Kisvárosi Rock&Roll(Cemetery Junction)

Megtévesztően hathat Ricky Gervais neve, illetve előző rendezése a Lódító Hódító. Amíg az egyik komédia, addig a másik – e kritika tárgya – bár tartalmaz némi humort, valójában egy korrajzba rejtett dráma, pozitív végkicsengéssel.
Gervais második filmje lényegesen komolyabb hangvételű, jobban is sikerült, egy egyszerű, kissé naiv történet a 70-es évek Angliájából, a lázadó fiatalságról.

Fiatalság, bolondság!

1973-at írunk, a helyszín az angliai Reading városa, annak is Cemetery Junction nevű eléggé lelakott negyede. Itt az embereknek nem az amerikai kertvárosok jóléte jut, hanem végtelen műszakok a gyárakban, esték a kocsmákban. Egy életét kezdő fiatal szabadságvágyó lelkének egy ilyen hely felér egy börtönnel. Itt nincsenek lehetőségek, itt nem lehet álmokat megvalósítani, itt hétköznapok vannak.
Ezen a szegény környéken cseperedett fel három jó barát. Egyikük egy gyárban dolgozik, de ez neki nem elég, folyton azt mondogatja, hogy elhagyja várost, nem marad itt.
Ő Bruce, elég balhés srác, kedveli a hepajkodást, a lányokat és sosem futamodik meg egy kis bunyó elől. Ám apjával nagyon rossz a kapcsolata, neheztel rá a múlt miatt. Úgy érzi, fojtogatja a szülővárosa, szabadulni akar.

A másik srácnak szintén nem felel meg a jelenlegi élete, ő is elvágyódik, de még jobban szeretne öltönyben járni, Rolls Royce-ot vezetni, sok pénzt keresni, nem akar közönséges gyári munkás lenni.
Freddie (Christian Cooke) beáll kilincselő ügynöknek egy életbiztosító társasághoz, ahol Mr. Kendricknek (Ralph Fiennes) dolgozik. A főnöke egykor szintén csóró volt, úgy küzdötte fel magát az igazgatói posztig.
Milyen az élet… Kendrick lánya, Freddie egykori jó barátja, Julie (Felicity Jones) is előkerül.
Már az elejétől kezdve látható, hogy nagyon egy hullámhosszon vannak, álmaik is közös nevezőn vannak, mindkettőjük szabadulna innen.
A harmadik srác vonala kevésbé lényeges, bár az esetlen fiú fontos tagja a triumvirátusuknak.

Ők hárman a film lényegének, témájának kifejezői, hiszen hárman háromféle módon élik az életüket, miközben a felnőtté válás küszöbén a jövőjüket is meg kell alapozniuk.  Még a fiatalság tüze, a szórakozás, a bulik, a csajok, a Rock & Roll fűti őket, de már kénytelenek belegondolni abba is, hogy ez nem tarthat örökké.
Hamarosan kezdeniük kell valamit az életükkel.
Lényegében ezt tárgyalja a film.
Mit kezdenek magukkal a 70-es évek angol fiataljai, miközben érzékletesen bemutatja nekünk az akkori viszonyokat, megteremtenek egy hol kellemes, hol kellemetlen Rock and Roll-os, fiatalos, lázadó szellemiséggel telt hangulatot.
Természetesen nem maradhat el a kötelező szerelmi szál sem, illetve a Boldog Konyec, ami elég naivvá teszi a filmet. Emiatt azért kár, mert amúgy szimpatikus módon, egy földön járó alkotásról van szó.
Számos helyen a film leírása, műfaji besorolása is megtévesztő. Mint azt már fentebb írtam, ez a film nem vígjáték. Akad azért benne humor – Gervais révén főleg, a Taylor család beszélgetései hozzák a poénokat leginkább -, de ettől még csak jobban elődomborodik a drámaibb mondanivaló, a választás elé kerülő fiatalok nehéz helyzetének ábrázolása. A régi problémákat újak váltják fel, az idő fogy és dönteni kell.
De mit kezdjenek magukkal? Öltöny vagy olajfoltos kezeslábas?

A film kellemes időtöltést nyújt, nem bántam meg a ráfordított másfél órát. Hangulatos, üdítően keverednek benne a műfaji sajátosságok. Nyomasztó mondanivalóját kiválóan oldja a belecsempészett humor, a fiatalok lázadó attitűdjéből fakadó bohóckodás, és végső soron – néha jó érzés megnézni ilyen idealizmus oltárán áldozó mozit is. Mintha csak egy modern mese lenne…
Emellett a színészek is jók, Gervais és a többi idősebb színész remekül asszisztál a fiatal titánoknak.
Különösen a második filmes, eddig főként sorozatokban szereplő Tom Hughes (Bruce) alakítása megnyerő, de Ralph Fiennes is hozza tőle megszokottat.
Ricky Gervais legújabb mozija talán nem kiemelkedő darab, de üdítően hat az emberre. Jó végignézni ezt a mondanivalóval is rendelkező, néha kicsit nyomasztó, de leginkább könnyed és szórakoztató filmet.
Arról meg nem is beszélve, hogy a mai fiatalok is könnyedén tudnak azonosulni a kételyek és álmok gyötörte szereplőkkel.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről