Battlestar Galactica - A teljes első évad

A Cylonokat ember készítette, de fellázadtak és átalakultak. Úgy néznek ki és olyan az érintésük, mint az embereké. Néhányat úgy programoztak, hogy azt higgyék magukról, emberek. Sok másolat készült; és van egy tervük.

Tudom, nem mai darab a Csillagközi Romboló első felvonása, de szükség volt hozzá, hogy minél jobban megérthessem a Caprica történéseit.

Talán annyi kulisszatitkot felfedhetek, hogy 3-szor indultam neki megnézni az egész sorozatot, de soha nem jutottam 3-4 résznél tovább, mert egyszerűen nem bírtam. A Syfy Channel új üdvöskéje, a Caprica sokat segített abban, hogy adjak még egy esélyt a BSG-nek.

Nem is bántam meg, mert egy egészen különleges sorozatnak lehettem szemtanúja. Aki nem ismerné, annak elárulom, hogy 4 évadon át szórakoztatta a nézőket és a DVD megjelenéseknek hála, minden részt magyar nyelven is élvezhetünk.

Spoileres tartalom következik...

A bevezetőben megfogalmazott gondolatokat hallhatjuk az első évad minden része előtt. Ezek fontos információk és szinte mindent elárulnak, amit a sorozatról tudni érdemes.

A cylonok valójában robotok, akiket az ember készített el azon célból, hogy könnyebbé tegyék a mindennapi életet. Ezzel foglalkozik a Caprica is.

Sajnálatos módon a teremtmények túlságosan fejlettek lettek és fellázadtak teremtőik ellen. Itt kap fontos szerepet a monoteista és politeista vallásszemlélet és ezek összeférhetetlensége. Míg az emberek többistenhitűek, a cylonok úgy gondolják, hogy egyetlen igaz Isten létezik csupán.

Lényeg, hogy egy összehangolt támadást indítanak a békére vágyó emberekkel szemben és kitör a háború. Nem is tart túl sokáig, az emberek gyorsan veszítenek. Itt lép be a képbe a Csillagközi Romboló, amely az emberiség talán utolsó zászlóshajója. A túlélőkkel egyetemben menekülniük kell a cylonok elől, akikbe azért rendszeresen beleütköznek.

A helyzetet nehezíti, hogy a földi fennhatóság alatt lévő planéták mindegyike elesik a támadások alatt. Legnagyobb veszteség a Caprica, amely szintén cylon kézre kerül.

Idővel újabb problémával kell szembesülniük a kolónia tagjainak. A cylonok olyan szintre fejlődtek, hogy egyszerű bádogmasinák helyett emberi külsőt képesek felvenni, beszivárogva ezzel mindenhová. Ráadás, hogy egyes ügynökök nem is tudják magukról, hogy gépek.

A túlélők eltökélték, hogy megkeresik az egyetlen megmaradt civilizációt, a Földet, ahol talán új otthonra lelhetnének. Nagyon ötletesnek tartom, hogy szereplőink ostoba gyermekmesének tartják a Föld létezésének gondolatát. Még a parancsnok sem hisz benne. A legenda szerint azonban egy évezredekkel ezelőtt elhagyott bolygó, Kobol fog útmutatóul szolgálni a Föld megtalálásához.

A történet mozgatórugói egyértelműen a karakterek, akikkel mindig történik valami érdekes. Kár, hogy valójában a cylonok befurakodtak a legénység soraiba is, ezért bárki lehet robotgép. Valószínűleg ez adja majd a későbbiekben a legendás drámát.

Ismerkedjünk meg kicsit a szereplőkkel:

•  William Adama. A Csillagközi Romboló parancsnoka, a hajó mindenható ura. Idős kora ellenére kiváló stratéga, emberismerő és barát. Mindig megfontolt, hideg fejjel gondolkodik és képes meghozni a nehéz döntéseket is.

•  Laura Roslin. A kolónia miniszterelnöke, aki elég hirtelen csöppent bele a politika forgatagába. Az eredeti miniszterelnök halála után rá hárult minden felelősség. Eddig benne is egy nagyon jó embert ismertem meg. Mindig az emberek érdekeit nézi, nem hátrál meg a felelősség alól. Korán kiderült, hogy mellrákos, ezért már csak 6 hónap maradt hátra életéből. Néhányan szentül hiszik, hogy ő lesz az, aki elvezeti népét a Földre.

•  Lee Adama. Hívóneve Apolló. Nem nehéz kitalálni, hogy Adama parancsnok fia, aki pilóta kapitányként tengeti mindennapjait. Sok nézeteltérése akad az édesapjával, nem jönnek ki jól, talán mindkét fél hibájából. Ennek ellenére ő is szerethető figura, ha harcról van szó, ő mindig a középpontban van.

•  Dr. Gaius Baltar. Ha finoman akarok fogalmazni, akkor ő a legszínesebb egyéniség a hajón. Egy elismert kutató, aki szoros kapcsolatban van egy szőke cylon nővel, akit csak ő lát. A gép látja el tanácsokkal és néha még a sarkára is áll. Legtöbbször Gaius szétszórt, ideges és ellenszenves. Amolyan leütni való kis mitugrász benyomását kelti. Gyakorlatilag akarata ellenére az alelnöki székben találta magát. Remélhetőleg a sztori folyamán láthatunk nála némi jellemfejlődést, mert sok fantázia van karakterében.

•  Sharon Valerii. Hívóneve Boomer. Korán kiderül, hogy ő bizony egy alvó cylon ügynök. A Galactica elitebb katonái közé tartozik. Beosztását tekintve pilóta. Igazából semmi extra nincs a karakterében a nyilvánvalót leszámítva. Az évadzáróban nagyon fontos szerepet kap. Ennek ellenére nem lopta be magát a szívembe.

•  Kara Thrace. Hívóneve Starbuck. A tipikus rosszfiú női megtestesítője. Lázadó, parancsszegő, tiszteletlen, de mégis a legjobb pilóta a kötelékben. A sorozat egyik legmeghatározóbb karaktere. Néha elég idegesítő tud lenni, de nélküle jóval szegényebb lenne a BSG.

•  Karl C. Agathon. Hívóneve Helo. Róla nem sokat tudni, de lényeges, hogy az egész évadot a cylonok által elfoglalt Capricán töltötte, többnyire meneküléssel. Az évadzáróban persze összeértek a szálak.

Akadnak még kevésbé fontos szereplők a felsoroltakon kívül, rájuk nem szeretnék kitérni, mivel a fent említett férfiak és nők határozzák meg az egész sorozatot.

Maga az első évad közepesnek mondható javuló tendenciával. Az elején még meg kellett ismernünk a világot, a karaktereket és csak az évad második felében indultak be az események. A finálé pedig szerintem pompás lett, nagy lehetőségekkel, igazi drámával.

0
A-fraid képe

Hogy a Föld csupán mesebeli

Hogy a Föld csupán mesebeli hely, nem új ötlet. Asimov, legendás Alapítvány sorozatában már megírta.

wouhn képe

Igen, igazad van. Megnéztem,

Igen, igazad van. Megnéztem, hogy Asimov 1940 körül kezdte írni az Alapítvány sorozatot, míg a BSG original series 1978-ban kezdődött. Szóval Asimov nyert, de attól még jó ötlet a Földet mesebeli helyként beállítani.

A-fraid képe

Nem gondoltam volna, hogy a

Nem gondoltam volna, hogy a BSG ilyen "régi". Csupán érdekességként említettem.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről