Batman-(APA) Kezdődik!

Gondoltam gazdagítom a Sorozatportált, ha már úgy is játszották az RTL-en.
Azt hiszem, a Bőregeret nem kell senkinek sem bemutatni. E legendás és közkedvelt szuperhős 2005-ben újra filmvászonra került. A DC képregényhősből mozisztárrá avanzsált komor gotham-i lovag történetének remake-je a most következő darab.
A többit inkább…

…ezután folytatom.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a filmet Christopher Nolan rendezte. Eddig rendben is vagyunk. De ki írta a story-t hozzá? Az a férfi, aki a Túlvilág szülöttének borzalmas forgatókönyvéért is felel. David S. Goyer.
Ez a férfi talán mégis jó író lenne, csak egyszer félresiklott?
Erre komolyan meg van az esély, ugyanis a Begins története jó, és Goyer-nek komolyan benne van a keze az igen csak kedvelt Flashforward nevezetű csodasorozatban is.
A denevér-mese Bruce Wayne (Christian Bale) álmával kezdődik, melyben visszatér gyermekkorába, amikor bezuhant a denevérekkel teli barlangba. Eztán egy kínai börtönben ébred, ahol meglátogatja egy különös idegen (Liam Neeson) és egy ajánlattal áll elő. Csatlakozhat Ras’ al Ghul-hoz igazságtevő harcában. Bruce persze elmegy és megkezdődik a kiképzése, az oktatása. Ezzel párhuzamosan pedig visszaemlékezések egész sorát láthatjuk. E kettő váltakozik egymással, és figyelemmel kísérhetjük Wayne jellemfejlődését, hogy lesz végül az az álarcos férfi, aki.
Megtanulja leküzdeni a félelmét, a szülei elvesztése felett érzett haragját.
Rádöbbentik, hogy az igazságszolgáltatás és a bosszú sosem voltak azonosak, letisztázódik benne az igazság, és a jó/rossz fogalma. Megismeri a bűnözőket, a gondolkodásmódjukat, tanulmányozza a félelmet. 
Ez lehetne a mottója végső soron mind Bruce-nak, mind az egész filmnek.


„Miért zuhanunk a mélybe? Hogy megtanuljunk kimászni belőle!”


Ras’ al Ghul kiképzése a végére ér és Wayne elnyerheti a méltó helyét az Árnyak Ligájában, mely egy igazságosztó szervezet. A próbát kiállja, de végül meghátrál mert rájön, hogy nem tudnak megegyezni az elvi kérdésekben. Hát összebalhéznak, ahol Bruce megmenti Neeson életét, majd visszatér Gotham-be, a Wayne-kastélyba, mivel megtudja, hogy a Liga tervei közt szerepel a város elpusztítása.
Főhősünk azonban elhatározza, hogy megmenti a bűnbe és korrupcióba fulladó városát.
A reptéren elé jön Alfréd, akit az utánozhatatlanul remek Michael Caine alakít. Hazatérvén azt kell tapasztalnia, hogy halottnak hitték és eladják alóla a cégét. De ő újra kiépíti a rég elvesztett kapcsolatait. Többek között gyerekkori barátnőjével, Rachel-lel (Katie Holmes). Szerez két új barátot is.
Az egyik Lucius Fox, (Morgan Freeman) aki a cégének alkalmazott tudományok osztályán dolgozik, illetve Gordon felügyelővel (Gary Oldman) is közelebbi barátságba kerül, de csak mint Batman.
A nagy tervezgetés közben berepül a szobájába egy számítógéppel kreált denevér és kipattan az ötlet. Legyen a denevér a jelkép, mellyel majd rettegésben tartja a gothami rosszfiúkat. Fox és Alfréd segítségével elkezdi kialakítani Batman hírhedt karakterét.
Első lépésként lecsap egy drogszállítmányra és elkapja a fő maffiavezért, Falconi-t, (Tom Wilkinson).
Ám a vezért nem lehet elítélni, mivel Dr. Crane, a későbbi Madárijesztő elintézi, hogy ne legyen beszámítható, mi több elmebetegnek nyilvánítja.

Ezalatt a Ras’ al Ghul sem tétlenkedik és ellop a Wayne vállalattól egy mikrohullám sugárzót, hogy elpárologtathassa Gotham vízkészletét, melybe előzőleg Crane azt a hallucinogén drogot öntötte, mellyel később Batman is megfertőződik.
Wayne kettős életet él. Éjszaka a sötét ruhás igazságosztó, nappal pedig duhaj aranyifjú.


„Mindegy mi van belül elrejtve, csak az számít, amit teszel!”


Ez az idézet azt hiszem nem szorul részletesebb magyarázatra. Egyszerűen igaz és kész.
A végére beindulnak az események és az Arkham elmegyógyintézetben fény derül a turpisságra, tehát Batman, Rachel és Gordon megteszik
a megfelelő lépéseket a város megmentésére.
Mindez Bruce Wayne születés napján történik, melyen megjelenik Ras’ al Ghul is, majd a nagy balhézás közepette felégetik az egész kastélyt.
Az arkhami betegeket az utcára engedik, elszabadul a káosz, a mikrohullám sugárzót pedig e
lindítják a vonaton.
Ám a katasztrófát Batman, természetesen, megakadályozza. De a film vége nem teljesen boldog. A kastélyt ugyan újraépítik, némi kiegészítéssel, Gordon beüzemeli a híres Batman-reflektort, de Rachel nem kíván Bruce mellett maradni.
Úgy látszik a szokásos nő gondok az új részben sem oldódnak meg.

Végül Batman-t figyelmeztetik Joker-re, bevezetve ezzel a következő részt.
Összességében egy jó film, hű az eddigi Batman story-khoz. Akkor is ha az első két résznél nem jobb.
Eleinte nem örültem neki, hogy a felújítás az elejétől kezdődik, mert nem láttam értelmét, de azt el kell ismernem, hogy stílusosan végezték a munkájukat a készítők. Annak külön örültem, hogy visszatért az a régi komor hangulat, ami az e
lső két részt jellemezte. Annak is csak tapsolni tudtam, hogy nem pakolták tele számítógépes látvánnyal, bár szerintem a denevéreket kár volt géppel megcsinálni…
Az eleje, Bruce jellemfejlődése, kissé elnyújtott, az igazi események lassan indulnak be.
Hogy ez jó, vagy rossz e azt még nem sikerült eldöntenem.
Számtalan poén céltáblája lett a film azzal, hogy Batman gyakorlatilag hörög.
Ez a szinkronos verzióban nem olyan vészes és szembeötlő, de ahogy halad előre a film, úgy hörög egyre jobban a szinkron is.
Egyetlen dolgot furcsálltam csupán a film alatt. Az autós üldözést, és a lopakodó üzemmódot. Az volt a lopakodó üzemmód, hogy lekapcsolta a lámpáit?
Három rendőrautó között nem vették észre, mert a helikopter reflektora éppen nem világította meg? Na, ez mégis mi a fene?
Ettől eltekintve a film rendben van. De az első kettő még veri!


7

Én csak egy dolgot nem

Én csak egy dolgot nem értek.

Oké hogy a mikrohullámú izé felforralta a csövekben lévő vizet, de az emberekben lévőt miért nem?

Nem kellett volna az embereknek szétrobbanni a közelében, vagy ilyesmi?

:D

wouhn képe

Ízlések és pofonok. Nálam a

Ízlések és pofonok. Nálam a mélypont a Batman Visszatér. Az elsőtől sem ájultam el, viszont a Mindörökké Batman és a legújabb kettő (Batman Begins, The Dark Knight) nagyon tetszettek.

Ja és aki igazán nagyot akar nézni, tekintse meg az 1966-os Batman filmet Adam West főszereplésével!

Kedves író! Már, hogy az

Kedves író! Már, hogy az istenbe verné az első két film a Kezdődik!-et? Te vagy nem vagy ép vagy durva ízlésficamban szenvedsz.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről