Gulliver utazásai (2010)

Türelmes embernek tartom magam, ezért általában toleráns módon állok dolgokhoz. A filmekhez különösképpen, ezért a rossz kritikák ellenére adtam egy esélyt a Gulliver utazásainak. Utólag belátom, hogy nem kellett volna...

Tovább

Az, hogy rossz film, talán nem is elég kifejező a Gulliver utazásaira. Szegény Jonathan Swift, ha látná ezt a filmet...Valószínűleg nem örülne, sőt engedélyt sem adna arra, hogy ezt a filmet bemutassák. Tényleg borzalmas! Őszintén szólva az is lehet, hogy a rendező Rob Letterman nem is olvasta Swift regényét, mert ebben a filmben Gulliver csak az óriások és a liliputiak földjére jut el, filozófusokról és a Nyihahákról szó sincs. Nagyon remélem, hogy nem azért, mert folytatása is készül! Mondhatjuk, hogy ez a Gulliver utazásainak egy modern és XXI. századi feldolgozása, de ez sem változtat a tényen, hogy szinte nézhetetlen.

A főszereplő Lemuel Gulliver, azaz Jack Black postázóként dolgozik egy újságnál, igazi lúzer. Évek óta tetszik neki az utazási rovat vezetője Darcy (Amanda Peet), de köszönésnél többet nem beszél vele. Egy újonc érkezik a postázó részre, de már másnap Gulliver főnökévé nevezik. Talán ez segíti Gullivert ahhoz, hogy beszéljen Darcy-val. De rögtön bajba is keveredik, azt mondja a lánynak, hogy ő is szokott írni és, hogy utazni is szeret. Darcy megkéri, hogy írjon egy próbacikket és ha jól sikerül, akkor felveszi a rovathoz. Gulliver be akar vágódni a lánynál, így ellop az internetről egy cikket és azt adja le. Ez az írás egy profitól származik, így nyilván tetszik Darcynak is. Elküldi Gullivert, hogy írjon a Bermuda háromszögről.

Ekkor kezdődnek Gulliver kalandjai, a hajója viharba kerül, és lekötözve tér magához, icipici emberkék veszik körül. Eddig még nem is olyan rossz, de aztán

Gulliver-t először börtönbe csukják a kisemberek, mert ellenségnek vélik. Itt ismeri meg Horatio-t (Jason Segel), aki a királylány (Emily Blunt) fürkészése miatt van börtönben. Gulliver és Horatio beszélgetnek, és kiderül, hogy a királylánynak sem közömbös a fiú, de jegyben jár Liliput tábornokával, ezért helytelen lenne egy rangján alulival szerelembe esnie. Kongatnak, ami azt jelzi, hogy megtámadták a palotát. Az ellenség a királylányt akarja elrabolni, és felgyújtani a palotát. De Gulliver megmenti a királylányt és az égő királyt is eloltja, konkrétan lepisili. Ezután már nem kell börtönbe mennie, sőt hős lesz belőle. Mondjuk ő maga is rájátszik erre, mert elmeséli micsoda hőstetteket végzett Jedi lovagként, vagy az Avatar-ban, vagy a Titanic elsüllyedésekor. Mivel a Liliputiak még sosem hallottak ilyesmiről, ezért minden szavát elhiszik. Teljesen megváltoztatja Liliputot: reklámtáblák, fénytáblák stb. Eközben megtalálják Gulliver hajóját, és az iPhone-ja is megmarad, így le tudja hallgatni üzeneteit: megtudja, hogy Darcy rájött a hazugságára, sőt ő is elindult a Bermuda szigetek felé. Gullivernek hatalmas házat építenek a kicsi emberek, a király pedig tábornokká nevezi ki.

Persze ez nem tetszik a jelenlegi Edward tábornoknak (Chris O’Doewd). Olyannyira nem, hogy elmegy az ellenséghez és lepaktál velük. Nagy sereggel és egy robottal térnek vissza Liliputba. Gulliver bevallja, hogy hazudott a hősiességét illetően, ezért pedig száműzik. Az ellenség elfoglalja Liliputot, a királyi párt börtönbe zárják, a hercegnőnek pedig férjhez kell mennie Edwardhoz. Gulliver az Óriások szigetére kerül, egy óriáslány női ruhába öltözteti és fogva tartja egy babaházban, de megérkezik Horatio a hírrel, hogy Darcy hajója is Liliput szigeten kötött ki, a lányt pedig elfogták a kisemberek. Így Gulliver megszökik, hogy kimenekítse a lányt a börtönből.

Nem árulom el, hogy végződik a film, mert akkor már tényleg semmilyen izgalom nem maradna benne.

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről