White Collar 1x01 - Pilot

A USA csatorna 2009-es sorozatát egyre többen kedvelik világszerte. Gondoltam teszek egy próbát,  nem veszthetek semmit. Jól is sült el a dolog, elég szépen megalkották a pilot epizódot. Ilyennek képzelek el egy klasszikus bevezető részt.

Műfaját tekintve nyomozós, elmés valami, ami rengeteg ötletet és potenciált hordoz magában. A főszereplőkkel egyből meg lehet barátkozni, minden klappol ahhoz, hogy jó sorozatnak nézzünk elébe.

Pontosan ide kattints a részletekért...

Az első képsorokból megtudhattuk, hogy egy férfi lazán kisétált egy szigorúan őrzött fegyházból. Ő a főszereplőnk, Neal Caffrey akit leginkább csalás miatt csuktak le pár éve. Szabadulása előtt úgy döntött, hogy stílusosan megpattan.

Rögtön ugrasztották Peter Burke FBI ügynököt, aki a fickó után nyomozott még anno. Ismeri minden gondolatát, ő az egyetlen, aki el tudja kapni ismét.

Azt hittem, hogy amolyan rabló-pandúr játékot kapunk hosszú epizódokon, vagy akár évadokon keresztül, de nem így lett. Mr. Burke gyorsan Neal nyomára bukkant, aki azért lépett le a sittről, hogy megtalálja ex-barátnőjét. Ugye a klasszikus szerelmi vonal, ami nem maradhat el.

Szóval a csaló visszakerül a sittre, de segít a nyomozónak egy megoldhatatlannak tűnő ügyben, ezért alkut kötnek. Neal szabadlábra kerül, cserébe segít felgöngyölíteni az ügyet. A lábán lévő kütyü beriaszt, ha 2 mérföldnél távolabb kerül egy bizonyos moteltől. 2 mérföld? Nem rossz. Kicsit irreális. Egyesek csak 100 feet-et kapnak.

Elég jónak tartom a sorozatot, legalábbis azt az egy árva részt, amit láttam eddig belőle, de néhány dolog nem fér a fejembe. Kicsit zavaros volt ez az FBI-bünöző megállapodás. Úgy értem azt láthattuk, hogy elszállásolják hősünket egy motelben és na ok akkor jövök másnap. Ja és meg ne szökj! Nem teljesen érzem itt a biztonsági faktort.

Az újdonsült tanácsadó persze értékes információkkal tudott szolgálni. Könnyű, hogy ismeri a „szakma” rejtelmeit, de legalább kijutott a kóterből. Galibát okozott szép számmal, de mindig ki tudta magyarázni magát. Nem is tűnik rossz embernek, nem mutattak olyat, amitől arra kéne következtetnünk, hogy csak bolondítja az FBI-t azért, hogy elérhesse céljait. Bár kicsit érdekházasságnak tűnik és gyanítom nem fog minden simán menni a jövőben.

Ha valakit az eddig leírtak emlékeztetnek mondjuk a Kapj el ha tudsz című zseniális filmre (Di Caprio), az nem a véletlen műve. Nekem is ez ugrott be elsőként. Na meg a Mentalista. A két stílus különös elegye ez a sorozat. Nyomozós szériának ígérkezik, de mégis kicsit más.

Ahogy lenni szokott, az okos fiúnak sikerült az, amit a rendőrség hónapok óta próbál. Segítségével meglett az elkövető. Csak éppen nem volt elég bizonyíték. Pontosabban volt egy raktár, ahol a gyanú szerint nyomtatták a hamis spanyol kötvényeket, de nincs házkutatási parancs. Az idő viszont szorít, mert ha nem mutatnak fel semmit, akkor Neal megy vissza a rács mögé.

Így hát Mr. Caffrey húzott egy nagyon ravaszat. Fogott egy autót és meglépett. A helyzetjelzője rögtön be is riasztott, minden zsaru utána eredt. Neal a raktár felé vette az irányt, bejutott és ott várt a rendőrökre. Ugye ilyenkor nem kell házkutatási parancs, csodák csodájára nagyobb zsákmány tárult a nyomozó urak szeme elé, mint egy egyszerű tolvaj. A terv bevált, mindenki megkapta amit akart.

A sorozat egyik főszereplője Matthew Bomer, akit én a Traveler-ben láttam utoljára, a másik pedig Tim DeKay, akit A-fraid biztos felismer a Karneválból.

Összességében egy ígéretes sorozat, már lement 6 rész, szóval igyekeznem kell, hogy behozzam magam.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről