The Walking Dead 1x01 - Days Gone Bye

A vártnál hamarabb érkezett az egyik legígéretesebb újonc, ami akkora kampányt kapott Amerikában, hogy mindenki figyelmét felkeltette. Nem is mindennapi sorozatról van szó, hiszen zombis témában eddig nem nagyon dúskáltunk a szériák világában. Bevallom, nálam a legjobban várt sorozat a The Walking Dead az idei évben, ezért óriási elvárásokat támasztottam a bevezető résszel szemben. A jó hír, hogy egyáltalán nem kellett csalódnom.

Részletek a tovább mögött...

Tényleg nem mindennapi hype előzte meg a debütálást. Az AMC csatorna nem sajnálta az időt és a pénzt, hogy különlegesebbnél különlegesebb helyeken népszerűsítse üdvöskéjét. A hatás egész biztos nem marad majd el, bár kicsi aggodalomra adhat okot, hogy a pilot kikerült az internetre és közel két héttel a premier előtt a legnagyobb rajongók már megnézhették. Nem hiszem, hogy túlságosan befolyásolja majd a fogadtatást ez az incidens. Mi pedig örülhetünk, hogy így alakult.

A sorozatról tudni kell, hogy az azonos című képregény adaptációja. Az eredeti mű hatalmas népszerűségnek örvend. Talán ez az első zombis témájú írás, ami igazán be tudott futni és hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Az AMC úgy döntött, hogy lát elég fantáziát a képregényben, hogy tévésorozatot készítsenek belőle. Aki ismeri a csatornát, tudhatja, hogy az erőszakos, véres és egyéb gusztustalan jelenetektől nem riadnak vissza, ami elég pozitív, hiszen egy zombis sorozatban ezek alapkövetelmények.

Az előzetes hírek szerint ez egy kőkemény dráma lesz, amely pikantériája, hogy ilyen környezetben játszódik. Ezért is figyeltem fel a sorozatra. Nem nyúltak vissza az alkotók a klasszikus zombis klisékhez, nem akartak egy agyatlan szériát csinálni. Itt a drámán van a hangsúly. Ezért nem meglepő, hogy az egyik legjobb forgatókönyvírót sikerült megnyerni a feladatra. Frank Darabont felel a sztoriért, aki olyan filmkülönlegességeket írt már, mint A remény rabjai, Halálsoron, A köd, stb. Egytől egyig remek filmek, amelyeken az érzelmesebb nézők kisírhatták a szemüket. Na, valami ilyesmit várok a későbbiekben a The Walking Dead-től is.

Az első részben már megcsillogtattak valamit ebből a nagy drámából. Meglepő, hogy a bevezető kifejezetten lassú, már-már vontatott lett. Nagyon lassan bontakozott ki a cselekmény és sok-sok figyelmet kaptak az emberek. Az egyik jelenetben nagyon jó hangulatot tudtak csinálni az alkotók és szinte érződött a mérhetetlen feszültség, magány és szenvedés, ami a kataklizmával együtt járt.

Rick seriffhelyettes szemszögéből szemlélhettük az eseményeket, akit egy akció során meglőttek és mire magához tért, a világ kifordult önmagából. Egyelőre nem tudni, hogy mi is történt pontosan (valami vírusra gyanakszok), de az emberek meghaltak és újra feléledtek, ezúttal zombiként. Klasszikus eset. A városokat elözönlötték a járkáló halottak, akiket csak egy jól irányzott fejlövés helyezhet örök nyugalomba. A városok lerombolva, a túlélők elmenekülnek, stb. Ja, és a zombik harapása elég kellemetlen, mert a sértett is hasonló sorsra jut. Főhősünk miután felocsúdik, elindul Atlantába, hogy megkeresse feleségét és kisfiát.

A sztoriról nem is akarok többet elárulni, inkább nézzétek meg.

A főszerepet egyébként Andrew Lincoln kapta meg, aki játszott már korábban egy-két filmben és feltűnt nagyobb sorozatok epizódszereplőjeként, de semmi komolyat nem alkotott még. Azért kiemelendő a neve, mert a színészek teljesítményén nagyon sok fog múlni. Nem elég egy ütős történetet összehozni, az emberi érzéseket továbbítani is kell a néző felé. Ez pedig a színész feladata. Első blikkre jó választásnak tűnik a férfi Rick szerepére. Az idő múlásával pedig még inkább bele fog jönni.

Összességében egy meglepő kezdés az egyik legjobban várt újonctól, mert felfokozott hangvételű pilot helyett, lassan kezdett építkezni, nem tolta bele magát a néző képébe, hanem egy nagyon átgondolt koncepció bevezetőjeként kezdte mesélni a történetet. Az élvezeti értékkel eddig semmi baj nincs, izgatottan várom a folytatást néhány hét múlva.

0

milyen lett a grafikája?ha

milyen lett a grafikája?
ha olyan, mint a banneren, akkor ez megnézős lesz szerintem,
mert valahogy ez a zombis téma eddig kimaradt az életemből

wouhn képe

Lehet, hogy félreértésről van

Lehet, hogy félreértésről van szó, de nem biztos. A grafika szóból arra asszociálok, mintha rajzfilm lenne a The Walking Dead, pedig nem. Rendes, élőszereplős sorozat, aminek a grafikája pont olyan, mint a való élet, kivéve a zombikat, mert azok nem őshonosak Magyarországon. Ha arra mutatott a kérdés, hogy milyen a díszlet, maszk, effektek, stb, akkor azt kell mondjam, hogy csillagos ötös.

a fenti kép alapján azt azért

a fenti kép alapján azt azért gondoltam, hogy nem rajzfilmről van szó, és a grafikát a számítógépes megoldásokra értettem, a magam kezdetleges módján
ilyen cuccot kihozni egy emberi fejből szerintem maszkkal sem nagyon lehet O.O de nem vagyok a téma szakavatottja
ráadásul életemben nem láttam még zombit, sem filmen, sem élőben a rakparton
köszi, hogy rámutattál arra az apróságra, hogy Magyarországon nem őshonos ez a faj, magamtól erre sem jöttem rá

wouhn képe

Egyébként szó sincs

Egyébként szó sincs számítógépes effektekről, mindegyik zombi élő szereplő és tényleg maszkmesterek munkája. Szerintem adj neki egy esélyt.

komolyan mondom mindjárt

komolyan mondom mindjárt besírok hogy rövidesen vetíteni fogják külföldön itt meg még csak azt sem tudom egyáltalán idén el fogják e kezdeni és hogy melyik csatornán.... kiábrándító mennyire lehetőségek nélküli itt minden, természetes, hogy marad a torrent.. ha bárki is olvasta a képreghényt, megérti miért vagyok ennyire izgatott. nem vagyok képregényolvasó, de ennek a története annyira megfogott, hogy nem bírtam tőle szabadulni, 2 hét alatt elolvastam mind a 76 megjelent részt.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről