Ponyvaregény (Pulp Fiction)

Sokan sokféle filmet kedvelünk. Valaki csak a krimiket szereti, vannak akik a romantikus filmekért rajonganak. De abban szerintem minden filmeket kedvelő egyetért, hogy Quentin Tarantino jó néhány évre, talán örökre beírta magát a filmkészítés „krónikájába”. Neve egyfajta a garanciát jelent a filmes szakmában. A Ponyvaregényt is ő jegyzi. Így tehát a rajongóknak kötelező darab! De mindenkinek csak ajánlani tudom.

Tovább

Aki ismeri a Tarantino filmeket, az nem fog csalódni a Ponyvaregényben sem. Szinte minden „Tarantino effekt” megvan benne. A film fejezetre tagolása, fröcsögő vér, Uma Thurman, Tarantino szereplése, klasszikussá váló zene, többszálon futó cselekmény, időrendi ugrálás. Szóval minden ami jellegzetessége egy egy Tarantino filmnek. Hát lehetséges, hogy az eddig leírt sorokból már rájöttetek, hogy én nem tudok elfogulatlan lenni ebben a témában. Nagyon szeretem Tarantino munkásságát. Legjobban a Kill Bill filmeket, de a Ponyvaregény is nagy kedvencem.

A történet mondhatni két fő szál mentén bonyolódik. Az egyik szál két maffiózó életét mutatja be. Ők Vincent Vega (John Travolta) és Jules Winnfield (Samuel L. Jackson). Mindketten megéltek már ezt-azt a „szakmájukban”: gyilkosságok, rablások, fenyegetések stb. De az ő munkájuk ezzel jár. Bármit megtesznek főnökük, Marcellus Wallace (Ving Rhames) kedvéért. Akkor is éppen az ő kérését teljesítik, amikor néhány fiatal bűnöző lakására mennek, akik meg akarták lopni Marcellust. De ekkor valami nem jól sül el. Szó szerint. Az egyik fiatal rájuk lő, de nem találja el őket és ezt Jules egy jelnek tekinti. Abba akarja hagyni a szakmát. Mivel a Tarantino filmekre jellemző a fejezetekre tagolás, Vincent és Jules története (amit leírtam) 2 fejezetet kapott, de nem egymás után. Az első és az utolsó meséli el az ő történetüket.

 

Közben kap egy önálló fejezetet Mia Wallace (Uma Thurman), ő Marcellus felesége. Nagyjából nincs is nagyobb szerepe a filmben. Annyi, hogy Marcellus megkéri Vincent-et, hogy szórakoztassa a feleségét. Vigye el vacsorázni. El is mennek egy (szerintem) nagyon jó helyre, ahol a régi idők Amerikája a „divat”. Marilyn Monroe a pincér, Elvis szól, és akár autó formája asztaloknál is megihatjuk azt a bizonyos 5 dolláros turmixot. Na itt végre a mi Travoltánk megcsillogtathatja tánctudását is! Még díjat is nyernek a tánccal, amit lejtenek! De azt nem is lehet leírni szavakkal, látni kell!
 Aztán hazaviszi Miát, de az este még nem ér véget. Váratlan meglepetés éri Vincent-et, és esély van arra, hogy Mia Wallace túl sem éli ezt az éjszakát...

De a történet szereplője még Butch Coolidge (Bruce Willis) aki egy boxoló, és természetesen ő is Marcellus embere. A feladata az lenne, hogy egy meccsen kikapjon. De Butch át akarja verni a főnököt. Ami sikerül is neki, de persze ez nagy kockázattal jár. Már menekülőben vannak a barátnőjével (Maria de Mederios), aki lássuk be tényleg „gyogyós”, amikor kiderül, hogy a lány otthon hagyta azt a sokat megélt karórát. Butch tehát visszamegy érte, útközben balesetet szenved, majd lövöldözésbe keveredik Marcelussal. De végül még ő menti meg a főnököt, és ezzel esélyt kap a menekülésre.

A Ponyvaregény 1994-ben készült, és azóta kultusz filmmé vált. Én azt gondolom, hogy nem csak a Tarantino rajongók körében, hanem a filmkedvelők, mozibajárók stb. körében is. Izgalmas, élmény-, kaland-, akciódús film sok-sok „Tarantino-effekt” fűszerezéssel. Kihagyhatatlan! Természetesen díjakat is besöpört szép számmal: 1995-ben Oscar díjat kapott a legjobb forgató könyv kategóriában, de megkapta ugyanezért a Golden Globe és a BAFTA-díjat is. De nyert Arany Pálma díjat is Cannes-ban, Samuel L. Jackson pedig megkapta a legjobb férfi mellékszereplő BAFTA-díját! Továbbá az is kétségtelen, hogy Uma Thurmant ez a szerep tette igazi színésznővé, hiszen ezután játszhatta el a Kill Bill filmek főszerepét is!
Szóval összefoglalva, ha már láttad, de szívesen nosztalgiáznál, akkor nézd meg újra, ha még nem láttad akkor azt mindenképp pótolnod kell! Nem fogod megbánni!

 

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről