Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

Megérkezett hozzánk J.K. Rowling nagy sikerű könyvének záró epizódja. Pontosabban annak is az első felvonása, ugyanis az epikus finálé befejezését csak jövőre tekinthetik meg a rajongók. Nem olvastam a könyveket, ezért arról nem tudok nyilatkozni, hogy milyen a film a regényhez képest, de legalább láttam az előzőeket, így mégis van valami képem erről a különleges világról. Elöljáróban csak annyit, hogy ez a mozi sem okozott csalódást.

Tovább...

Lényegében ez a darab is olyan lett, mint az előzőek. Pontosan azt kapja a néző, amire vágyik, se többet, se kevesebbet. Ez az egyik előnye annak, ha a rendezést ugyanarra a személyre bízzák már évek óta. David Yates sokat letett már az asztalra, nem is csoda, hogy az ő nevéhez fűződik ez a film is.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi valamivel komorabb hangvételű, mint az előző részek. Így próbálták érzékeltetni, hogy egészen más idők járnak, mint a történet kezdetekor. A színek is teljesen mások lettek, a sötétebb jelenetek túlsúlyban vannak. Ezek az apróságok elegendőnek bizonyultak, hogy elérjék a kellő hatást és tudatosítsák a nézőben, hogy nem babara megy a játék.

Ha ez nem lenne elég, tudnunk kell, hogy meghatározó szereplők vesznek oda a sötét nagyúrral vívott harcok során. Maga a történet elég jól össze van rakva, remélhetőleg hűek maradtak az eredeti műhöz. A cselekmény pörög, ritkán unatkozhatunk. Bár nem mindig voltam elégedett a folytonossággal, de szépen haladtunk előre.

Szóval a hangulaton kívül minden a régi, ahogy annak lennie kell. Elég nagy váltás, hogy a történet már nem a megszokott helyszíneken játszódik. A készítőknek egy egészen új játszóteret kellett megformálniuk, amely sikerült is.

A látványra most sem lehet panasz, a film tele van a mai kornak megfelelő speciális effektekkel. Érdekes, hogy 2010. elején még arról lehetett olvasni, hogy mindkét befejező rész megkapja a maga 3D-s látványvilágát, de az utolsó pillanatban a gyártó visszakozott, így mégsem 3D-ben kerül mozikba az alkotás. Ki-ki döntse el magában, hogy ez jó-e vagy rossz. Kétségtelen, hogy a 3D jelenleg tömegeket képes a mozikba vonzani, de egy elnagyolt megjelenítés pont fordított hatást ért volna el. Azt hiszem így mégis azt kell mondani, hogy a készítők jól döntöttek.

A folytatás már teljesen 3D-s lesz. Nem lepne meg, ha a finálé hozná a legnagyobb bevételt minden HP filmet figyelembe véve.

Magáról a Harry Potter 7 történetéről nem szeretnék írni, nem akarom senki számára lelőni a poénokat, hiszen a film nem szűkölködik váratlan eseményekben és szépen megkomponált drámákban. El kell ismerni, hogy egy nagyon korrekt alkotás született.

Összességében a film méltó folytatása és egyben lezárása egy kultikusnak számító történetnek. A rajongókat biztos nem kell erőszakkal a mozikba csalogatni. A finálé első részek kellőképpen sötét hangulatú és drámai.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről