Kedvcsináló - X-akták

 

Számomra az egyik legmeghatározóbb sorozatélményt nyújtotta hosszú éveken át az X-akták. Azért jutott eszembe, hogy írok róla néhány gondolatot, mert tegnap éjjel kapcsolgattam a tévét és megláttam, hogy a Cool-on kedvenc FBI ügynökeink kalandjai mennek éppen. Azt hiszem a 8. évad valamelyik epizódja lehetett, bár erre nem vennék mérget.

Még kölyökkoromban kezdtem bele ebbe a szériába, amikor még a Magyar Televízióban tűzték képernyőre hétről hétre. Igaz, ott nem jutottak el sokáig, kb. a 2. évad után hagyták abba, és sokáig nem is láthattam az új részeket. Persze a korai epizódok is szolgáltak meglepetésekkel, emlékszem, hogy némelyiken rettentően megijedtem. Érdekes, hogy ha pár embernek fel teszem azt a kérdést, hogy „X-akták?” akkor rögtön jön a válasz: Gumiember. Sokak gyermekkori félelmei között megtalálható volt ez a lény. Egyúttal hátborzongató, de fantasztikus is, hogy ilyenekre volt képes ez a sorozat.
Miután a Viasat 3 szolgált új otthonául Mulder ügynökék számára, én már nem tudtam követni a fejleményeket kábeltévé hiányában. Szerencsére sok évvel később be tudtam szerezni a komplett sorozatot, és nem spóroltam időt és energiát, megnéztem az összeset. Nem is kellett csalódnom, hiszen mindig tudtak újat mutatni, a random részeket éppúgy szerettem, mint a 9 éven át mesélt főszálat. A karakterek zseniálisak voltak, a két FBI ügynök, Fox Mulder és Dana Scully sikeresen belopták magukat a szívembe. Oly sok év után sem vált unalmassá a sorozat, láthattunk karakterfejlődéseket, voltak több részes történetek és lassan kibontakozó szerelmi szál. A visszatérő karakterek is nagyon sokat tettek hozzá a sikerhez. Gondoljunk csak a következő nevekre: Walter Skinner, Alex Krycek, Mr. X, Marita Covarrubias, CGB Spender, stb.

Egyedül akkor ment el picit a kedvem az X-aktáktól, amikor David Duchovny kiszállt a sorozatból, vagy inkább mondjuk úgy, hogy jóval kevesebbszer láthattuk. A helyére behozott John Doggett ügynök is szerethetővé vált, ezt nagyban megkönnyítette Robert Patrick kiváló alakítása.

A sokak által erősen vitatott utolsó dupla rész (Az igazság) nekem személy szerint nagyon tetszett. Pontosan így képzeltem el ennek a kultikus sorozatnak a lezárását. Visszahozták az összes lényeges szereplőt, még akkor is, ha azok már rég halottak voltak, amolyan tisztelgésnek fogtam fel. Hosszú évekkel később, elkészítették az X-akták: Hinni akarok című mozit, amely visszafogott nézettséget hozott (talán a Dark Knight miatt?), történetileg kicsit csalódás is volt, mégis hatalmas élményt nyújtott a rajongóknak. Remélem láthatunk még folytatást a következő években.

Összességében egy rendkívül élvezetes és izgalmas széria, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy oly sok ember rákattanjon a sorozatokra.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről