A dolgok állása

A dolgok állása (State of Play)

Thrillernek nem, kriminek viszont annál izgalmasabb A Dolgok állása című film. A rendező személyében Kevin McDonaldot köszönthetjük, akinek kevésbé tudom elnézni, hogy Ben Afflecket gondolta az egyik kulcsfontosságú szerepre. Russel Crowe, Rachel McAdams és Helen Mirren viszont hihető alakítást nyújtott, furcsa hármas ugyan, de működött a dolog.

Folytatás…

Politika összeesküvés, pénzmosás, bürokrácia, gyilkosságok és az újságíró szakma bemutatása annak minden nehézségéivel és szépségével együtt. Körülbelül erről szól a film. Nagyon jól ábrázolja a rendező, a riporter és a főszerkesztő, riporter és gyakornok, riporter és a politikus haverja viszonyát is.

Cal McAffrey (Russel C.) a Washington Globe elismert riportere,

 

és a gyakornok Della Frye (Rachel M.) kapta az ügyet, együtt nyomoznak egy gyilkosság kapcsán.

A lány jó lehetőségnek tartja ellesni a szakma fortélyait, Cal azonban az egyik érintett barátjaként az életével játszik, ezért más céllal kezdenek neki a munkának, ő taktikázik is.   

A bonyolult sztori lényege, hogy a kongresszusi képviselő Stephen Colllins (Ben A.) akarata ellenére a pletykaéhes média kereszttüzében találja magát.

Házas ember, de váratlanul meggyilkolják az asszisztensét, aki a szeretője is volt.  Itt jön a képbe Cal, akivel barátok. A névtelenségért cserébe segít Calnak, de a bonyolódás miatt, a egyre nehezebb helyzetben vannak mindketten.

A nőt az amerikai óriásvállalat, a Point Corp. éppen Collins megfigyelésével bízta meg. A Point Corp. békefenntartó feladatot lát el, de számos nem túl ’tiszta’ kapcsolata is van a kormányon belül. A nő miután beleszeretett Collinsba, abba akarta hagyni a kémkedős melót de ezt az elhatározását nem díjazták megbízói. Megölték a nőt. A végén kiderül csattanóként, hogy Collins sejtett valamit és egy régi barátját kértem meg hogy nézzen utána mit csinál a barátnője. Remélte hogy nem az ő kiválóan felfelé ívelő karrierjét akarja veszélyeztetni. Ez a férfi meg zakkant és mindig meg akar ölni valakit. Így leírva még csak nem is annyira mélyenszántó a film, a riporteri vonal miatt azonban élvezhető és igazán lendületes.     

Végigkövethetjük Cal és Della munkáját, ahogy dolgoznak, ahogy megkedvelik egymást és egy erős bajtársi viszony alakul ki köztük. Az kibontakozó igencsak szövevényes bűnügy minden részletét nyomon követhetjük a segítségükkel.

Felsorolni sem könnyű, de nagy vonalakban: hullaházas látogatás, az elhunyt személyes tárgyainak megvizsgálása, új nevek felmerülése, azok felkeresése, kikérdezése. Az egyik szemtanú felébred a kómából, de nem tudták kikérdezni mert Collins zakkant barátja az ablaküvegen keresztül egy sorozatot ad le és azonnal meghal. A főszerkesztő Calnak és Dellának 8 órát ad, hogy elkészüljenek az anyaggal. Fényképek kerülnek elő a meggyilkolt nőről. Egy ismeretlen férfi is van rajta, őt is megkeresik. Kihallgatják és szembesítik Collinssal. Collins ekkor tudja meg, hogy a szeretője terhes volt. Csúnyán összebalhézik Callal, és kérdőre vonja, amiért így kellett megtudnia.  Cal először szembesül azzal, hogy egy törtető, mindenkiben csak egy hírforrást látó ember, és csak a sztori, az ő sztorija a lényeg. A Point Corp. egyik volt katonáját is ráveszi Cal, hogy segítsen nekik. Információkat ’szállít’ korrupciós ügyekről, nagyhatalmú politikusokról, a Point Corp. kapcsolatrendszerének minden eleméről. Collins újra előkerül, saját maga megy be a Washington Globe épületébe, és mond el mindent, amit tud. Ugyanis, azzal hogy kitálal, segíti a munkát és meg tudják majd védeni őt. A már említett csattanó, hogy Collins is benne volt végig, átverte Calt. Cal pedig bosszúból – a barátságuk végleges lezárásaként – feladja a rendőrségnek.

Szóval, Ben kivételével mindeki jól játszik. Egyébként meg aprólékos, elsőre nehezen követhető a film, de például CSI meg NCIS rajongóknak mindenképp melegen ajánlom, őket biztos érdekelni fogja.

7
A-fraid képe

Gondolkodtam rajta, hogy meg

Gondolkodtam rajta, hogy meg kellene nézni ezt a filmet. Az írásod után nem kételkedek.

:DD köszii

:DD köszii

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről