Total Recall-Az emlék más?

A Kedves ellenségem után ismét egy klasszikus science fiction-nel jelentkezem.
Még pedig Paul Verhoeven örökbecsű filmjével: Az emlékmással. Az eredeti történetet Philip K. Dick írta, aki az egyik legelismertebb, legújítószelleműbb sci-fi szerző volt.
És mellesleg a kedvencem is. Szóval minden adott egy remek filmhez.
De nem vettük figyelembe Arnold Schwarzenegger-t…

Hogy lehet egy kiváló sci-fit akciókkal elrontani?
Mindjárt kezdésként meg is mondom. Aki ismeri Dick munkásságát, az tudja, hogy esetében nincs előtérben az akció. Inkább elgondolkodtató dolgokról ír, az emberről, mindezt jövőbe helyezett háttérrel. A filmen azért megmutatkoznak Dick sajátosságai, némely megjelenítési megoldás, fordulat sajátosan idézi a regényeinek, novelláinak hangulatát. Ám összességében ez egy akció film. Arnie-val…
Ez miért baj? Nos, azért mert gyurmázóból színésszé avanzsált óriásunk egyetlen jó, és hiteles alakítása a Terminátor volt. Ahhoz meg azért nem kellett túl sokat nyújtani…
Állítólag helyette Richard Dreyfuss-t, vagy Dustin Hoffman-t szerette volna Verhoeven.
Bármelyiküket szívesebben láttam volna ebben a filmben.
A történet 2084-ben játszódik. Főhősünk, Arnie természetesen, Douglas Quaid aki egy cuplinger csóró melós, ám folyton a Marsról és egy különös nőről álmodik. A felesége pedig Sharon Stone.
Quaid-et valami különös, megfoghatatlan vágy kínozza a Mars után, ezért elmegy a Memória
nevezetű emlékbeültető céghez. Itt, az ő kérésére, beültetnek neki emlékeket a vörös bolygóról, illetve arról hogy titkos ügynök volt. Ám a géppel valami baj történik, mert kiderül, hogy az alany memóriáját korábban törölték. Hazafelé menet pedig megtámadják, ám ő különös kegyetlenséggel végez velük.
A test, ugye sosem felejti el a tanultakat, csupán az elme…
 
A film 1990-ben készült és akkor még dívott a szokás, hogy az ütéseket, rúgásokat mókás hang effektek kísérték. Ennél a filmnél sincs másképp. Ezt a mosolyogtató jelenséget könnyedén megfigyelhetjük a gyakori akció jeleneteknél.
A zilált főhős haza menekül, ám ott még az asszony is nekiugrik, akit nemes egyszerűséggel szintén elver. De előtte csupán kétszer rúgták tökön!
Nem is nagyon viselte meg.
Nő nemű olvasóim kedvéért – akiket nyílván még sosem rúgtak úgy  lábközt, ahogy egy férfit lehet - ez egy borzasztóan fájdalmas és kényelmetlen esemény, amit a férfiember egyrészt, nehezen visel, másrészt meg az összegörnyedésen és jajgatáson kívül másra nem igen képes. Nem hogy még bunyózni…
Sharon Stone, vagyis Lori, sem az akinek mondta magát. Ő az Ügynökség embere és Doug-ot kellett megfigyelnie. Arnie jelenlegi személyisége nem az igazi, kitörölték az előzőt és újat kapott.
A film végéig tartó üldözés innentől veszi kezdetét. A nagy hajsza során felhívja egy férfi, aki egykor a barátja volt, segít neki és ott hagy nála egy táskát. Erről a táskáról azt állítja, hogy még hat hónappal ezelőtt maga Quaid hagyta nála, azzal az utasítással, hogy majd hozza vissza neki, ha nem jelentkezne. Miután sikerül meglógnia egy Johnny-taxival, amit mókás módon joystick-kal lehetett irányítani, átnézi mi is van a táskában.
Talál egy hologram kreáló készüléket, amit csupán(!) a film végén használ, illetve egy üzenetet saját magától. Ebben tudomására hozzák, hogy őt Hauser-nek hívták és az Ügynökségnek dolgozott, ám rájött a marsi bányákban elleplezett disznóságokra, ezért menekülnie kellett a Mars gonosz, hatalmas ura elől, akit Cohaagen-nek hívnak.
Gyorsan megszabadul a fejébe rejtett poloskától. Itt kicsit mellényúltak a maszkmesterek…
A felvételen látott önmaga útba igazítja a Mars felé és megmondja mit kell tennie.
A reptéren akad még egy kis fennakadás, de végül csak eljut a szállodába, ahonnan tovább is megy a Végső Menedék nevű szórakozó helyre, illetve kuplerájba. Egy Melina nevű kurvát keres, akivel régen együtt voltak, ám mivel a prostituált nem hisz Doug-nak, faképnél hagyja.

Bekövetkezik az első fordulat, pont jókor, mert kissé vontatottá kezdett válni, egy orvos azt állítja Arnie-nak, hogy még most is a székben van leszíjazva és mindezt csak álmodja.
A felesége is befut és megpróbálják rávenni Doug-ot, hogy vegyen be egy piros kapszulát, ami a felébredés szándékát szimbolizálja. Ennek itt, Dick-et ismerve, egy nagyon komoly résznek kellene lennie. A filmben úgy akciósan lett áthidalva a feszült helyzet. Arról nem is beszélve, hogy Schwarzi képességei eléggé elmaradnak az elvárhatótól. Nem is tudta hozni a meglepett, gyötrődő figurát. Persze lehet, hogy nem is kellett, én csupán Dick-ből indulok ki…
Természetesen kiderül ám, hogy hazugság az egész, de elkapják és megverik.
De a Melina nevű utcalány megmenti. Sharon Stone további szereplésének is vége szakad.
A korábban már látott néger taxis segít nekik elmenekülni a két rosszfiú elől, (az egyikük Michael Ironside) akik üldözik őket és végül hozzájuk csapódik.
Az elhagyatott alagutakban egy bizonyos Kuato-hoz (Marshall Bell) igyekszenek, aki az ellenállás és a Marsot fenyegető lázadók vezetője. Egy sugárfertőzött mutáns mellesleg, amikkel tele van a bolygó és egy sajátos, alacsonyrendű kasztot alkotnak a társadalomban, ám képesek a jövőbe látni, meg hasonló különös dolgok.
Ez is jellemzően Dick-es megoldás. Kedvelte az ilyesmit.
Kuato egy férfi hasán látható bizarr csecsemő, aki segít Arnie-nak rájönnie, hogy mi az amire még nem emlékszik. Rájön, hogy egy idegen fajtól származó építmény van a bányák mélyén, melyet el akar titkolni Cohaagen pénzügyi és manipulatív okokból.
De kitartó üldözőik fellelik a búvóhelyet és ismét menekülni kényszerülnek. Elindulnak hát az idegenek reaktorához, hogy bekapcsolják.
Itt jön a második fordulat! A néger taxis áruló. Tehát ismét elkapják Quaid-et és közlik vele, hogy csupán felhasználták, hogy minden, amit csinált az a terv része volt.
Na, ezt a drámát sem játssza ki túl jól Arnie…
Nekiállnak ismét kimosni az agyát, de meglóg és Melinával a reaktorhoz megy, ahol Cohaagen még megpróbálja megingatni a főhőst, de végül beindítják a reaktort.
És minden rendbe jön!


Nos, én nem vagyok csillagász, kutató, vagy tudós, de szerintem a film végi esemény nem igazán következhet be, és gyanítom, hogy Dick sem teljes mértékben így írta meg.
A másik ilyen különös dolog a mars légkörében elszenvedett furcsa haláltusa.
Nem tartom valószínűnek, hogy annak ilyennek kellene lennie.
Egyébként a film megvalósítása, a speciális effektek, remekül mutatnak. Látszik rajtuk a koruk, de én szívesebben nézek ilyesmit, mint a mai agyon animált jeleneteket.
A látvány a mai napig megállja a helyét, értem itt a díszletet, a maketteket, a kocsikat, a kosztümöket.
Egyedül azt sajnálom, hogy akció film lett belőle, és hogy Schwarzenegger a főszereplője.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről