Fast Five – Ötödik Sebesség

Megérkezett a Halálos iramban széria legújabb, ötödik „epizódja”. A közel 10 éve debütált Halálos iramban azóta is az egyik legjobb autós-üldözős akciófilmnek számít, ha nem a legjobbnak. De az biztos, hogy helye van a filmtörténet „nagy könyvében”. Mint ilyen alkotás, nem maradhatott folytatás nélkül és egymás után készítették az újabb és újabb száguldásokat. Kisebb-nagyobb sikerrel. Jártunk már L. A. -ben, Miamiban, Tokióban. Ezúttal Hollywood „Száguldó Cirkusza” Brazília legnevesebb városába, Rio de Janeiro -ba repít minket.

A 2 Fast 2 Furious bukása után szinte a teljes készítőgárdát leváltották. A rendezőtől az írókig. A rendezői stafétát a Tokiói hajszára Justin Lin vette át. Akit ázsiai produkciók kivételével nem nagyon lehetett látni addig sehol. Íróként Chris Morgan csapott a betűk közé. Érdekes módon ő sem tett le említésre méltót az asztalra addig. Sajnos szerintem azután sem. Hisz véleményem nem éppen a harmadik részt dicsőíti. Mindenesetre megmaradt a rendező is és az író is. Plusz Gary Scott Thompson, az eredeti sztori kiötlője visszatért a stábtagok közé a negyedik részre. Szerintem ez  mentette meg a bukástól őket. Így kaphattuk meg a legújabb nitro- löketet.

 

A szereplőgárdát látva azt hinné az ember, hogy megint a szokásos sztárdömpinggel szerették volna befedni a gagyit. Hát ez most nem így van. A Skorpiókirály (Dwayne „The Rock” Johnson) szerepeltetése nagy ötlet volt. Az igaz, hogy így a dagadó izmok hangsúlyozása Vin Diesel mellett dupla hangsúlyt kapott, de kellett. Ugyanis Vin karaktere, Toretto mintha kicsit nyugisabb lenne az eddig látottól. A nagy Rio -i melóra összejött az eddigi filmek apraja nagyja. Szinte mindenki szerepelt, aki valaha komolyabb szerepet játszott valamelyik részben. Természetesen a halottak kivételt képeznek. Az első részben látott Vince karaktere például igazi felüdülés volt, annak ellenére, hogy egy pö..nek tartottam mindig is.

A sztori nagyon jóra sikerült, habár az elején volt egy gikszer szerintem. A vonatrablásnál nem értettem pontosan a tervváltozás miértjét, majd az utána következő szemrehányást Dom részéről, amikor ő változtatott és emiatt kerültek szarba. No mindegy ez legyen a legkevesebb.

A párbeszédekben viszont sajnáltam a lerágott közhelyek és nagy katartikus dumák által elvett drága perceket. De ezt is lehet nézni. Mivel olyan káprázatos akciójeleneteket mutattak, amikkel már rég nem találkoztunk (a 2., 3. rész közel sem volt ilyen jó). Leginkább annak örültem, hogy nem akartak elkápráztatni senkit kocsik repkedésével, meg szinte lehetetlennek tűnő – azaz tényleg lehetetlen- kaszkadőrmutatványokkal, hanem a tiszta száguldásra fektették a hangsúlyt.

Nagyon szembeötlő negatívumot nem nagyon tudnék megemlíteni. Az egész filmet úgy néztem végig, hogy észre se vettem az időt. Meg is lepődtem, hogy milyen rövid volt, majd rájöttem: több mint 2 órát bámultam át. Alig várom a folytatást, hiszen mind tudjuk: vannak hatsebességes kocsik is. Meg persze láttam az utolsó pár percet is...

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről