A felvonó / 3-an párban

Elöljáróban annyit, hogy ez a film igen közel járt ahhoz, hogy megkapja tőlünk a „szar film” jelzőt, de amnesztiát kapott jó magaviselete miatt. Na jó ez hülyeség. Van benne ötlet, de valahogy mégsem nyerte el a tetszésem.

Hivatalosan horror, bár nem sok horrorisztikusat véltem felfedezni benne. Mert attól, hogy van egy beteg barom, aki beteg baromságokat tesz, még nem lesz valami horror. Nagyszerű ellenpélda: Freddy, Jason, stb. Úgy ültem le ehhez a filmhez, hogy meg voltam győződve arról, hogy egy átlagon aluli valamit fogok kapni. Nem tetszett a címe, nem tetszett a rövid tartalma, amit a neten olvastam.

A film lényege, hogy 3 ember - akik nem ismerik egymást - beszorulnak egy liftbe. Az épület felújítás alatt áll, ezért senki sincs, ki segíthetne rajtuk. Telik-múlik az idő, mindenki egyre feszültebb. Nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom, hogy az egyikük mániákus gyilkos. Szar ügy. És valóban, mivel az illetőre rá is jön a kiborulhatnék. De túl messzire mentem. A készítők azzal próbálják szinten tartani az érdeklődést, hogy folyamatosan visszaemlékezéseket vágnak hozzánk a szereplők életéből. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a szálak szépen lassan összeérnek, lesz valami csattanó, de nem! Pusztán azért kapjuk ezeket, hogy minél jobban sajnálhassuk őket. Miután az egyikük meghal, gyorsan bevágnak 1-2 flashback-et, hogy milyen jófej volt és el kéne sírnunk magunkat, hogy egy ilyen kiváló embert veszített el a világ, de belőlem egyáltalán semmi reakciót sem váltott ki.

A film feléig semmi sem történik, nagyon monoton, de mégis elgondolkodtató. A rossz hír, hogy a második fele ennél sokkal borzasztóbb. Mintha egy teljesen más filmet néznék. A lassúságot, a misztikumot felváltják a tények, az igazság, a hülyeség, a kapkodás. Komolyan hihetetlen, hogy az egésznek a lényege 5 perc alatt zajlik. Ennyi idő alatt letudnak mindent, a főszereplő megmenekül, a gyilkos és utolsó áldozata lezuhan a felvonóval együtt. Megjegyzem, hogy a zuhanás annyira gagyi számítógépes effektekkel lett elkészítve, hogy az valami borzalom.

A vége szinte no comment kategória. Nagyon rossz. Olyan hirtelen fejezték be, mintha a rendező mondta volna, hogy baszki így hosszabb lesz, mint amit a stúdióval megbeszéltünk, ezért hagyjuk itt abba. Semmi mondanivaló, semmi tanulság.

Összességében azt kell mondanom, hogy amennyire tűrhetően felépítették a film elejét a visszatekintésekkel, amilyen jól felvázolták a kérdéseket, a misztikus atmoszférát, annyira elrontották a tetőpontot és a befejezést. Nem fájdul meg az ember feje tőle, de attól még ez egy nagyon rossz film.

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről