Titkos ablak

E film is régóta várja a megdicsőülést, vagyis a megírást és feltöltést.
Ez a pillanat most eljött! A Stephen King által megírt Titkos ablak, titkos kert adaptációja, mely 2004-ben került a mozikba.
Johnny Depp színészi játékán állt vagy bukott minden.

Állt vagy bukott?
Nos, azt kell mondjam, hogy Depp egy kiváló színész és egészen káprázatos teljesítményt nyújtott. A főszereplőt alakította, Mort Rainey-t, aki egy író. King főhősei elég gyakran maguk is írók.
A történet nem bonyolult, ebben is van némileg a varázsa, akár meg is történhetne a valóságban, bár az biztos, hogy extrém esetnek kellene neveznünk.
Szóval Mort Rainey egy sikeres író, aki rajta kapta a feleségét egy másik férfival.
Ezzel kezdődik a film is. Az élete zilált, ő maga nem különben és ekkor üstökösként csapódik rendezetlen, feszült életébe John Turturro, alias John Shooter. Ez a tájszólással beszélő, kalapos férfi plágiummal vádolja meg Rainey-t, miszerint ellopta egy régebben írt novelláját.

Mort eleinte nem foglalkozik a fickóval, ám az elkezd bedurvulni. Erre már neki is lépéseket kell tennie és be akarja szerezni azt a magazint melyben megjelent az a bizonyos novella. Eközben még válófélben lévő feleségével, és annak utált partnerével is meg kell birkóznia.
A magazin elveszik egy fura tűzesetben, Mort kutyája meghal, Shooter fenyegetőzik, sőt emberölésre is ragadtatja magát, majd úgy intézi, hogy az egészet Rainey-re lehessen kenni.
Mort félelmében nem tudja mit tegyen, és egyre idegesebb lesz, kezd paranoiás lenni. Attól fél, hogy Shoot(h)er még ennél is messzebbre mehet, a feleségének barátja küldte, és a nagy kapkodásban szépen bontakozik ki a történet, tisztázódik a kép.
A film során el-elhelyeztek apró jeleket, melyek a végső fordulatra utalnak.
Ez a fordulat kiszámítható, de kétségkívül ötletes. Depp színészi játéka, a remek kameranézetek erősítik a különös hangulatot.
A házzal történő események emlékeztetnek kissé a 1408-ban látottakra, sőt számtalan hasonló jelenettel találkozhatunk. Hasonlóan jó filmről van szó, csak minden misztikum nélkül.
Hacsak azt nem vesszük misztikumnak, ami egy ember elméjében lejátszódhat, megtörténhet, és ez mit eredményezhet. Ehhez pedig King aztán nagyon ért.
A film lezárása egyszerűen remek. Amit Shooter kért megtörtént, a story vége átíródott és Depp immár túljutva problémáin kis házikójában ül, az új írása előtt.
Minden történetnek a vége a legfontosabb. És ennek nagyon jó vége lett.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről