Trópusi vihar/ Szószséf vótam...

Várható filmek listájáról most a háborús filmek paródiája, a Trópusi vihar következik.
Az utóbbi időben nem láttam nála jobb vígjátékot. Ez is inkább a „barom” típusú komédiák közé tartozik, poénjai javarészt nem a kifinomultságuk miatt szórakoztatnak. És mégis egy Bafta, egy Globe, egy Oscar jelöléssel dicsekedhet.

„Megöltem, amit a legjobban szeretek! Megöltél egy kurvát?"

Ben Stiller ismét rendezett. De még milyen filmet rendezett! Ebből a háborús paródiából egyszer még klasszikus válik. Az egész mozi nem más, mint hatalmas poénok egyvelege, megspékelve egy tűrhető történettel és trágárkodással.
Remek komikusokat sikerült szerződtetni, ott van maga Stiller, Jack Black, de pár komolyabb műfajokban hasító aktort is láthatunk. Nick Nolte, mint Négylevelű, Tom Cruise, mint az idegbeteg Les Grosman, Robert Downey Jr., aki Kirk Lazarust alakítja.
Egyébként Downey és Cruise alakítása valami eszméletlen! Amit Grosman produkál, és ahogy táncol…. :D Továbbá Kirk Lazarus parasztos stílusa, egyébként meg a maszkmesterek munkája dicséretre méltó.
A film elején, a parodisztikus filmelőzetesek oltári poénok (A Sátán sikátora?), majd beindul maga a story, miszerint Négylevelű eredeti története alapján megpróbálják elkészíteni a Trópusi vihar című filmet. De ezzel kapcsolatban akadnak problémák, mint az első pár percben ki is derül.

Van még tovább is...

Gond van a színészekkel is. Speedman válságban, Portnoy heroinista, Alpa Chino folyton Sunaszaftozik, Lazarus túlságosan beleéli magát a szerepébe. Ezért válsággyűlést tartanak, ahol Grosman, a film mecénása: „Vágd pofán ezt a rendezőt, de baszott keményen!”, meg „Beleszartál a pénztárgépbe!”, a „Buznyák brit kezedbe adtam a filmem!”, stb. Nagyon nagy poén az a jelenet.
Szóval a film bajba kerül, majd Négylevelű és a rendező kitalálják, hogy kiviszik a színészeket a terepre.
A rendező az első pár perc után aknára szalad, míg a színészek azt hiszik az egész csak forgatás és nem veszik komolyan a megpróbáltatásokat. Piciny jelenetlistájuk alapján caplatnak a dzsungelben, nem sejtve, hogy komoly veszélyben vannak. Eközben egymással társalognak az életről, a szakmáról, egyebekről:

„ Sose nyomjá’ full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Penn-t, 2001, Nevem Sam. Rémlik?
Full kretén vót’! Oscar bácsi meg nem gyütt!”

Végül a csapat elszakad egymástól, Speedman különválik, elpusztít egy pandát és ruhát csinál magának belőle és elkapja egy csapat militarista herointermelő, akiknek a főnöke egy szivarozó kisfiú.
Ám a látszat csal a kölyök nem szarral gurít! Speedman-t arra kényszerítik, hogy bukott filmjének főszereplőjét, Jámbor Jack-et játssza non-stop. Eközben a többiek rájönnek, hogy szar van a palacsintában és elindulnak kimenteni Speedman-t. Portnoy-on kiütköznek az elvonási tünetek, és kikötözik egy fához. Az mekkora poén! A támadás előtt beszélgetnek is, kiderülnek dolgok a karakterek életéről is. Ízelítőként egy beszólás:

"Mikó’ a Puncifalót írtad, akkó’ arra gondótá’, hogy Bill homlokán pattog a zacsid?”

Végül kimentik, a megzavarodott Speedman-t és Happy End lesz, bemutatják a filmet is, majd Mr. Grosman táncával búcsúzik a móka mára.
Egy szó, mint száz ez a film egy hatalmas poén, az elejétől a végéig. Rég láttam ilyen baromi jól eltalált vígjátékot. Cruise szövege, viselkedése, Downey önmagában poén, a szállóigévé váló beszólások.
Nézzétek meg!

„Ólom fődem van sárga gekkó!"

7

Héj te hé! Így beszélünk he?

Héj te hé! Így beszélünk he? Mi mind így beszélünk?

Oszt a szánkbú' meg kilóg a banán? :D:D

"Ugyan Öreg! Szálkásabb vagy,

"Ugyan Öreg! Szálkásabb vagy, mint egy egész kárászraj!" :D

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről