása alá vonja a férfit.

Abszurd és már-már a hihetetlenség határán van az a jelenet, mikor az előtérben épp ostromolja Henrik Annát, amikor is Mária bent vajúdik. Kezdek nagyon hitetlen lenni ennél a pontnál. Ennyire csak nem lehettek őrültek és érzéketlenek az emberek akkoriban. Kiszólnak, hogy kisfiú lett a gyermek, erre felkapja fejét Henrik, Anna pedig kétségbeesik. Azt mondja a királynak, hogy engedi, hogy reméljen. Mármint hogy remélhet, hogy hamarosan megkaphatja őt. Mindenki döbbenetére a férfi csak benéz szobába és továbbmegy. Olvastam, hogy a kritikusok szappanoperának titulálták a filmet. Hát szerintem is elképesztő már, ami történik, de továbbra is várom mi lesz a vége, ez percig sem hagyják, hogy unatkozzunk. 

Anna ráveszi a királyt egy sor olyan dologra, amibe nagyon nehezen megy bele, és kétségbeesik uralkodása szilárd alapon áll-e még. A lány végül azt kéri, távolítsa el a trónról feleségét, hogy ő ülhessen ott. A férfi tudja, hogy játszanak vele, ezért bosszúból megerőszakolja a lányt. Később, azt hiszi fiút szülve érdekelni fogja még Henriket. Azért nagy dilemma ez, mert ha nem szül fiút, akkor szajha lesz mindkét lány és kivégzik Annát. Kislány lett. Itt jött el az a pont, ahol úgy gondoltam kikapcsolom a filmet. Anna, a család és saját maga megmentésére hivatkozva könyörög öccsének Györgynek, hogy háljon vele hátha fiú gyermek fogan… Már a puszta gondolat, meg ahogy mutatják az arcukat, mennyire reszketnek a szégyentől, hát nem részletezem. Nem tudták megtenni. De György felesége megleste őket, és azt hiszi meg is történt a paráznaság és szól Henriknek. Jön egy levél is, amiben tájékoztatják, hogy házasságtörő volt Anna. Györgyöt azonnal lefejezik. Mária sokadjára is kiáll nővére mellett és ártatlannak nevezi. A bíróság viszont bűnösnek találja őt. Lefejezik Annát.
 

Öszzegezve: felkavaró, elgondolkodtató film, ami után hálásak leszünk, hogy velünk elvileg hasonló nem történhet meg soha. A kor viszont egyszerre félelmetes és izgalmas.

 

7
A-fraid képe

Az emberi érzéketlenség sosem

Az emberi érzéketlenség sosem volt régi vagy új dolog. Velünk született sajátosság.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről