Slumdog Millionaire/ Az Igazi India

A most következő filmet, a tavalyi év legjobb filmjének választották és nyolc Oscar díjat vitt el tíz jelöléséből. Egyszerre szórakoztató, dokumentum jellegű, elgondolkodtató és romantikus. A nagybetűs Végzet dokumentált története ez, Vikas Swarup Q&A című eredeti regényéből.

Szerintem…

A film egy angol-amerikai koprodukció, ám mind a 120 perce Indiában játszódik, ott is legfőképp a nyomornegyedben. Danny Boyle rendezte, aki a Trainspotting-gal is dicsekedhet. A film ugyan hollywood-i, mégis érződik rajta a hamisítatlan indiai íz.
Alapvetően két szálon fut a történet. Van egyszer a múlt, visszaemlékezések formájában, továbbá a jelen, ahol főszereplőnk Jamal Malik, akit egyébként a Skinsben is látható Dev Patel személyesít meg, éppen a Legyen Ön Is Milliomos székében ül, és minden kérdésre tudja a választ, egészen a húsz millió rúpiás kérdésig. De menjünk sorban…


A story a főszereplő vallatásával és egy feltett kérdéssel kezdődik, amit a végén, még a stáblista előtt meg is válaszolnak. Jamal jelentkezett a Legyen Ön Is Milliomosba és eljutott tíz millióig, annak ellenére, hogy tanulatlan, és hogy sosem jutott még el addig senki. Még a műsorvezető (Anil Kapoor) is megpróbálja félrevezetni, mert féltékeny rá.
Egyébként nem egy kiköpött Vágó István a pali…
Jamal rendőrkézre kerül és megpróbálják kiszedni belőle a film elején elhangzott kérdésre a választ. Lényegében az egész mozi arról szól, hogy elmagyarázza, miért tudta a válaszokat.
Eközben visszaemlékezéseket láthatunk, egy egész élet nyomorát és szenvedését, a túlélés képeit vetítik elénk, egyetlen fiú szempontjából.
Kiderül, hogy Jamal csak az átélt fájdalom, szenvedés és kimondhatatlan nyomor miatt tudja a válaszokat. Belép még egy gyermekkori szerelem emléke is, mely aztán a film végén kiteljesedik.
Jamal tehát kínzatása közben visszaemlékezik, bemutatva nekünk az igazi Indiát, és az igazi Amerikát is egy pillanatra. Ez a mozi, amellett, hogy szórakoztató, mélyet üt a nézőn. Durva társadalomkritika, az emberiség legocsmányabb oldalát mutatja meg, a benne látható képek valódiak, a nyomornegyed a mai napig létezik.

Ez nem egy cukros kis love story Hollywood-ból!
A valóságot tárja fel előttünk, meghintve némi könnyedséggel, máskülönben megfeküdné a gyomrunkat.
Aki teheti, nézze meg, mert megéri, természetesen felirattal, a feliratozása is ötletesen lett megoldva.
A Gettó Milliomos egy jó történet, egy durva, egy szép, egy meseszerű történet, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát. Tehát kissé sablonos, ám ez nem válik a kárára.
Mi több, hiába külföldi koprodukció, az indiai filmekre jellemző táncikálás nem marad el, csak levezetésként a stáblista mellé tették.
Ha eddig még nem láttad volna, akkor szerezd be!

9

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről