A Pokolból/ Hasfelmetsző Jack különös története

Régen láttam, és emlékeimben a jó filmek polcára helyeztem.
Megnéztem újra és az emlékezetem nem csalt.
Nem mellesleg nem is olyan régen játszották a Magyar 1-en.
A pokolból egy kiváló thriller, némi történelmi háttérrel megfűszerezve.


,,Egy nap az emberek visszatekintve azt mondják, én szültem a XX. századot"


London utcáin...

… a rettegés az úr. A hírhedt Hasfelmetsző Jack legendáját dolgozták fel a Hughes testvérek filmjükben. A cím utalás a Pokolból-levélre, melyet az igazi Hasfelmetsző írt az ő nyomai után kajtató rendőröknek.
A Hughes testvér-, és rendezőpáros szokatlan választása e film, hiszen eddig legfőképp mai témákat boncolgattak. Ám a nyomor, a szegénység, a dekadencia ábrázolása ebben a mozijukban sem marad el.
E thrillert a From Hell című képregény alapján készítették, melyben Jack-et összefüggésbe hozzák a londoni felsőbb körökkel. Egy kiterjedt és nagyszabású összeesküvésről van szó.
A történet egyébként kimunkált, fordulatos, kellemesen borzongató, ha belegondol az ember. Amennyiben rendelkezünk némi háttér információval a Hasfelmetszőről, akkor mindenképpen érdekes a film által bemutatott igazság-verzió. A tény azonban az, hogy Jack-et nem fogták el, kiléte mai napig, és valószínűleg örökre rejtély marad. Érdemes elmélyedni a story-ban!
De a film…
A borzasztóan komor hangulatot kiváló operatőri munkával alapozták meg, az ábrázolt nyomor és kiúttalanság sötétjébe, a félelem és a rettegés vöröse keveredett.
A színekkel remekül bánnak
a filmben, a korabeli atmoszféra teljesen áthatja a nézőt.
A képek London utcáiról, a toronyóra vörös ég alatt, stb.
A korabeliséget erősíti, hogy a ruhák, az épületek, a használati tárgyak, minden abszolút illeszkedik a 19. század végi Angliához. Kivétel nélkül minden korabeli.
A gyufától kezdve, a viselkedésen keresztül, a beszéd stílusáig. Egyedül a Mary Kelly nevű ír prostituáltat játszó Heather Graham vérvörös haja nem túl hiteles.
Egyetlen ír sem létezhet ilyen vörös hajjal… annyira látszik, hogy festett!

A film meglehetősen ragaszkodik az eredeti, történelmi, Hasfelmetsző legendához, persze kissé módosítva a képregény által. Hasfelmetsző Jack megjelenítése is hátborzongató. Ahogy suttog, ahogy mozog, hogy semmi sem látszik belőle csak a köpeny, a kalap, a kéz, a hintó zöld, lidérces fénye, maga a hintó, a lecsapódó lépcsője... Csak a végén derül fény a kilétére, ám a film során folyamatosan kapunk alig észrevehető utalásokat a személyére vonatkozólag.
A gyilkosságok kiderítésével megbízott nyomozó, Fred Abberline (Johnny Depp) egy ópiumbarlangban tengeti életét, elvesztett családján keseregve.
Szinte ezekkel a képkockákkal kezdődik a film is.

Robbie Coltrane a felügyelő segítője, egyébként Hagrid, lemegy hogy magához térítse Depp-et és rávegye a nyomozás megkezdésére. A felügyelő tehát neki lát és szépen lassan kibontakozik előtte a tettes kiléte és az egész, szövevényes ügy. Eközben közel kerül Mary Kelly-hez is.
Jack mészárol (ezeket többnyire gyors képváltással, sejtelmesen mutatják be), majd elvégezvén munkáját megkapja jogos jutalmát. A vörös ír nő megmenekül, a felügyelő viszont keserű véget ér.

A film azokkal a kockákkal ér véget, amikkel szinte elkezdődött. E keretes szerkezet foglalja össze az egészet. Összességében egy kiváló, szórakoztató, borzongató film. A megjelenítés egyszerűen hihetetlen, olyan képi hatásokkal dolgozik, melyek egy pillanatra sem engednek szabadon a film, a helyszínek, az érzések atmoszférájából. A készítők még olyan apróságokra is odafigyeltek, mint amilyet a Depp végső találkozása Jack-kel jelenetben láthatunk.
Miközben a felügyelő megvádolja, Jack elfordul tőle, de mire visszafordul már a szemei is teljesen szénfeketévé válnak.
A hangsúly azon van, hogy ne hagyjátok ki ezt a 2001-ben készült remekművet, sőt mi több nyugodtan előveheti az is, aki régen már látta, mert nem az az egyszer nézhető kategória.

9

Sajnos nem lláttam de ha

Sajnos nem lláttam de ha valaki tudja mikor adják megint és milyen adón vagy hol lehetne megszerezni az segítség lenne!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről