A kód (Thick as thieves)

Nem tudom, hogy mit is mondhatnék elöljáróban. Azt hiszem Antonio Banderas és Morgan Freeman főszereplése előrevetíthet valamit. Alapjába véve egy kissé „Ocean’s-ös” tolvaj film, mérsékelten akció dús, ám valamelyest izgalmas és kellően fordulatos krimi.

-.-.-.-.-.-

Nyilván sokak számára garancia Banderas, vagy Freeman neve. Számomra Freeman mindenképp.
A film kezdő képsoraiban is őt látni, ahogy egy fürdőben lelő egy másik férfit. Ennek majd a későbbiekben lesz szerepe, amikor megismétlődik a képsor.
Kiderül majd az is, hogy ki volt az áldozat.
Szóval Freeman, szerepe szerint, Keith Ripley egy legendás műkincs tolvaj, aki megnézi munka közben Gabriel Martint, (Antonio Banderas) aki gyémántot lop a metrón és megjelenéseit gyakran latinos dallamok kísérik.
Ripley ajánlatot tesz Gabrielnek, hogy segítsen neki egy melóban. Ez pedig két elveszett, senki által nem ismert Fabergé tojás ellopása lenne egy neves, orosz műkincsekkel és ékszerekkel foglalkozó cég szuperbiztos trezorjából.
Eközben Wéber nyomozó is a páros nyomába ered, mert el akarja kapni Ripley-t, majd a későbbiekben becsatlakozik az FBI is.


Gabriel áment mond a közös ügyletre, majd nagy tempóval ráhajt Ripley keresztlányára, aki a néhai társának a lánya. Össze is futnak egy jellemzően orosz szórakozó helyen, és a DJ a t.A.T.u. örök slágerét, a „Nám jáon a vonat” című számot pörgeti.
Alexandra táncolni hívja Gabi-t, de komoly lassúzás lesz a vége a disco közepén.
Ezt természetesen ágytorna követi, mivel Banderas pucér valagát muszáj megmutatni…
Ripley és Martin elkezdi a közös munkát, feltérképezik a terepet, kidolgozzák a meglehetősen brutális védelem elleni stratégiájukat.
A megbízójuk, Nikki Petrovic, ki e tojásokat szeretné tulajdonában tudni, kicsit megsürgeti a párost Alexandra, a keresztlány, felhasználásával. A zsarolás hatására fogják magukat és elkezdik az akciót.


Előfordulnak furcsaságok a behatolás kivitelezésében, elég csak a mozgásérzékelő átverését, vagy a számkombináció kitalálásának módszerét megemlítenem.
Miközben a tolvajok ügyködnek, addig Wéber elindul, hogy elkapja őket, de erre semmi szükség mert Banderas kettős játékot űzött és bezárja Ripley-t a trezorba.
Ő pedig elindul kimenteni Alexandrát.
Majd miután Petrovic átvette a tojásokat beviszik az örsre. Ám ott fény derül, arra is, hogy nem Gabi volt az egyetlen, aki megpróbálta átverni a többieket, ugyanis az a Petrovic, akit bevittek, nem az a Petrovic.
Kellemesen fordulatos az egész film, a vége meg egyenesen remek ezzel az átverés-heggyel kicsúcsosodva. Csóró Gabriel sokkos lesz kissé, de kárpótlásként Ripley felhívja, Alexandra meg szerelmet vall neki. És a végén még a vonat is befut…
Alapjába véve egy egészen jó kis film, bár kód az nem sok van benne, nem is egy jó cím.
De a film kárpótolja az embert az ilyen apróságokért!

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről