A Lazarus terv

Ez a film az érdekes, gondolatébresztő filmek közé tartozik, ám mérsékelten érdekes, illetve gondolatébresztő. Nincsen vele komoly gond, csak egy kicsit steril, egy kicsit lassú ritmusú alkotás, nehezen köt le. Paul Walker kék szeméért meg nem fogok hasra esni.

„Lázár, a mi barátunk, elaludt, de megyek,  hogy fölkeltsem álmából.”

Elsőként nézzük a cím, illetve az egy sorral fentebbi idézet kapcsolatát. Az idézet a Bibliából származik, abból a részből, melyben Jézus tudomást szerez egyik barátjának, Lázárnak betegségéről. Mire odaér, jó barátja meghal, ám az Isten fia feltámasztja a halálból.
A cím is hasonlót sejtet, hiszen a Lazarus, a Lázár angol megfelelője. De senki ne gondoljon itt valami vallási áhítattól átfűtött mozira. Nem így van!
A story kezdete borzasztóan egyszerű és szimpatikus. Van egyszer egy férj és családapa, Ben Garvey, (Paul Walker) egy remek feleséggel (Piper Perabo) és egy kislánnyal. Rendes állása van, amit lelkiismeretesen és szívesen csinál, éppen kinéz neki egy előléptetés is, de mivel a munkáltatók tudomást szereznek zűrös múltjáról, priuszáról, elbocsátják.
Ekkor érkezik meg az öccse, Ricky (Shawn Hatosy) hogy egy utolsó balhéra csábítsa. Ben kétségbeesésében elvállalja az ügyet.

Ám az élet nagy rendező és úgy alakul, hogy egy többszörös gyilkosságba keveredik.
El is ítélik gyilkosságért, mindezt úgy sikerül véghezvinniük, hogy nem is ölt meg senkit…
Mire odaért már mindenki meghalt, ergo nem lőhetett le senkit…
Ám ezen az apróságon ne akadjunk fenn, 2 évig börtönben senyved, majd megszületik a végleges ítélet, mely szerint méreg injekciót fog kapni. Vagyis kivégzik.

A következő képsorokban azonban már azt láthatjuk, hogy Ben az út mentén sétál.
Na, akkor most mi van? Él? Meghalt? Ez a Túlvilág? Álmodta?
Erre gyorsan választ kapunk. Ő éppen egy Angyal hegyen álló vallási rend kezében lévő otthonba tart, ahol beteg embereket kezelnek. Találkozik egy különös férfival, (Lambert Wilson) aki különös dolgokat mond, és megpróbálja meggyőzni az előző életének emlékei által kínzott férfit, hogy azok nem valóságosak, nem számítanak, kezdjen itt új életet.
Ez az alak, akár egy angyal is lehetne, amilyen furcsa, amilyen könnyedén tűnik fel és el.
Ben el is kezdi ezt az új életet, de a múlt csak nem hagyja békén, de magányában társra talál egy kutyában, akit nemes egyszerűséggel Kutyának nevez el.

A férfi mégis képtelen így élni és kutatni kezd a családja után. Sejti, hogy a háttérben valami disznóság húzódik meg. Ezt több történés is alátámasztani látszik.
Egy ápolt többször nekitámad, megfigyelés alatt tartják, és nem engedik elmenni, fura véseteket talál a fák törzsén, miközben a furcsa férfi, Avery, párszor megjelenik és törekszik a meggyőzésére.
Eltelik a filmből egy óra és a néző azon kapja magát, hogy az egész történetből nem ért semmit.
Ez a homály nem is olyan nagy baj, mert ébren tartja a kíváncsiságot. Legalábbis általában így van.
Ennél a filmnél nem, mert mindettől csak vontatott és érdektelen lett az alkotás.
Meghalt és feltámasztották? Isteni közbeavatkozás? Vagy csak egy közönséges átverés?
Mindez csak a legvégére derül ki.
A Lazarus terv egy érdekes alkotás, de nem az a típus, amit az ember többször is elővenne és megnézne. Pedig hát, a történet szerint, minden adott lenne hozzá.
Ám a vontatott tempó miatt könnyen megunható a film.

5

 

indecision

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről