A Holló

Visszatértem! Mindenkitől elnézést a hosszú hallgatásért! Teljes erőbedobással és lendülettel íme a mai ajánlat:

Ide katt...

A film, James O’Barr képregényéből készült Alex Proyas rendezésében és 1994-ben mutatták be. A Holló, túl azon, hogy misztikusságával, komorságával, remek zenéivel (The Cure, Panthera, Rage Against, Nine Inch Nails) tömegeket vonz, de az alkotás talán a főszereplő tragikus halálával tudott igazán kultuszfilmmé válni.   

A főszereplő Brandon Lee, nem más, mint a híres harcművész-színész, Bruce Lee fia.

Bruce, forgatáskor egy éles lőszer következtében halálos baleset szenvedett. Mindössze 28 éves volt. Lehet olvasni az interneten számos összeesküvés-elméletet, találgatást, melyeknek alapja, hogy apja is tisztázatlan körülmények között és nagyon fiatalon vesztette életét. A hátramaradt jelentekben dublőröket és számítógépes trükköket alkalmaztak. Próbáltam én is figyelni, melyik jeleneteknél lehetett dublőr, de beszédhang és testalkat alapján tudtam csak bármiféle következtetést levonni. A tragikus végkifejletet tetézi, hogy a forgatások után Brandon és barátnője, Eliza összeházasodtak volna.

A történet, - a háttérkörülmények ismeretében -, némi párhuzamot mutat a filmmel.
Dentroitban az igazi pokol október.30-án, az Ördög Éjszakáján kezdődik. A rendőrség éppen helyszínelést tart egy lakásban, ahol a helyi banda leszámolást tartott. Minden évben ezen a napon kell számítani hasonló esetekre, gyújtogatásokra. Aznap este, Shelly és a zenész barátja, Eric Draven volt az áldozat. A lányt bántalmazták, Ericre pedig többször rálőttek és kizuhant a ház ablakán... Rajongva szerették egymást...

 

„Valamikor régen az emberek azt hitték, hogyha valaki meghal, egy holló viszi át a lelkét a holtak birodalmába. De ha az emberrel, még életében valami borzalmas dolog történik, megeshet, hogy a kínzó bánat miatt a lelke a túlvilágon sem talál nyugalmat.
És néha, nagyon ritkán… a holló visszatérhet a lélekkel, hogy az jóra fordíthasson mindent, ami rossz.”


Egy év múlva Eric visszatér a földi életbe, hogy bosszút álljon. Társa egy holló lett, aki a sebezhetetlenségét ’biztosítja’. Miután felkeresi egykori lakásukat, az emlékek olyan erővel törnek rá, hogy képtelen többé már józanul gondolkodni. Arcát a jellegzetes ’hollós’ mintára festi, amit sok rajongó előszeretettel utánoz le leazóta is. (Köztük egyik ismerősöm is, de újabban Joker a favorit nála.)

 

Ő egyfajta magányos hős, aki a mocskos, sötét detroiti sikátorokat járja, esőáztatta bőrruhájában és súlyos bakancsában. Háztetőkön is közlekedik vagy éppen gitározik a fájdalma miatt. A jó oldalt képviseli de kevésbé humánus eszközökkel teszi mindezt. Titokzatos, vészjósló ugyanakkor látjuk benne a megkeseredett embert, aki az érzéseivel viaskodik. Ma már biztosan 3D-ben készülne, a legújabb technikai újdonságokkal megtűzdelve, de a hatás szerintem már nem lenne ugyanaz. Érzésem szerint nem zavaró a néhány stúdióban felvett jelenet, a kezdetlegesebb számítógépes megoldás. Fontos film, ami teljes mértékben Ericről, Brandon Lee-ről szól. Talán egyszer visszatér ő is 'hollóként' és kideríti, mi történhetett vele…

Felkeresi a bandát (Tin Tin, T-bird, Mókás és Patkány) és a vezérüket, majd egyesével végez velük. Meg kell említeni Saraht, egy tizenéves kislányt, aki régi jó barátja volt a fiataloknak és egyedül maradt miután azok meghaltak. Albrecht őrmester is fontos szereplő, ő is végig segít neki. A cselekmény ezen része kevésbé szorul részletes magyarázatra, elemzésre.

Az utolsó percekben egy pillanatra megjelenik Eric előtt Shelly, és mint egy köszönetképpen megcsókolja őt.

Négy rész és egy tévésorozat készült el azóta, csekély mértékű sikerrel övezve.

9
A-fraid képe

Ez egy kiváló film!

Ez egy kiváló film!

aham!

aham!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről