Starship Troopers/ Mindenki teszi a dolgát!

Robert A. Heinlen 1959-es regényéből Paul Verhoeven forgatott filmet. Ez lett az alább következő Csillagközi invázió. Lehet azt mondani, hogy nem jó, de az biztos, hogy ízig-vérig Science Fiction és ne felejtsük el: Oscar-ra is jelölték!

Továbbá…

Aláírom, hogy ez is csak egy akció film, ami sci-fi környezetben zajlik, de meg kell hagyni, hogy egy jó akció film és a tudományos fantasztikum követelményeinek is eleget tesz.
Heinlen jó alapot nyújtott, aminek nyomai meg is látszanak a több mint két órás moziban.
Elég csak a Polgár definícióját említeni és a társadalmi berendezkedést, a propagandát.
A történet nagyon egyszerű. Fülig szerelmes főszereplőnk Rico (Casper Van Dien), be akar vonulni az Űrgyalogsághoz, hogy imponáljon barátnőjének Carmen-nek (Denise Richards), aki viszont a Flottába készül belépni, hogy pilóta legyen. Az emberiség eközben harcban áll egy idegen fajjal, a Klendathuról származó intelligens óriásrovarokkal.
Harc, hősiesség, fröccsenő zöld, sárga, és egyéb rovarnedvek, csonkolások, szerelmi háromszög. Nagyjából így lehetne leírni a történetet.
Azonban ki kell térni a film egyik érdekességére, és ez nem más, mint a megjelenített reklámok és propaganda filmek, hangoztatott jelszavak, lózungok.
Ezek színesebbé teszik az egyébként is intenzív szórakozást nyújtó filmet.
A színészek alakításain nincs sok magasztalni való, de én Casper Van Dien-t egy filmjében sem láttam jobban játszani. Bár nem is láttam túl sok filmjét…
Egyébként sok újonc aktor szerepel a filmben, a főszereplőkön túl Dina Meyer, Jake Busey, stb.
A rovarok egy része számítógéppel készült, főként a tömegjeleneteknél, de számos bogarat életnagyságú robotként is megcsináltak. Egyébként a számítógépes animációk egyáltalán nem elavultak, illenek a filmbe, nem röhejesek.
A végét sem a nagybetűs Happy End jellemzi, némi dráma is akad, de azért felvillan a háború során némi reménysugár, ám koránt sincs vége, hiszen van még két további része, ezentúl pedig animációs filmek sokaságát, és rajzfilmet is készítettek Heinlen örök alkotásából.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről