A griff támadása(Gryphon)

Ehhez a filmhez, így elől járóban, nem sok hozzáfűznivalóm van. Talán annyit, hogy egy 2007-es fantasy-ről van szó. Elszomorító, hogy pontosan az ilyen típusú filmek miatt olyan borzalmas az igazi fantasy mozik megítélése. Például az enyém is. Ez a produkció Asylum szintű és lerombolja az összes reményem, hogy a Gyűrűk Urán kívül valaha még láthatok egy igényes fantasy-t.

Az előzetesem után…

Az alaptörténet pont olyan borzalmas, sablonos, összecsapott, mint maga a film. Volt egyszer két fivér, akik összekaptak és az egyik végzett a másikkal. Innentől kezdve beszélhetünk az Átokról, és a Griffről, mely kinézetre nevetséges, a történet szempontjából pedig teljes mértékben súlytalan, pedig még a címben is benne van. Hogy konkrét legyek: Nagyon nem a Griff a lényeg!

Jelen helyzetben éppen polgárháború dúl két ország népe között. Az egyik király fia, a másik király várát ostromolja éppen, amikor a szorongatott uralkodó súlyos döntést hoz. Lánya ellenjavallja, de ő mégis a vérét adja a varázslójának, hogy az feléleszthesse a Griffet. A ravasz varázsló és két nője azonban a saját irányításuk alá vonják a méretes jószágot. Ahogy a kőszoborból újjáéled az valami rémisztő…
A varázsló elhatározza, hogy ezzel a túl méretes csirkével fogja terrorban tartani a környező vidéket, és erre a Legenda szerint meg is van minden esélye, ha a Napfogyatkozásig nem állítják meg, különben halhatatlan lesz. Na, ez azért már egy nagybetűs HŰHA…

Azt még nem is mondtam, hogy a Griffet egyetlen módon lehet megölni, ha megszerzik a Drákon dárdát. Igen, jól látják kedves hölgyeim és uraim, ez a tipikus klisé a „menj el, hozd el, öld meg” újabb megmutatkozása.
Útra kelnek hát, hogy felleljék ezt a csodálatos varázstárgyat. És milyen érdekes, hogy milyen alacsony lovakon indulnak el. Vagy a színészek mindegyike átlag két méter magas…
Az utazás olyan szokványos helyeken vezet keresztül, mint a Holtak völgye és az Elvarázsolt Erdő, a Griff meg időnként rájuk ront, hogy történjen is valami.
Ebben az említett völgyben találkozik a két ellenséges királyság két örököse. A kapcsolatuk nem indul valami fényesen, de aztán – hogy a klisénél maradjunk - egymásba habarodnak. 
A felületes történet alakulgat és eljutnak az első lényeges állomáshoz, ahol egy rémes kőszobortól megszerzik a dárda egyik felét, de hiába örülnek neki, mert hamarosan elveszítik és a gonosz varázslóhoz kerül. Gondolom ez akart itt a feszültség fokozó, drámai hatást keltő fordulat lenni, de nekem nem nagyon ment feljebb a vérnyomásom. Legalábbis nem abból az okból, ahogy azt a készítők elképzelték.

Az alatt az erőd alatti katakombarendszerben lelik meg a varázslatos dárda másik felét, amelyikben a mágus húzta meg magát a két nőszeméllyel és a ronda madarával.
A két ellenséges király, az örökösök szülei, is összefog és az erőd alá vonulnak, hogy végső esetben beavatkozzanak.
De reszketnek ám az életükért erősen! Hiszen csupán (!) két sereg áll szemben egyetlen nagyra nőtt tyúkkal. A királynő is kiveszi a részét a harcból és mágikus párbajba keveredik a varázsló két azonosítatlan státusú nőnemű követőjével.
Ezek a képsorok káprázatosak, nem jutottam szóhoz… a röhögéstől. Én ehhez hasonlót a Dragonquest-ben láttam, de még az is jobb film ennél.
Az legalább nevetséges volt, ez inkább csak fejfájdítóan ügyetlen, igénytelen és szánalmas.
A Sablongyár hozzáállás a film végét sem kíméli. Természetesen a jó győz, a gonosz nem, a két ország egyesül, a két örökös szereti egymást, a dárda is megvan, a Griff eltörik…
Kell ennél több? Ha az nem is, de kevesebb semmiképp, akkor az már minősíthetetlen lenne.
Ezzel a filmmel gyerekeket lehetne megríkatni, meglett, életerős férfiakat öngyilkosságba kergetni, várandós anyukák spontán elvetélnének a láttán.
Az egy dolog, hogy olcsó. Láttunk mi már kisköltségvetésű, ám jó produkciót. De az nem mentség erre az összecsapott, mindent bele, majd lesz valahogy, igénytelen alkotásra.
A „szar film” címke jogos oda ítélése vita felett áll. Akinek az útjába akad a film megtekintésének lehetősége, az tegye alapos megfontolás tárgyává. Mivel tisztességes trailert nem találtam itt van egy, ami alá Bon Jovi örökzöldjét vágták.
A semminél több. Legalább jó a zene hozzá! :D

2

Ebből a trailerből nem sok

Ebből a trailerből nem sok minden derült ki, de látom itt is van szexjelenet, mert anélkül az ilyen film eladhatatlan, nagy orrú, kissé bárgyú királyfi, értelmezhetetlen vonaglások nappal, este, állva, ülve és sok egyéb más is. Szerintem túlzás, hogy a zene jó, B.J.- nak vannak ennél sokkal jobb számai is.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről